hirdetés

A pembrolizumab tripla negatív emlőrákban

Az FDA által már más ráktípusok kezelésére engedélyezett pembrolizumab nevű immunterápiás szer javította a túlélést metasztatikus tripla negatív emlőrákban is. 

hirdetés

A NYU Langone’s Perlmutter Cancer Center által koordinált vizsgálat két külön kohorszban tesztelte a pembrolizumabot: a 170 fős A kohorszot korábban erősen előkezelt, metasztatikus tripla negatív emlőrákban (mTNBC, metastatic triple negative breast cancer) szenvedő betegek alkották (tekintet nélkül a PD-L1-expresszióra), míg az 52 fős B kohorszot olyan PD-L1-pozitív betegek, akik első vonalbeli terápiáként kapták a szert.

Az A kohorszban a pembrolizumab a korábban mTNBC miatt már erősen előkezelt csoportban több mint 30 százalékkal csökkentette a tumor méretét a170 beteg közül 8 esetben (5 százalék), míg 35 esetben (21százalék) stabilizálta a betegséget. A tumorredukciót tapasztaló 8 beteg mindegyike még legalább egy évig élt. A kohorsz többi tagjának túlélési esélye kisebb volt.

A B kohorszban – ahol a pembrolizumabot első vonalbeli terápiaként alkalmazták – az 52 beteg közül 12-en (23 százalék) tapasztalták a tumor legalább 30 százalékos méretcsökkenését, míg a betegség stabilizálódását 9 betegnél (17 százalék) sikerült elérni.

A vizsgálatot vezető dr. Sylvia Adams, a Perlmutter Cancer Center docense az American Society of Clinical Oncology Chicagóban megrendezett éves kongresszusán mutatta be munkacsoportja eredményeit, ahol kiemelte, hogy az A kohorsz képezi az első fázis II vizsgálatot a tripla negatív emlőrákban alkalmazott immunterápiával kapcsolatosan, egyben eddig ez a legnagyobb létszámú mTNBC-betegcsoport, melyben immunterápiát alkalmaztak.

„Eredményeink azt jelzik, hogy önmagában adva e szer hatásosnak bizonyult mTNBC eseteiben – emeli ki a vizsgálat vezetője. – Érdekes megfigyelésünk volt, hogy a pembrolizumab aktivitása mind a PD-L1-pozitív, mind a PD-L1-negatív tumoroknál megmutatkozott. Ezek az adatok igen biztatóak, különösen mivel egy rendkívül agresszív betegségről van szó, melyben igen korlátozottak terápiás lehetőségeink, ha a daganat már áttéteket adott.”

A B kohorsz – melyben a túlélési adatok még nem teljesek – elsődleges célja a pembrolizumab biztonságosságának felmérése volt, másodlagosan az első vonalbeli terápiaként való alkalmazás hatásosságát kívánták meghatározni. Úgy tűnik, hogy mindkét célkitűzést sikerült megvalósítani.

„A kutatás újabb adatokkal gazdagította azon ismereteinket, melyek alapján javíthatjuk e betegcsoport kilátásait, akik számára jelenleg rendkívül kevés kezelési lehetőség áll rendelkezésünkre − mondja dr. Adams. − Az adatok arra is utalnak, hogy előnyösebb lehet, ha már a betegség koraibb szakaszában sor kerül az immunterápia alkalmazására, mivel első vonalbeli kezelések kapcsán lényegesen magasabb válaszarányokat sikerült elérni, mint második vagy későbbi vonalbeli terápiával.”

A pembrolizumabot mindkét kohorsz betegei jól tolerálták hetente háromszor 200 mg-os dózisban. Az A kohorszból csak a betegek 12 százalékánál, a B kohorszból mindössze 8 százaléknál léptek fel súlyos mellékhatások. A leggyakoribb mellékhatás az általános gyengeségérzés és a hányinger volt. Bár mellékhatások miatt az A kohorszból 7 beteg kilépett a kezelésből, a B kohorszban ilyen egyáltalán nem fordult elő.

Az összes emlőrák körülbelül 15 százalékát kitevő tripla negatív tumorokat sok szakember az emlőrák legpusztítóbb formájának tekinti. Mivel a tumor ösztrogén- és progeszteronreceptorokra egyaránt negatívnak bizonyul, így nem is reagál a hormonterápiára. Gyakori a tumor kiújulása, és gyakran jelennek meg áttétek más szervekben.

Jelenleg a mTNBC kezelése kemoterápiával történik, mely tipikusan jelentős toxicitással és számos mellékhatással jár. Ezzel szemben a pembrolizumab alkalmazását ritkábban kísérik mellékhatások, és azokat a betegek jobban tolerálják.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség biomarkerek azonosítására, a kombinációs terápiák tesztelésére, illetve a klinikai vizsgálat nagyobb betegkohorszokra történő kiterjesztésére.

„Bár csak a nők kicsiny alcsoportja reagált a gyógyszer adására, ebben a kis alcsoportban a pembrolizumab rendkívül jól teljesített, és a terápiás válasz tartósan fennállt – emeli ki dr. Adams. − A mellékhatások számának csökkentésével és az életkilátások javításával a pembrolizumab segíthet megváltoztatni a mTNBC kimenetelét.”

A klinikai vizsgálatot a pembrolizumab gyártója, a Merck támogatta.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.