hirdetés

A sztatinok szürkehályogra is jók

A cataracta a látásvesztés vezető oka világszerte, a sztatinok pedig a legszélesebb körben rendelt gyógyszerek közé tartoznak. Egy friss vizsgálatban most a szürkehályog előfordulási gyakoriságának csökkenését tapasztalták sztatinszedés kapcsán.

hirdetés

A látásvesztés egyik leggyakoribb okának számító cataracta több mint 20 millió embert érint világszerte. A sztatinokat széles körben rendelik: az Egyesült Államokban minden harmadik 45 évesnél idősebb személy szed sztatint, mely évente 35 milliárdos költséget jelent.

„Az orvosok és más egészségügyi szakemberek körében nem szűnő aggodalom él a sztatinok potenciális kataraktogén hatásaival kapcsolatban. Éppen ezért a sztatinok és a caratacta közötti esetleges összefüggéseket elemeztük egy metaanalízisben, melyben az orvosi szakirodalom részletes áttekintése alapján 14 vizsgálatot választottunk ki. Legjobb tudomásunk szerint ez az első metaanalízis a témában” – mondja a vizsgálat vezetője.

A metaanalízisben csaknem két és fél millió személy és több mint 25 ezer cataracta-eset adatait dolgozták fel. A kezelés átlagos időtartama 54 hónap, a résztvevők átlagéletkora 61 év volt. Az adatok alapján sztatinszedés kapcsán statisztikailag szignifikáns csökkenés volt észlelhető a szürkehályog előfordulásában (esélyhányados [OR, odds ratio], 0,80, 95%-os megbízhatósági tartomány [CI, confidence interval] 0,77−0,83, p<0,0001). Ez körülbelül 20 százalékkal kisebb előfordulást jelent sztatinkezelés mellett, szemben a sztatint nem szedőkkel. Az abszolút kockázatcsökkenés mértéke 1,4%+0,015% (95% CI ,1,1−1,7%, p<0,0001). A számítások szerint az NNT értéke 71, azaz ennyi személyt kell sztatinkezelésben részesíteni egy cataracta-eset megelőzéséhez.

A metaregresszió szerint a fiatalabb személyeknél mutatkozik a sztatinoknak nagyobb preventív hatása, a 40-es éveikben járók csoportjában az OR 0,50, a 30 évvel idősebbeknél viszont már 0,90. „Eredményeink azt tükrözik, hogy egy 40-es korú, sztatint szedő személynél 50 százalékkal csökken a cataracta előfordulásának esélye, míg a hetvenes korosztályban a csökkenés mértéke alig 10 százalék. Lehetséges, hogy a két folyamat (az öregedés és a sztatinok) párhuzamosan vagy interaktív módon hat” – állítják a szerzők.

Az elemzés azt igazolta, hogy a sztatinok előnyös hatása a kezelés időtartamától is függ: 6 hónapos szedés esetén a kockázatcsökkenés mértéke 10 százalék, 14 éves szedés esetén viszont már 55 százalék. A nemek között ugyanakkor nem mutatkoztak különbségek.

„Metaanalízisünk statisztikailag szignifikáns és klinikailag releváns protektív hatást igazolt a tekintetben, hogy a sztatinok alkalmasak lehetnek a cataracta prevenciójára. Az előnyök leginkább fiatal korban és hosszabb gyógyszerszedés kapcsán mutatkoznak meg. Tapasztalatain cáfolják a sztatinok biztonságosságával kapcsolatos aggodalmakat, és további bizonyítékokkal szolgálnak a tartós sztatinkezelés mellett” – összegzi következtetéseiket a vizsgálatot vezető Kostis professzor.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.