hirdetés

Az agyi áttétek radiorezisztenciájának legyőzése

Spanyol kutatók egy új stratégiát fejlesztettek ki annak meghatározására, hogy az agyi áttétes betegek közül mely betegeknél várható a teljes agyi sugárkezeléssel (WBRT-vel) szembeni radio-rezisztencia, egyben rámutattak egy potenciális kezelési lehetőségre.

hirdetés

A spanyol kutatócsoport szerint az agyi áttétekben az S100A9-RAGE-NF-κB-JunB jelátviteli út aktivizálódása a rezisztencia potenciális mediátora. Az agyi áttétes daganatos sejtek S100A9 termelése aktiválja a sugárkezeléssel szembeni ellenállást, vélhetően tehát az egyszerű vérvétellel kimutatható S100A9 jelezni fogja a sugárkezelésre várható választ.

Agyi áttét a szolid tumorok (elsősorban tüdőrák, emlőrák, melanoma) 20–40%-ában alakul ki. Az agyi áttétek kezelésének technikája mostanra elmozdult a régebben használt teljes agyi sugárkezelés (WBRT) felől a jóval célzottabb sztereotaxiás radioműtét (radiosurgery) felé, de a WBRT továbbra is fontos kezelési módszer maradt. Ugyanakkor a WBRT hatása elég korlátozott, és magas a mellékhatások kockázata. Gyakran kiújulnak az áttétek a besugárzott mezőn belül, ami rezisztenciára utal. A feltételezések igazolására Dr. Manuel Valiente (Spanish National Cancer Research Center, Madrid) és munkatársai a Nature Medicine-ben megjelent cikkükben egereken, valamint radiorezisztens betegek organotipikus szövetein vizsgálták és megfigyelték a melanomás, tüdőrákos emlőrákos betegek agyi áttéteinek alakulását.

Megfigyeléseik szerint a különböző emberi daganatokból származó áttétek daganatos sejtjei jelentősen expresszáltak S100A9-et, ami a radio-rezisztencia mediátorának bizonyult. Eredményeik arra utalnak, hogy az S100A9 biomarkerként jelezheti az agyi áttétek kezelésre adott válaszát. A vizsgálatban 71, teljes agyi besugárzásban részesült agyi átétes beteg vérmintáit analizálták: a kezelés előtti és közvetlenül a kezelés utáni keringő S100A9 szintek összefüggtek az agyi áttétes betegség túlélésével, de a kutatók kiemelték, hogy az S100A9 szintek nem mutattak összefüggést a túléléssel azoknál a betegeknél, akik nem kaptak WBRT-t. Semelyik egyéb változó (életkor, Karnofski-státusz) nem mutatott összefüggést az S100A9-cel, de a kis esetszám miatt ebből az adatból nem vonható le messzemenő következtetés.

A kutatók szerint – legalábbis kísérletes szinten – lehetséges lenne megóvni a sugárérzékenységet. Egerek kísérletes agyi áttéteiből és emberi organotipikus kultúrákból származó anyagon kimutatták, hogy a RAGE (receptor for advanced glycation end product) - gátló FPS-ZM1 a sugárzással szemben érzékenyíti (radioszenzitizálja) az agyi áttéteket. Ez a molekula átjut a vér-agy gáton, ezért a WBRT-vel együttesen használható. Azt is felvetik, hogy a RAGE-gátlók használatával csökkenthető lehet a daganatos sejtek elpusztításához elégséges sugárkezelés dózisa, így csökkenthető lehet a sugárzás hatása az ép agyi szöveteken, meghosszabbítható lehet a túlélés.

Az S100A9 szintje a vérben egyszerűen mérhető, és összefüggést mutat a radio-rezisztenciával. Mivel az S100A9 expresszió és a sugárkezelésre várható válasz összefügg, lehetőséget ad a személyre szóló sugárkezelés megtervezésére. A műtéti specimenben kimutatható, vagy a keringő vérben (liquid biopsziáva”) mérhető SA100A9 expresszió alapján ki lehet választani azokat a betegeket, akiknél a sugárkezeléstől előnyökre lehet számítani, és ki lehet választani azokat, akiknél az erőteljes rezisztencia miatt nem érdemes sugárkezelést végezni, így elkerülhető a (felesleges) neurokognitív hanyatlás.

A szerzők munkája nyomán elkezdtük megérteni a sugárterápia elleni rezisztencia molekuláris mechanizmusát, lehetővé válik személyre szabottan kiválasztani a kezelésre való betegeket, és megismertünk egy anyagot, mellyel visszafordítható a radiorezisztencia.

Forrás:    

Nelson R. Overcoming resistance to radiotherapy for brain metastases. Medscape Medical News, April 21, 2022.

Monteiro C, Miarka L, Perea-Garcia M, et al. Stratification of radiosensitive brain metastases based on an actionable S100A9/RAGE resistance mechanism. Nat Med 28, 752–765 (2022). https://doi.org/10.1038/s41591-022-01749-8

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.