hirdetés

A rekurrens stroke-kal és rekanalizációval összefüggő tényezők izolált szimptómás carotis-okklúzióban

A REKANALIZÁCIÓT BEFOLYÁSOLÓ FAKTOROK

A stroke miatti orvosi viziteken belül viszonylag kis hányadot tesznek ki a tünetekkel kísért carotiselzátódásban szenvedő betegek, ugyanakkor ezekben az esetekben nagyobb a rekurrens kórházi stroke és a korai halálozás kockázata a másként nem besorolt akut ischaemiás stroke (AIS) vagy tranziens ischaemiás attak (TIA) eseteihez képest. A Canadian Stroke Network 4144 beteget felölelő elemzése szerint az arteria carotis interna (ICA, internal carotid artery) extrakraniális szakaszát érintő szimptómás okklúzió az esetek 6,8%-át alkotja. Ebben az alcsoportban szignifikánsan nagyobb a rekurrens kórházi stroke (6,7% vs. 2,8%) és a halálozás kockázata (12,0% vs. 3,8%). Hasonló következtetésekre jutott a German Stroke Collaboration is 4157 AIS/TIA beteg adatai alapján: a tünetekkel kísért extrakraniális carotis-okklúzió aránya 6,5%-nak adódott; ezekben az esetekben szignifikánsan emelkedett a 72 órán belüli rekurrens stroke (7,4% vs. 3,5%) és a 100 napon belüli halálozás előfordulási aránya (21,2% vs. 10,3%). A populációs vizsgálatok (Olmsted megye, Minnesota, Egyesült Államok) ugyancsak a korai rekurrens stroke fokozott kockázatát jelezték a nyaki verőér tünetekkel kísért elzáródását követően: az első 30 napon belül az esetek 8%-ában jelentkezett, ennek csaknem fele a diagnózis felállítását követő 1 héten belül.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.