A stroke előfordulása COVID-betegekben

Egy új vizsgálat szerint a COVID-19-ben szenvedő betegeknél keletkezett stroke-ok között több a kriptogén (rejtett eredetű) és az embóliás eredetű stroke, mint azt általánosan észleljük.

A Stroke c. lapban online a világ különböző pontjain megjelent öt (amerikai, kínai, spanyol, hong-kongi, francia) vizsgálat eredményeit összegezve megállapították, hogy a COVID-19 krízis alatt jelentősen kevesebb stroke-os beteg került kórházi ellátásra és növekedett a kezelés megindításáig eltelt idő is az előző év azonos időszakához képest. A „New York” tanulmányban azt is igazolták, hogy a COVID-19 betegeknél fellépő stroke súlyosabb, a halálozás magasabb és a betegek fiatalabbak a COVID-19 nélküli esetektől.

A Dr. Shadi Yaghi (NYU Grossman School of Medicine) által vezetett New York vizsgálatban a stroke-ot kapott COVID-os betegek adatait hasonlították össze a nagyváros azonos kórházaiban 2019-ben kezelt iszkémiás stroke-os betegek adataival. 2020 első hónapjaiban 3556 súlyos COVID-19-es beteg feküdt a kórházakban, közülük 32-nél (0,9%) képalkotókkal is igazolt iszkémiás stroke következett be. Ez kevesebb, mint a kínai vizsgálatban észlelt esetszám - a szerzők szerint lehet, hogy kissé alábecsülték a számokat, mivel kritikus állapotban lévő, intubált, szedált betegeknél nehézkes az iszkémiás stroke tüneteinek felismerése.

A kriptogén stroke COVID-ban szenvedőkben jóval gyakoribb (65,6%), mint amit a járvány idején a nem COVID-betegekben észleltek (30,4%) illetve, mint ami a járvány előtt fordult elő (25,0%). A COVID-19 betegségben kialakuló stroke-ok 34,4%-a embóliás, de ismeretlen eredetű. A COVID-betegeknél fiatalabb korban jelentkeztek a stroke-ok a nem COVID-os esetekhez képest (63 év vs 70 év) és jóval súlyosabbak voltak (NIHSS 19 vs 8). A SARS-CoV-2 fertőzött betegek D-dimer értéke szintén jóval magasabb volt (10.000 ng/ml vs 525 ng/ml), és jóval gyakrabban kaptak antithrombotikus kezelést (75% vs 24%). COVID-os stroke-os betegek halálozása lényegesen magasabb volt, mint a vírussal nem megfertőződötteké (63,6% vs 9,3%), és 69%-uknál gépi lélegeztetésre volt szükség, mely miatt sebezhetőbbek voltak számos komplikációval szemben, amelyek növelték a stroke- kockázatát. A súlyos COVID-hoz túlzott gyulladás és hiperviszkozitás társul. A labor eredményeik hiperkoagulábilitásra utalnak, ezért a betegek rendszerint antikoaguláns kezelésekben részesülnek. A vizsgálat szerint 2020-ban stroke- miatt kevesebb beteg került kórházba, mint 2019-ben, ami valószínűleg annak a következménye, hogy a pandemia idején a betegek mérsékelt tünetek esetén inkább otthon maradnak, tehát csökken a stroke miatti kórházi sürgősségi felvételek száma.

A COVID-19 miatt késlekednek a kórházi kezelések

A kínai vizsgálat 227 kórház adatai alapján a thrombolízis és thrombectomia 25%-os csökkenését írta le 2020. februárban 2019. februárhoz képest. Legfeltűnőbb az volt, hogy stroke-os betegek különféle okok miatt nem fordultak kórházi ellátásért. A COVID-szűrés és a stroke-kezelés akadályozza egymást, a labor- és CT-kapacitást leginkább a COVID-os betegek vizsgálatára fordítják, a stroke-betegek ellátása még a kórházba kerülés esetén is késedelmet szenved. Ebből Kínában azt a tanulságot vonták le, hogy nagyobb figyelmet és erőket kell szentelni a stroke ellátásra, és a pandémiás krízis esetén is biztosítani kell a stroke-centrumok zavartalan működését.

Egy Barcelonai komprehenzív stroke-centrum tanulságait összefoglaló tanulmányban a COVID-19 – az előző évihez képest - negyedével csökkentette a felvételek és a thrombectomiák számát, de a minőségi mutatók nem változtak. A kijárási tilalom során túlterheltté váltak a sürgősségi vonalak, de kevesebb stroke-esetet regisztráltak, különösen az idősebbek körében

A stroke-os betegek később kerülnek kórházba

A Hong Kong-ban végzett vizsgálat szerint a pandemia során a stroke-os betegek később kerülnek kórházba, ezért kevesebb beteg alkalmas thrombolízisre. A Queen Mary Kórházba 73 beteget vettek fel az akut stroke-os eljárási útvonalon keresztül 2020. január 23 és március 24 között, míg 2019 ugyanezen időszakában 89 beteget felvételére került sor. Életkor, nem, vaszkuláris kockázati faktorok, stroke súlyosság szerint nem volt különbség a két betegcsoport között. A stroke kezdete és a kórházba érkezés között 2020-ban 1 órával hosszabb idő telt el, mint 2019-ben, így 2020-ban jóval kisebb arányú volt a kritikus 4,5 órán belül ellátott betegek aránya (55% vs 72%).

A thrombectomiák csökkenése

Az ötödik (francia) vizsgálat megállapítja, hogy csökkent a COVID krízis alatt a stroke-ban végzett thrombectomiák száma, illetve nőtt a thrombectomiák halasztódásának ideje. Franciaország 32 régiójából egy 45 napos 2020-as periódus során 1513 beteg adatait emelték ki és hasonlították össze 2019 azonos naptári periódusának adataival. Kiderült, hogy a pandémiás időszakban 21%-kal csökkent a mechanikus thrombectomiák száma, illetve jelentősen, 126 percről 144 percre emelkedett a képalkotástól a lágyéki beszúrásig eltelt idő.

Források:

Hughes S. Strokes linked to COVID-19 are more severe, more likely embolic. Medscape Medical News. May 27, 2020.

Stroke. Published online May 20 and May 22, 2020. New York study, Abstract; Chinese study, Abstract; Barcelona study, Abstract; Hong Kong study, Abstract; French study, Abstract

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.