hirdetés

Antidepresszívumok terhességben

A korai terhességben szedett antidepresszívumok növelhetik a születési rendellenességek kockázatát.

hirdetés

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a különféle szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k): sertralin (Zoloft), a fluoxetin (Prozac), a paroxetin (Paxil, Paroxat, Paretin) és a citalopram (Celexa) terhesség alatti szedése növeli néhány születési rendellenesség kialakulásának kockázatát, a legkevesebb születési defektus az escitalopram (Lexapro) szedése mellett jelentkezett. A szerotonin-noradrenalin visszavétel gátló (SNRI-k) terhesség alatti használata és a születési rendellenességek közötti összefüggésről csak korlátozott számban található irodalmi hivatkozás. A születési rendellenességek kockázata az antidepresszívumok használatához vezető alapdiagnózistól is függött: és minden esetben mérlegelték, hogy a depresszió vagy szorongás esetén mennyi a kezelések előnye, ill. a kezelések elmaradásából származó kockázat.

A születési rendellenességek előfordulását és azok okait vizsgáló eddigi legnagyobb vizsgálat, az amerikai National Birth Defects Prevention Study (NBDPS) eredményeit 2020. augusztus 5-én jelentették meg online a JAMA Psychiatry-ban. A feldolgozásban 1997 és 2011 között született 11.478 egészséges és 30.630 születési rendellenességet mutató újszülött adatai szerepelnek, akik édesanyjának életkora 12-53 év között változott. Az édesanyákat a szülés várható időpontját követő 6 hét-24 hónap múltán telefoninterjúk során kérdezték meg arról, hogy milyen gyógyszereket szedtek a fogantatás előtt, ill. a terhesség során. Az anyák terhességük felismerésekor sok esetben abbahagyták a gyógyszerek - különösen az antidepresszívumok - szedését.

Korai expozíció

Korai terhességi expozíciónak azt nevezték, ha az anya egy vagy több antidepresszívumot szedett bármilyen dózisban, bármennyi ideig, bármilyen gyakorisággal a fogantatást megelőző egy hónapban és az első trimester (azaz a terhesség első 3 hónapja) alatt, a legtöbb születési rendellenesség ugyanis ebben az időszakban alakul ki. Nem érintett, azaz nem exponált asszonyoknak azokat tekintették, akik a fogantatást megelőző 3 hónaptól egészen a terhességük végéig semmilyen antidepresszívumot nem szedtek. Az összehasonlítás érdekében szintén figyelték a korai terhességen kívüli (2-3 hónappal a fogantatás előtt, illetve a terhesség 4-9. hónapjában történt) antidepresszívum alkalmazást is.

A vizsgált gyógyszerek a következők voltak: SSRI-k (citalopram, escitalopram, fluoxetin, fluoxamin, paroxetin, sertralin), a szerotonin-noradrenalin visszavétel gátlók (SNRI-k: desvenlafaxin, duloxetin, venlafaxin), triciklikus antidepresszívumok és noradrenalin visszavétel gátlók (TCA-ME-k): amitriptylin, clomipramin, desipramin, doxepin, imipramin, nortriptylin. Figyelték ezeken kívül az atipikus antidepresszívum noradrenalin-dopamin visszavétel gátló buproprion és a nikotin receptor antagonisták, mint a mirtazapin, a nefazodon és a trazodon alkalmazását is. Az eddigieknél pontosabban értékelték az egyes antidepresszívumok és az egyes speciális születési rendellenességek közötti összefüggéseket.

Korai terhességben 1562 asszony (5,1%), a kontroll csoportban 467 asszony (4,1%) szedett valamilyen antidepresszívumot. Az antidepresszívum használók és nem használók két csoportját etnikum, BMI, képzettség, dohányzás, és az alkohol fogyasztás mértéke szerint igazították. A különböző SSRI-k mellé különböző születési defektusok társultak. Legnagyobb számban a fluoxetin és a paroxetin szedése mellett alakultak ki születési rendellenességek. A fluoxetin mellett növekedett a kóros véna pulmonális return (APVR) (igazított OR: 2,56, 95%CI 1,10-5,93), az aorta-stenosis és a Dandy-Walker malformáció kockázata, a paroxetin első trimeszterbeli szedéséhez szintén az APVR, a véna pulmonális stenosis, az anencephalia és a cranio-rachischisis előfordulásának jelentős emelkedése társult. Az említett szerek után a citalopram és a sertralin növelte leginkább a születési defektusok gyakoriságát.

Részleges zavar

Lényegesen kisebb mértékű az SSRI-k és a születési rendellenességek (különösen a szív-defektusok) közötti kapcsolat, ha a terhesség korai szakaszában exponált és a terhességen kívül exponált nőket hasonlítjuk össze. Ez is arra utal, hogy az összefüggések emelkedését a nőbeteg alapbetegsége, állapota befolyásolja, pl. az előbb említett fluoxetin melletti APVR igazított kockázata (aOR-je) 1,89-re (95%CI 0,56-6,42) csökken. A szerzők szerint „bár még több bizonyítékra lenne szükség, de megfigyeléseik arra utalnak, hogy az SSRI-ket használó anyák újszülöttjeinél a szív-defektusok gyakoriságának növekedését nem csak az SSRI-k használata, hanem az anyák alapbetegsége (pl. depresszió, szorongás, egyéb egészségi állapotok) is befolyásolják. Ez nagyon fontos, mivel a régebbi vizsgálatokban nem különítették el a gyógyszerhatást a beteg alapbetegsége miatti következményektől.”

Nem a szívet érintő defektusok

Az SSRI-k használata és a nem kongenitális szív-defektusok (CHD-k) megjelenése között az alapállapot részleges figyelembevétele után is összefüggést mutattak ki. Így összefüggést találtak a sertralin és a rekeszsérv, a citalopram és a rekeszsérv, a fluoxetin és a nyelőcső atrézia. A speciális SSRI-k használata emeli a defektusok kockázatát, bár további bizonyítékok szükségesek az összefüggés igazolására. Bár nem találtak kapcsolatot az escitalopram szedése és egyes speciális születési rendellenességek között, de a vizsgált mintában ennek az SSRI-nek a használata rendkívül ritka volt, ígya szer ilyen jellegű hatásáról csak kevés adat állt rendelkezésre. A buproprion használata 3 születési rendellenesség kockázatát (aOR-jét) emelte: a hypoplasztikus bal szív szindrómáét, az intestinális atréziáét/sztenózisét és a rekeszsérvét.

A venlafaxin jelentősen növelte a szívdefektusok, köztük a balkamrai kiáramlási elzáródási defektusok (a „hypoplasztikus bal szívfél szindróma és az aorta coarctáció), a jobb kamra kiáramlási elzáródási defektusok (pulmonális billentyű sztenózis) és a szeptális defektusok (ventrikuláris és atriális szeptum defektusok) előfordulásának veszélyét. Defektusokat okozott az agyban és a gerincben is megfigyelhetők, nyúlajak, szájpadhasadék, hypospadiasis és gastrochisis mellett. A venlafaxin és a születési rendellenességek közötti relatív összefüggés néha igen magas volt: aOR: 3,34 (95%CI 1,69-6,60) – 5,26 (95%CI 1,96 – 14,12), bár a venlafaxinról még elég kevés adat áll rendelkezésre.

Az alapbetegségek részleges figyelembe vétele mellett a legtöbb defektus kialakulásának kockázata a venlafaxin használata mellett volt a legnagyobb.

A feldolgozott adatok nem tartalmazzák a betegségek súlyosságát, a kiújulási kockázatokat és egyéb különbségeket, és nem vették figyelembe az egyes antidepresszívumok eltérő felezési idejét, ami befolyásolhatja az expozíció időtartamát. A szerzők munkájukat ezért inkább „hipotézist generáló” tanulmánynak tartják, semmint az oki összefüggést bizonyító elemzésnek.

Betegség, vagy kezelés?

A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. Katherine L. Wisner (University School of Medicine, Chicago, Illinois) és munkatársai megállapítják, hogy a születési rendellenességek kockázata tekintetében nehéz különbséget tenni a pszichiátriai betegségek miatt illetve a kezelésükre használt gyógyszerek mellékhatásai nyomán kialakuló rendellenességek között. Míg a tanulmány szerzői csak „részben” vették figyelembe a nőbeteg állapotát, az olvasó szeretné tudni, hogy az anyai mentális betegség és a tünetek súlyossága megfelelően alátámasztották-e antidepresszívumok használatát terhességben? Az SSRI expozíció mellett olyan jellemzők hiányoznak, mint a hátrányos szocioekonómiai helyzet, illetve a rossz mentális helyzetben lévőknél gyakran használt toxinokkal és egyéb anyagokkal történt expozíció, stb. A szerkesztőségi közlemény kitér arra is, hogy a terhesség első trimeszterében antidepresszívumokat használó, illetve nem használó anyákat egyedül képzettségük szerint igazították a tanulmányban. Az ilyen anyák egyéb, eltérő jellegzetességeik miatt alkalmatlanok az összehasonlításra, és pszichiátriai zavaraik, kísérő betegségeik, az egyéb betegségeik miatt szedett gyógyszereik (pl. antikonvulzív, vagy antimániás szerek) szintén magzati rendellenességekhez vezethetnek.

A kommentárban kiemelték, hogy venlafaxint kevés résztvevő kapott, mivel ezt a szert elsősorban az SSRI-kre nem reagáló betegeknek írják fel. Így a venlafaxint szedőknél egyéb pszichiátriai és egészségügyi problémák állnak fenn, köztük a metabolikus szindróma, mely szintén befolyásolja a reprodukciót. A számítógépes telefoninterjú szintén kívánnivalókat hagy maga után, hiszen a kongenitális rendellenességgel született újszülött anyjának válaszai valószínűleg különböznek az ép újszülöttet szült anya hozzáállásától. Egyébként a születési rendellenességek nagyon ritkák: 1:1000 és 1:16.000 között van a szívdefektusok előfordulási aránya, így a relatív gyakoriság jelentős emelkedése  abszolút értékben (valóságos számértékben) csak kismértékű növekedést tükröz. Bár kétségtelen, hogy a születési defektusok kockázata növekszik az antidepresszívumok terhesség alatti használatával, de kérdés, hogy az anya kezeletlen depressziója mekkora kockázatot hordoz mind az anyára, mind a születendő gyermekére nézve.

Források: 

Anderson P. New data on birth defects with antidepressant use in pregnancy. Medscape Medical News, August 18, 2020.

Anderson KN, Lind JN, Simeone RM, et al. Maternal use of specific antidepressant medications during early pregnancy and the risk of selected birth defects. JAMA Psychiatry. Published online August 5, 2020. doi:10.1001/jamapsychiatry.2020.2453

Wisner KL, Oberlander TF, Huybrechts KF. The association between antidepressant exposure and birth defects – are we there yet? JAMA Psychiatry. Published online August 5, 2020. doi:10.1001/jamapsychiatry.2020.1512

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.