hirdetés

Liquid biopszia és metasztázis-gátlás

A vérben lévő sejtmentes DNS vizsgálata a jövőben egyre több szakterületen lesz alkalmazható a diagnózis felállítására és a terápia nyomon követésére.

hirdetés

A sejtmentes DNS (cell-free DNA/cfDNA) a sejtek pusztulása után a vérbe jutó egy vagy kettős szálú DNS-töredék. Ezek a DNS-töredékek egyaránt származhatnak tumoros sejtekből, a magzat sejtjeiből, kórokozók sejtjeiből, a sejtmagból és a mitokondriumokból. Az elmúlt évtizedben kutatások indultak a vérből kinyert sejtmentes DNS (liquid, azaz folyékony biopszia, másnéven folyadék-biopszia) daganatdiagnosztikában, magzati diagnosztikában (Down-kór kimutatása anyai vérből) és transzplantációs diagnosztikában történő felhasználására (ez utóbbi esetén lehetséges fertőzés, illetve a beültetett szerv sérülésének, kezdődő kilökődésének kimutatása is).

 A sejtmentes DNS karrierje 1994-ben indult, amikor rákos betegek véréből származó cfDNS-ben mutatták ki a jól ismert tumorasszociált RAS génmutációt, és javasolták annak diagnosztikus markerként történő használatát. Az újgenerációs szekvenálás és a mesterséges intelligencia elterjedésével a minimálisan invazív folyadék-biopszia a precíziós, genomikai orvoslás egyre ígéretesebb területévé válik (a szekvenáláshoz szükséges polimeráz láncreakció kifejlesztője, a Nobel-díjas Kary Mullis 74 éves korában, idén augusztus 7-én hunyt el).

 Mint arról az Amerikai Klinikai Onkológus Társaság (ASCO) nyári konferenciáján is beszámoltak, jól halad a tumorokból származó sejtmentes DNS, azaz a cirkuláló tumor DNS (ctDNS) biomarkerként történő felhasználásának kutatása. A remények szerint a ctDNS révén monitorozni lehet majd a betegségprogressziót, a terápia hatékonyságát és a tumor esetleges kiújulását. A konferencián többek között elhangzott, hogy a melanoma diagnosztizáláskor mért mutáns BRAF ctDNS szintje negatív korrelációt mutat a beteg túlélésével, míg a négy hetes kezelés hatására kimutathatósági szint alá csökkenő BRAF ctDNS a beteg hosszabb túlélést jelzi előre. Más kutatók arról számoltak be, hogy a ctDNS monitorozása a melanomák 50%-ánál jelentkező agyi áttétek esetén nem alkalmas az immunellenőrzőpont-gátló kezelés hatékonyságának nyomon követésére, mivel a vér-agy-gát kiszűri a DNS-töredékeket, így azok nem jutnak be a vérbe. A hepatocellularis carcinoma (HCC) kiújulása azonban kimutatható folyadék-biopsziával: a legtöbb HCC-beteg hepatitis B vírussal fertőzött, a májsejt kromoszómáiba beépült virális DNS a májsejt pusztulása után kimérikus, virális és sejt eredetű DNS-t egyaránt tartalmazó DNS-ként kimutatható a vérből. Az ASCO-n ismertetett kutatás szerint, amennyiben a HCC sebészi eltávolítása után két hónappal is kimutatható a vérből a kimérikus DNS, a tumor a következő évben 82%-os valószínűséggel kiújul. A kimérikus DNS a rekurrens tumor klonalitásának megállapítására is alkalmas: az ismertetett vizsgálat szerint a kiújult HCC-k zöme az eredeti HCC-sejtekből származott.

 A Biochemical and Biophysical Research Communications című szaklap egy friss tanulmánya azt elemezte, hogy milyen enzimatikus útvonalakon keletkeznek a cfDNS töredékek. A japán kutatók megállapították: ctDNS nekrózis (sérülés, gyulladás) és apoptózis (programozott sejthalál) útján is keletkezik, és mindkét folyamatban alapvető egy makrofágok által termelt endonukleáz enzim, a DNase1L3 szerepe. Érdekes módon, a DNase1L3 képes lebontani a neutrofil sejtek által létrehozott DNS-hálót is. A neutrofilek a DNS-molekulákból összeragasztott hálót (neutrophil extracelluláris trap/csapda; NET) a baktériumok véráramban való terjedésének akadályozása érdekében hozzák létre, a NET azonban kiváló fészket jelent a vérbe jutó tumoros sejtek számára, elősegíti azok növekedését, terjedését. A továbbiakban a kutatók azt fogják vizsgálni, hogy a DNase1L3-kezelés alkalmas-e a metasztázisok kialakulásának megelőzésére.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.