hirdetés

Az amerikai CDC ismét figyelmeztet az e-cigaretta veszélyeire

Az e-cigaretták szívásához (vaping, párologtatás) társuló légzőszervi megbetegedések egyre gyakoribbak, olyannyira, hogy külön szót is alkottak a betegség megjelölésére.

hirdetés

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 2019. október 11-én a Morbidity and Mortality Weekly Report-ban közzétett anyagában ismételten felhívja az egészségügyi szolgáltatók figyelmét az e-cigarettákhoz társuló légzőszervi megbetegedésekre , melyeket az EVALI (E-cigarette, or Vaping product use Associated Lung Injury illnesses) betűszóval jelöl. A megbetegedések veszélyeire már korábbi, augusztusi felhívásukban is figyelmeztettek, ezúttal a megbetegedési adatok és esetek ismertetése mellett útmutatást is adnak a klinikusok számára az EVALI betegségben szenvedők értékeléséhez, kezeléséhez és gondozásához.

A beteg állapotának értékeléséhez radiológiai vizsgálat is szükséges. Dönteni kell arról, hogy van-e szükség kórházi ellátásra, és arról, hogy miből álljon a kezelés. A kórházból elengedett beteg követése is fontos, mert sok esetben az enyhe tünetek után 48 órán belül hirtelen súlyosbodik a betegek állapota. A kórházi ápolás lényeges eleme, hogy a beteggel meg kell értetni: sürgősen abba kell hagynia az e-cigaretták, illetve a többi dohánytermék használatát.

A betegek túlnyomó többségénél (95%) légzőszervi tünetek: nehézlégzés, köhögés, vagy mellkasi fájdalom mutatkoznak, emellett 77%-uknál gasztrointesztinális tünetek: hányinger, hányás, hasmenés is fellépnek. A tünetekkel jelentkezők csaknem felét intenzíven kell ápolni, 22%-uk gépi lélegeztetésre szorul. Bár a légzőszervi és/vagy gasztrointesztinális tüneteknek sok féle oka lehet, a szakembereknek az ilyen tünetekkel hozzájuk fordulóknál mindig rá kell kérdezniük arra, hogy a páciens nem használ-e e-cigarettát.

Még mindig nem ismeretes, hogy az EVALI betegséget pontosan mi is okozza. 2019. október 8-áig az Egyesült Államokban összesen 1299 EVALI esetet jelentettek, különösen aggasztó, hogy az esetek száma az utolsó héten 219-cel növekedett. 21 államban 26 haláleset is történt, az elhunytak 17-75 évesek voltak. A 1043 ismert életkorú és nemű betegek 80%-a 35 év alatti és 70%-a férfi. Azon betegek közül, akik közölték, hogy milyen  összetételű termékeket használtak rendszeresen, 76%-uk párologtatott tetrahidrokannabinolt (THC) tartalmazó (nikotinos vagy nikotin nélküli) terméket, 58%-uk nikotint is tartalmazó terméket, 32%-uk használt olyan terméket, amely csak THC-t tartalmazott és 13%-uk olyat, amiben csak nikotin volt. Dr. Anne Schuchat, a CDC igazgatóhelyettese a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy „bár a THC-tartalmú készítmények is szerepet játszhatnak a tüdőkárosodásban, de egyelőre nem tudjuk, hogy speciálisan mely anyag okozza a károsodást, természetesen a nikotin sem zárható ki a lehetséges okok közül.”

Valószínűleg több tényező áll a megbetegedés hátterében, és a károsodás is több úton alakul ki, de mindenbizonnyaltöbb hónapba telik, mire sikerül az egyes anyagok előállítása során jelentkező kockázatok, illetve az egyéb okok felmérése.

Mitch Zeller jogász, a US Food and Drug Administration (FDA) Center of Tobacco Products igazgatója arról számolt be, hogy több mint 725 termék mintáit gyűjtötték be, és ezek közül már 300-at sikerült elemzni. A megvizsgált készítmények közül a TCH tartalmú termékek 47%-ában E-vitamin acetátot is kimutattak 23%-88% közötti (átlagosan 50%-os) koncentrációban, a THC tartalom pedig 13-77% között változott (átlagosan 41% volt). „A vizsgálat kivételesen komplikált, mivel a készítmények jelentősen eltérnek egymástól, ráadásul a termékek összetételét (különösen a THC tartalmúakét) rendszeresen változtatják, különböző olajakat és egyéb adalékanyagokat is használnak. Dr. Ned Sharpless (FDA bizottsági tag) kijelentette, hogy amennyiben az FDA olyan összetevőt talál, melynek gyártása nem megengedett, vagy bizonyítja egy összetevő megbetegedést, vagy halált okozó hatását, bűntett miatt fognak feljelentést tenni.  

Források: 

1. Brooks M. CDC updates guidance on vaping-linked illness, coins term EVALI. Medscape Medical News. October 11, 2019.

2. Siegel DA, Jatlaoui TC, Koumans EH, et al. Update: interim guidance for health care providers evaluating and caring for patients with suspected e-cigarette, or vaping, product use associated lung injury – United States, October 2019. Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). October 11, 2019/68.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.