hirdetés

Arrhythmia vagy ICD-sokk okozza a betegek későbbi halálát?

Öt, beültethető kardioverter-defibrillátorral végzett vizsgálat összesített eredményei azt mutatták, hogy a betegek halálát maga az arrhythmiás alapbetegség és nem az ICD-sokkterápia okozza.

hirdetés

A beültethető kardioverter defibrillátor (ICD) a kamrai tachycardiák és a kamrafibrilláció kezelésének, a hirtelen szívhalál megelőzésének alap­vető eszköze.Kamrafibrilláció vagy antitachycardia ingerléssel nem megállítható kamrai tachycardia esetén az ICD által leadott sokk megszünteti a ritmuszavart.

 

Az ICD-sokkok későbbi halálozásra gyakorolt hatásáról ellentmondásos adatok vannak, a Journal of the American College of Cardiology-ban megjelent cikk szerzői azt kívánták kideríteni, hogy az ICD által leadott sokk önmagában növeli-e a későbbi halálozás kockázatát, vagy azt az ICD-terápiához vezető arrhythmia okozza.

Az elemzésbe vont öt vizsgálat adatait felhasználva azt keresék az ICD-terápia és a későbbi halálozás kapcsolatát az ICD-terápia típusa szerint (I. modell), aszerint, hogy az ICD-terápiát milyen típusú arrhythmiára kapta a beteg (II. modell), az összes arrhythmia és terápia típusának együttes értékelése szerint a követés során (III. modell), valamint az ismételt ICD-sokkokhoz kapcsolódó növekvő kockázat szerint (IV. modell).

A kohorsz vizsgálatba 5516 beteg adatait tartalmazta. Közülük 1001 beteg (18%) kapott megfelelő, 561 beteg (10%) pedig nem megfelelő ICD-terápiát átlagosan 2,4 év alatt.

A megfelelő ICD-terápiában részesülő betegek főleg férfiak voltak, és nagyobb valószínűséggel volt korábbi pitvari aritmiájuk és nem tartós VT-jük, mint az ICD-terápiában nem részesülő betegeknek. A nem megfelelő sokkot kapó betegek elsősorban a fiatalabbak és az afroamerikaiak közül kerültek ki, és kisebb valószínűséggel volt korábbi nem tartós VT-jük, mint az ICD-terápia nélküli betegeknek.

A legtöbb beteg (90%) a készülék terápiájától függetlenül béta-blokkolót és angiotenzinkonvertáló enzimgátlót vagy angiotenzinreceptor-blokkolót kapott a követés során, és a betegek 10%-a amiodaron kezelésben részesült.

Az I. modellben 3 év után a megfelelő ICD-sokkot követő halálozás kumulatív valószínűsége 38% volt a megfelelő ICD-sokk nélküli betegekhez képest (P<0,001). A nem megfelelő sokk önmagában nem jelentett magasabb halálozási kockázatot.

A II. modellben, amely azt vizsgálta, hogy milyen típusú ritmuszavar miatt alkalmaztak ICD‑terápiát, a VT ≥ 200 bpm vagy VF esetén az ICD-terápia első előfordulását követő 3 évben a halmozott halálozási arány 27% volt, szemben a VT ≥ 200 bpm vagy VF nélküli betegek 10%-ával (P<0,001).

A III. modellben a halálozás legmagasabb kockázata a gyors VT miatt sikertelen antitachycardiás ingerlés (ATP) után adott sokkokat követően volt megfigyelhető (kockázati hányados: 3,05), ezt követte a VF miatt adott ICD-sokk (kockázati hányados: 2,86), a gyors VT miatt adott ICD-sokk előzetes ATP nélkül (kockázati hányados: 2,83) és a lassabb VT (

A IV. modellben - amely a sokkterápiák számának és a halálozási kockázatnak a kapcsolatát vizsgálta - kiderült, hogy az első megfelelő ICD-sokkot követő két vagy több megfelelő ICD‑sokk nem fokozza a kockázatot.

A MADIT II, MADIT-RISK, MADIT-CRT, MADIT-RIT és RAID vizsgálatok alapján az elsődleges prevenció céljából beültethető kardioverter-defibrillátort (ICD)-t kapott betegek halálát nem az ICD-sokkterápia nemkívánatos hatásai, hanem gyors kamrai tachycardiát (VT) - ≥200 bpm - vagy kamrafibrillációt (VF) eredményező arrhythmia okozza.

A VT epizódot átélő betegeknél több mint kétszeresére nőtt a halálozás kockázata a 2 és fél éves követés során. A 200 bpm-nél alacsonyabb VT esetén alkalmazott ICD-terápia és a nem megfelelő ICD-sokkok azonban nem jelentettek magasabb kockázatot. Az ICD-sokkot kapott betegeknél a későbbi követés során megnövekedett a halálozási arány

Az eredmények rávilágítanak az elsődleges megelőzésben ICD-t kapó betegek fokozott halálozási kockázatával összefüggő mechanizmusokra, továbbá, hogy az afroamerikaiak körében magasabb a nem megfelelő ICD-terápiák aránya.

Az eredményekben mutatkozó egyenlőtlenségek okai a megfelelő és megfizethető orvosi terápiákhoz illetve  a speciális klinikákhoz és ápolószemélyzethez való hozzáférésben, az ICD távoli monitorozásában és a compliance problémákban keresendők.

Az eredmények alapján a tartós kamrai ritmuszavarok prognosztikai markert jelentenek a halálozás és a szívelégtelenség miatti kórházba kerülés szempontjából. Az is igazolódott, hogy az arrhythmia azonosítása és jellemzése kulcsfontosságú a hirtelen szívhalál rizikójának becslése tekintetében

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/951412 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.