hirdetés

A testsúlycsökkentő műtét megelőzheti a cukorbajt

A kóros elhízás kezelésére mind gyakrabban végeznek testsúlycsökkentő műtétet. Egy angliai vizsgálat azt mutatta, hogy ilyenkor nemcsak a beteg mozgása javul, de jóval kisebb lesz a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődésének kockázata is.

hirdetés

A cukorbetegség világszerte nagy közegészségügyi gond: a nemzetközi statisztikákra épülő becslés szerint minden nyolcadik másodpercben életét veszti Földünkön valaki emiatt. Ennek a számításnak mi is részesei vagyunk: nálunk kb. 600 ezer cukorbeteget kezelnek, és mintegy 400 000 ember nem tudja, hogy cukorbaja van. A hazai diabéteszes népesség létszáma ennek megfelelően egymillió körül lehet.

Egy nagy angliai vizsgálat most azt mutatta, hogy a kövéreken végzett műtéti beavatkozás jelentősen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A súlytöbblet vagy kövérség a 2-es típusú cukorbaj legfőbb módosítható kockázati tényezője. A cukorbetegek 80%-a túlsúlyos vagy elhízott. Angliában a felnőttek 26%-a kövér, vagyis testtömegindexe (BMI) eléri vagy meghaladja a 30 kg/m2-t. A súlyosan kövérek (BMI ≥40 kg/m2) közül akár 3% lesz évente cukorbeteg.

Martin C. Gulliford, a londoni King’s College közegészségügyi professzora és munkatársai most kimutatták, hogy a jelenleg alkalmazott bariátriai műtétek után a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása szignifikánsan csökken.

A munkacsoport 2167 kövér beteget talált, akik – bár nem szenvedtek diabéteszben – 2002 és 2014 áprilisa között „korszerű” bariátriai műtétre kerültek. Az esetek egy részében laparoszkópos gyomorgyűrű-felhelyezés történt, máskor gyomor bypass műtétet végeztek; a harmadik korszerűnek ítélt beavatkozás a csőgyomorképzés (sleeve gastrectomy) volt.

A csőgyomorképzés az utóbbi időben mind gyakoribb súlycsökkentő beavatkozás. Általában laparoszkópia útján történik. Lényege, hogy a gyomrot eredeti térfogatának töredékére reszekálják, és a megmaradó gyomor alakja olyan, mint egy cső.

A gyomor bypass műtét során is csökken a gyomor térfogata, de a lényeg az áthidalás: a megevett étel egy része egyenesen a vékonybélbe jut, ezáltal kevesebb kalória szívódik fel.

A gyomorgyűrű úgy működik, hogy a sebész laparoszkópos módszerrel lekötést alkalmaz, és a megmaradó gyomrocskába csak kevés étel fér, így az operált beteg már pár falat elfogyasztása után teltséget érez. A műtét után, a beteg állapotától függően, a gyűrű elhelyezése és ezzel a működő gyomor mérete változtatható.

A 2167 operált beteg 49%-a gyomorgyűrűt kapott, 37%-ban bypass operációt végeztek, 15%-ban csőgyomrot alakítottak ki. Két páciens neve mellett több műtét kódja szerepelt. Az operált eseteket a Clinical Practice Research Datalink (CPRD) anyagából emelték ki, mely ötmillió beteg adatait tartalmazza, 680 családorvosi rendelőből.

A kontrollcsoportot életkor, nem, testtömegindex alapján a műtött betegekhez illesztett kövér emberek alkották, szám szerint ugyanannyian. A vizsgálati alanyok több mint 60%-ának testtömegindexe meghaladta a 40 kg/m2 értéket. A megfigyelési idő átlagosan 2,8 év volt, a felső határ 7 év.

A bariátriai műtéttel kezelt csoportban 2-es típusú diabétesz 4,3%-ban jelent meg, szemben a kontrollcsoportban talált 16,2%-kal. Az alapvető adatok – kor, nem, testtömegindex, vércukorszint – figyelembevétele után a cukorbetegség kockázata a műtéti megoldást követően egyötödére csökkent (relatív hazárd: 0,20, p <0,0001). Az esély a férfiak és a nők csoportjában azonosnak bizonyult. A bypass műtét és a csőgyomorképzés az átlagnál hatásosabb volt, de a gyomorgyűrű is csökkentette a cukorbetegség kockázatát.

A szerzők a kövérség műtéti megoldását igen hatásos és gyors módszernek írják le. Hangsúlyozzák, hogy jelenleg az Egyesült Királyságban az erre rászoruló elhízottak kevesebb mint 1%-át kezelik így. Ez nem nagyon meglepő, mert jelenleg ebben az országban egy csőgyomorképző műtét átlagosan közel 10 ezer fontba kerül.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.