hirdetés

A savcsökkentők veszélyei

A protonpuma gátló szereknek köszönhetően ma már ritkák a gyomorfekély miatti műtétek. A savcsökkentők kontrollálatlan szedése azonban számos veszélyt hordoz.

hirdetés

A protonpuma gátlópantoprazol és omeprazol a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak. Számos betegség hatékony szerei, alkalmazásuk nyomán majdnem teljesen eltűntek a fekélyek miatti Bilroth I vagy Bilroth II gyomorrezekciós műtétek, de a savcsökkentők alkalmazása, elsősorban recept nélküli szabad hozzáférésük nem veszély nélkül való.

Ziyad Al-Aly a Washingtoni Egyetem orvoskarán  a protonpumpa gátlók (PPI) hosszú távú alkalmazásának hatásaira volt kíváncsi. Első becslésként a közel 6 millió amerikai veterán adatait tartalmazó kohorsz tanulmány adataiból a különböző gyógyszercsoportok hatásait hasonlította össze: nevezetesen a közel 275000 betegnek felírt PPI és 75000-nek felírt H2 blokkoló hatását. Valamennyi beteget 5,6 éven át követtek.

Azt tapasztalták, hogy a PPI-t szedők halálozása jelentősen, mintegy 25%-kal nőtt, egyértelmű volt azonban, hogy gyakrabban rendeltek PPI-okat azon betegeknek, akik több, egyéb súlyos betegséggel küszködtek. Ezt a statisztikai torzítást a szerzők különböző matematikai eljárásokkal próbálták korrigálni. Az alkalmazott torzítást kiküszöbölő módszer függvényében a PPI-ok mortalitásnövelő hatása 16-21%-osnak adódott, szignifikánsan magasabbnak, mint a H2-blokkolóké. Számításai szerint ez évente 500 betegenként egy - PPI szedése miatt lép fellépő- további halálesetet jelent.

Michael Howell (Harvard Medical School, Boston) megfigyeléses vizsgálata is alátámasztja a PPI-ok veszélyeit: ő 101796 beteg kórházból történő elbocsátásának diagnózisát elemezve azt találta, hogy a nosocomialis Clostridium difficile fertőzés veszélye kapcsolatot mutatott a gyomorsavcsökkentéssel: H2-blokkolók szedése 53, PPI-ok pedig 74%-kal növelték a fertőződés kockázatát. Hasonló hatással járt, ha a betegeket a gasztrointesztinális vérzés megakadályozása érdekében kezelték protonpumpa-gátlókkal.

Amy Linsky (Boston Medical Center) 1200, különböző eredetű Clostridium difficile fertőzéses eset retrospektiv vizsgálatakor azt tapasztalta, hogy a metronidazollal vagy vancomicinnel sikeresen kezelt betegek 18,5%-ánál újult ki a fertőzés, de akik PPI-t kaptak, azok körében a kiújulási arány 25,2% volt.

Shelly L. Gray (University of Washington) és munkatársai a PPI szedés és a törések kapcsolatát vizsgálva 161806 Women’s Health Initiative-ben fellelhető betegadatból. Az 50 - 79 éves betegeknél 21247 fraktúrát regisztráltak. A PPI-t szedőkben a gerinctörés 47%-os növekedést mutatott, az alkar- és csukló fraktúra pedig 25%-kal nőtt. Feltételezésük szerint egyik ok a tápanyagok, nevezetesen a kálcium vagy a D-vitaminok felszívódásának megváltozásában rejlik.

A PPI-ok "bűnlajstroma" azonban ezzel még közel sem ér véget: kapcsolatba hozták az akut intersticiális nephritis, a miokardiális infartus, a demencia és a pneumonia kialakulásának növekedésével. A kapcsolat minden esetben statisztikailag igazolt, de nem oksági. Mindezek alapján azonban érdemes megfontolni felírásukat.

Dr. Matthias Ebert a Mannheimi egyetem professzora hangsúlyozza, hogy a PPI-ok igen fontos szerek a gasztroözofagális reflux, a gasztro-duodenális fekélyek kezelésében és számos esetben, amikor a gyomor védelmére van szükség. Hasznosságuk irritábilis bél szindrómában azonban még nem bizonyított, és mint minden gyógyszer estében, a PPI-oknál is veszélyt jelent, hogy recept nélkül, ellenőrizetlenül is szedik a betegek. A kontrollálatlan szedés rebound hatást eredményezhet, ezért fontos, hogy a betegek semmiképp se alkalmazzák tartósan orvosi ellenőrzés nélkül.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.