hirdetés

Ne szívj ismeretlen eredetű e-cigaretta patront!

Az e-cigaretták használata óta ugrásszerűen emelkedik a súlyos tüdőkárosodások száma az USA ban.

hirdetés

Az amerikai szövetségi és állami egészségügyi hatóságok arra bíztatják az embereket, hogy hagyjanak fel az e-cigaretta termékek (vape) hatóságilag nem ellenőrzött formáinak használatával, mert rohamosan emelkedik a súlyos pulmonális károsodások száma. Legkevesebb 215 ilyen problémáról tudunk, egy haláleset is volt már.

A hatóságok nem tudják pontosan megnevezni a károsodások okát, mivel számos termék van forgalomban, de sok beteg számolt be arról, hogy az e-cigarettában tetrahidrokannabinol (THC) tartalmú terméket szívott. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) igazgatója, Dr. Robert R. Redfield, és az Acting US Food and Drug Administration (FDA) biztosa, Dr. Ned Sharpless 2019. augusztus 30-án kiadott közös közleményükben arra kérték az e-cigarettát használókat, hogy semmiképp se vásároljanak nem hivatalos helyen, különösen kerüljék az ilyen módokon hozzáférhető THC-t, vagy más kannabinoidokat tartalmazó termékeket, és különféle egyéb anyagok hozzáadásával ne változtassák meg a hivatalos gyártók eredeti készítményeit. A CDC beszámolója szerint augusztus 27-éig 25 állam területéről 215 esetet jelentettek, az állami egészségügyi szervezetek pedig az elektromos cigaretta párájának be-és kilélegzésével (vaping) összefüggésbe hozható 298 súlyos pulmonális megbetegedésről számoltak be.

A tünetek a nehézlégzés, a légvételek megrövidülése és/vagy mellkasi fájdalom általában fokozatosan alakulnak ki, még a kórházba kerülés előtt. Egyes betegnél enyhe-mérsékelt gasztrointesztinális tünetek: hányás, hasmenés is jelentkeznek, míg mások lázról és fáradtságról panaszkodnak. Néhány beteg kritikus állapotba került, és gépi lélegeztetésükre volt szükség.

A CDC máris specialistákat küldött Illinois és Wisconsin államokba, de kérésre bármelyik államban szívesen segítséget nyújt, hogy a súlyos mellékhatásokért felelős termékeket megtalálják. Az FDA megkezdte a megbetegedésekkel összefüggésbe hozható kb. 80 termék kémiai analízisét. Augusztus 29.-én a Wisconsin állambeli City of Milwaukee Health Department kiadott egy egészségügyi figyelmeztetést, melyben arra buzdítja a lakosokat, hogy ne használjanak semmilyen elektromos cigarettát, mivel legkevesebb 15 lakos került kórházba súlyos kémiai pneumonitisszel (ez olyan esetekben következik be, amikor a beteg a tüdőbe ingerlő vegyi anyagot lélegzik be, vagy aspirál). Mindegyikük a kórházba kerülés előtti hetekben, hónapokban e-cigarettákat használt, vagy marijuana olajat, kivonatot, koncentrátumot füvezett („dubbing”: amikor a kendervirágzat helyett az abból kisajtolt olajat füstölik el, amelynek THC tartalma akár 70-90 %-os is lehet).

Wisconsinban a megkérdezett e-cigaretta használók 89% vallotta azt, hogy különböző THC termékeket, viaszokat, olajat szív. Adrea Palm, a Department of Health Services titkára szerint a THC tartalmú e-cigaretta patronokban olyan ismeretlen vegyi anyagok vannak, melyek használata nem szabályozott és nem is biztonságosak, azért a hatóságok erőteljesen javasolják az e-cigarettázás ilyen formájának teljes mellőzését. Azóta Wisconsinban újabb eseteket jelentettek, Illinoisban a bizonyított esetek száma 27, a vizsgálat alatt lévőké 8, az Illinois Department of Public Health beszámolója szerint egy haláleset is bekövetkezett e termékek fogyasztása miatt. Minnesotában 21 esetet igazoltak, illetve vizsgálnak.

A CDC és az FDA közös közleményében kiemelték, hogy „a jelenleg is folyó vizsgálatoktól függetlenül az e-cigaretta termékek használatát nem javasolják fiataloknak és terhes asszonyoknak, illetve azoknak a felnőtteknek, akik jelenleg nem élnek másfajta dohánytermékkel sem.” Az e-cigarettát használók viszont figyeljenek az olyan tünetekre, mint a köhögés, a nehézlégzés, vagy a mellkasi fájdalom, és ezek megjelenésekor azonnal forduljanak orvoshoz.

A dohányzásról leszokni vágyó felnőttek számára pedig rendelkezésre állnak a bizonyítékokon alapuló orvoslás kezelési lehetőségei, a tanácsadás, és az FDA által törzskönyvezett gyógyszerek. 

Források:

1. Brown T. Calls mount to stop vaping as lung injury cases skyrocket. Mescape Medical News. August 30, 2019.

2. Centers for Disease Control and Prevention. Health Alert Network. Severe pulmonary disease associated with using e-cigarette products. Distributed via the CDC Health Alert Network. August 30, 2019, 0935 AM ET (9:35 AM ET) CDCHAN-00421

3. FDA Medical Product Safety Information. E-cigarette products: safety communication – due to the incidents of severe respiratory disease associated with use of an e-cigarette product. 08/30/2019.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.