hirdetés

A stressz és a fertőzés kapcsolata

A stresszel összefüggő állapotokat követően jelentősen növekszik az életveszélyes fertőzések kialakulásának veszélye.

hirdetés

Dr. Huan Song (Karolinska Institutet, Stockholm) és munkatársainak a BMJ-ben megjelent megfigyeléses vizsgálata egyértelműen igazolja, hogy a trauma után fellépő pszichiátriai reakcióknak szerepük van az életveszélyes fertőzések keletkezésében. A poszttraumás stressz zavar (PTSD) és az egyéb stresszel összefüggő állapotok az életveszélyes fertőzések (szepszis, endokarditisz, meningitisz) kockázatának szignifikánsan növekedésével járnak, legkiváltképp akkor, ha a stresszel összefüggő zavarok fiatal korban következnek be, illetve ha vannak pszichiátriai kísérőbetegségek is.

Egy korábbi, a stressz és a fertőzés közötti kapcsolatát kereső (szintén jelen közlemény szerzői által végzett), közel 5000 betegre kiterjedő vizsgálatban felmerült, hogy összefüggés van a PTSD és 34 – a többi között a központi idegrendszert érintő – fertőző betegség között. Ebben a 2018-ban megjelent közleményben  arra jutottak, hogy a stresszre adott reakciók szerepet játszanak az immunrendszeri eltérésekben, ugyanakkor kevesen vizsgálták a stresszel összefüggő állapotok és a fertőzések kapcsolatát, és ezekben a vizsgálatokban nem vették figyelembe a családi faktorokat és a kísérő betegségeket sem.

Az új elemzésből a svéd nemzeti regiszterben szereplő 144.949 stresszel összefüggő állapottal (PTSD, akut stressz-reakció, alkalmazkodási és egyéb zavar) diagnosztizált, átlagosan 37 éves személy adatait elemezték (38,3%-uk férfi). Párhuzamosan 184.612 ikerpár (azonos genetika, azonos gyermekkor) esetén is vizsgálták a stressz által érintett, és stresszt nem szenvedett testvérek közti esetleges különbséget. A stressz által érintett személyeket az átlagpopuláció 1,45 millió, stressz által nem érintett tagjával hasonlították össze életkor, nem, születési hely szerinti csoportosításban. Figyelembe vették a fertőzéses kockázatokat, a szocioekonomiai tényezőket, az egyéb szomatikus betegségeket, és a követést 8 évig folytatták.

Az ikerpárok stresszel érintett tagjainál magasabb volt a fertőzések kockázata, mint a stressz által nem érintett testvéreiknél: bármely stresszel összefüggő zavarban a HR átlagosan 1,47 (95%CI 1,37-1,58). PTSD-ben HR 1,92-t (95%CI 1,46-2,52), akut stressz-reakcióban HR 1,43 (95%CI 1,29-1,58) volt. Bármely stresszel összefüggő zavarban a fertőzések közül a meningitisznek (HR 1,63) és az endokarditisznek(HR 1,57) volt a legnagyobb kockázata. Az átlagos népességben számított adatok alátámasztották az ikerpároknál megfigyelteket: bármely stresszel összefüggő zavarban a HR 1,58-nak (95%CI 1,51-1,65), PTSD után HR 1,95-nak (95%CI 1,66-2,28) adódott. Az ikerpopuláció és az átlag népesség összehasonlításában az előbbi P=0,09, utóbbi P=0,92 értéket mutatott. Leginkább azoknál jelentkezett életveszélyes fertőzés, akik a stresszt fiatal korban szenvedték el. A szerzők tapasztalatai egybe esnek azokkal a megfigyelésekkel, melyek szerint a gyermekkorban elszenvedett trauma hosszú ideig befolyással van a biológiai folyamatokra, a fertőzéses betegségek iránti, akár egész életen át tartó fogékonyságra is (ami valószínűleg a gének és a környezet kölcsönhatásainak következménye). A pszichiátriai eredetű betegségek, illetve a tudatmódosító anyagok használata tovább fokozzák a kockázatot.

A fertőzések hosszú idejű kockázatát (a stresszt követő 1 éven túli életveszélyes fertőzések megjelenését) a stressz következtében fellépő pszichiátriai zavar egy évig tartó szelektív szerotonin visszavétel gátlókkal (SSRI) történő kezelésével lehet csökkenteni, ami szintén arra utal, hogy ok-okozati összefüggésnek kell lennie a stresszel összefüggő zavarok és az életveszélyes fertőzések között.

A súlyos, stresszel összefüggő zavarokban az ismert, hatásos antidepresszívumok adagolását tehát időben el kell kezdeni, mert ezzel csökkenteni lehet a későbbi, életet veszélyeztető fertőzések kialakulásának kockázatát.

A szerzők hipotézise az, hogy a trauma, vagy egyéb stresszorok meggyengítik az immunrendszert. A túlzott mennyiségben termelődő gyulladásos citokinek és a kialakuló glukokortikoid receptor-rezisztencia következtében fellépő krónikus gyulladás pedig alapot ad a súlyos fertőzéseknek. Az is előfordul, hogy a stressz okozta zavar miatt a beteg alkoholhoz, drogokhoz, cigarettához nyúl, amik szintén gyengítik a szervezetet, ha pedig a káros szenvedély kábítószer-használat lesz, akkor az injekciók önmagukban is a fertőzések kiinduló pontjai lehetnek.

Dr. Jaimie Gradus (Boston University School of Medicine) szerint a jól kivitelezett analízis további adatokkal járul hozzá a stressz és az immunműködések összefüggéseinek megértéséhez. 

Források:

1. Andreson P. Stress disorders linked to life-threatening infections. Medscape Medical News > Psychiatry News. October 23, 2019.

2. Huan Song, Fall K, Fang Fang, et al. Stress related disorders and subsequent risk of life threatening infections: population based sibling controlled cohort study. BMJ 2019;367:I5784

3. Huan Song, Fang Fang, Tomasson G. Association of stress-related disorders with subsequent autoimmune disease. JAMA 2018;319(23):2388-2400

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.