hirdetés

A pszichózis csökkent fizikai aktivitással társul

A pszichótikus betegek fizikai inaktivitása elmarad az átlagpopulációétól, és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy élettartamuk akár 15 évvel is rövidebb lehet.

hirdetés

Egy csaknem 50 országból több mint 200000 résztvevővel lefolytatott nagy nemzetközi vizsgálat szerint a pszichózisban szenvedő betegek fizikai aktivitása elégtelen: a férfibetegek körében több mint kétszeres az esély arra, hogy nem teljesülnek a globális aktivitási célértékek, mint a pszichózisban nem szenvedőknél.

A londoni King’s College és a South London and Maudsley (SLaM) NHS Foundation Trust munkatársai által végzett kutatás egyúttal fontos betekintést enged abba is, hogy a pszichózisban szenvedő betegek esetében milyen tényezők akadályozzák a rendszeres fizikai aktivitást. A most közzétett adatok segítséget nyújthatnak a pszichotikus betegek fizikai aktivitásának növelését célzó intervenciók kialakításához, ami végső soron javíthatja a betegek mentális és fizikális állapotát.

A pszichózisban szenvedő betegek élettartama akár 15 évvel is rövidebb lehet, mint az átlagpopulációé, melynek hátterében főként kardiovaszkuláris betegségek állnak. Bár az aktív életmód csaknem ugyanolyan hatékony a szív- és érrendszeri kórképek prevenciójában, mint a gyógyszeres kezelés (pl. sztatinok), több kisebb vizsgálat azt jelezte, hogy a pszichózisban szenvedő betegek fizikai aktivitása nem kielégítő.

Az egészséges életmódhoz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 18 és 64 év közötti felnőttek számára hetente 150 percnyi közepes intenzitású testmozgást ajánl, ami lehet gyaloglás, kerékpározás, háztartási munka vagy valamilyen sporttevékenység. A fizikai inaktivitás az elkerülhető halálozás negyedik legfontosabb oka, ami legalább annyira ártalmas, mint a dohányzás – állítja a WHO.

A King’s College kutatói arra keresték a választ, hogy a pszichotikus betegeknél megvalósulnak-e a WHO fizikai aktivitásra vonatkozó célkitűzései. A Schizophrenia Bulletin című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatukban a World Health Survey adatait dolgozták fel, melyben több mint 200 ezer, 18 és 64 év közötti személy vett részt csaknem 50, szegény vagy közepesen fejlett országból. A résztvevőket három csoportba osztották: 1) pszichózissal diagnosztizált betegek; 2) pszichotikus tüneteket mutató személyek, akiknél nem állították fel a betegség diagnózisát; és 3) kontrollcsoport (olyan személyek, akiknél nem állították fel a pszichózis diagnózisát, és az elmúlt 12 hónapban nem mutattak pszichotikus tüneteket). Minden esetben interjú során tájékozódtak arról, hogy az adott személy teljesíti-e az elégséges fizikai aktivitásra vonatkozó kritériumokat.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a pszichózisban szenvedő betegek esetében 36 százalékkal nagyobb volt az esélye annak, hogy nem teljesülnek a fizikai aktivitásra vonatkozó kritériumok, szemben a kontrollszemélyekkel. Amennyiben a pszichotikus férfibetegek adatait külön elemezték, több mint kétszer akkora volt az esélye annak, hogy a fizikai aktivitás nem éri el a kívánatos szintet, mint a kontrollcsoportban.

A fizikai aktivitás potenciális akadályainak számbavételekor okként azonosították, a mobilitási nehézségeket, a fájdalmat, a depressziót és a kognitív zavarokat. Ezeket a megállapításokat a londoni King’s College ’Walk this Way’ vizsgálatában fogják hasznosítani.

„Az akadályozó tényezők azonosítása és kiküszöbölése fontos stratégia lehet abban, hogy segítsük a pszichotikus betegek fizikai aktivitásának fokozását, ami potenciálisan csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát – mondja dr. Brendon Stubbs (King’s College London és London and Maudsley NHS Foundation Trust [SLaM]). − Walk this Way nevű vizsgálatunk az első olyan vizsgálat, mely specifikusan az ülő életmód csökkentését és a fizikai aktivitási szint növelését célozza pszichotikus betegeknél. Azt vizsgáljuk, hogy az egészségügyi életmód-tanácsadó bevonása, illetve a betegek pedométerrel történő ellátása fokozza-e a napi fizikai aktivitást. Azt reméljük, hogy amennyiben első próbálkozásaink sikerrel járnak, a programot ki lehet terjeszteni a pszichózisban szenvedő betegek szélesebb körére.”

Dr. Fiona Gaughran (King’s College London és SLaM) így egészíti ki a fentieket: „A pszichotikus betegeknél igen nagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, melynek következtében e betegpopuláció várható élettartama alacsonyabb, mint az átlagnépességé. Tekintettel arra, hogy a fizikai aktivitás alapvető protektív faktor a kardiovaszkuláris kórképek szempontjából, különösen a pszichotikus férfibetegek fizikai inaktivitására vonatkozó megállapításaink vezethetnek el fizikai aktivitást növelő intervenciók kialakításához és alkalmazásához, ezzel összefüggésben a szociális izoláció csökkentéséhez. Egyelőre nem világos, miért éppen a pszichotikus férfibetegeknél oly alacsony a fizikai aktivitás szintje, talán az lehet a magyarázat, hogy a pszichózis férfiaknál tipikusan fiatalabb életkorban kezdődik, melynek nyomán idővel megváltozik az életmód a betegség, illetve annak kezelése következtében (pl. szedatív hatású gyógyszerek szedése, gyakori kórházi felvételek). Adataink azt jelzik, hogy fontos tényező lehet a depresszió is. E tényezők azonosítása és a lehetséges megoldási stratégiák kidolgozása fontos kutatási terület lesz a jövőben is.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.