hirdetés

Az anémia fokozza a demencia kockázatát

A vérszegény idősek fokozottan veszélyeztetettek a demencia kialakulása szempontjából. A neuronpusztulást esetlegesen az agy rosszabb vérellátása magyarázhatja.

hirdetés

A Neurology című folyóiratban bemutatott Health, Aging, and Body Composition (Health ABC) vizsgálatban amerikai kutatók arra keresték a választ, kapcsolatban áll-e az idős korban gyakorinak számító vérszegénység az újonnan megjelenő demenciával. A tanulmány 2552, 70 éves kort betöltött résztvevője (átlagéletkor: 76 év) közül minden hetedik anémiás volt a vizsgálat kezdetén (n=392; 15 százalék), demenciatünetek azonban ekkor még egyetlen vizsgálati alanynál sem jelentkeztek. Az anémiát a WHO által elfogadott kritériumok szerint definiálták (hemoglobinszint <13 g/dl a férfiak és <12 g/dl a nők esetében). Az újonnan megjelenő demenciát a betegség klinikai diagnózisa, az e célra előírt gyógyszerszedés, illetve a mentális státuszt leíró kérdőíves vizsgálati pontszám jelentősebb változása (>1,5 szórásnyi eltérés az átlagtól) jelezte.

A 11 éves követés alatt 455 betegnél (18 százalék) alakult ki demencia. A vizsgálat kezdetén anémiás betegek körében 23 százaléknak, az anémiától mentes résztvevők csoportjában 17 százaléknak találták a klinikai szempontból jelentős demenciatünetek gyakoriságát, ami azt jelzi, hogy a vérszegénység fennállása több mint 40 százalékkal növeli a demencia kialakulásának esélyét. Az anémia és a demencia megjelenése közötti kapcsolat akkor is szignifikáns maradt, ha az elemzésben a társadalmi-gazdasági jellemzőket, a kezdeti mentális státusz pontszámát, a kísérőbetegségeket, a veseműködést és az Alzheimer-kór ismert kockázati tényezőjének számító APOE-ε4 gén jelenlétét is figyelembe vették. A vérszegénység akkor is a demencia független kockázati tényezője maradt, ha a felsoroltak mellett az anémia egyéb mutatóit (vörösvértest-térfogat és a vörös vértestek méretének homogenitását jellemző RDW-érték), az eritropoetin-koncentrációt és a C-reaktív-protein-szintet is beépítették az elemzésbe. A nem és az etnikai hovatartozás (a vizsgálati alanyok 39 százaléka fekete bőrű volt) nem befolyásolta a demenciatünetek megjelenését.

A feltárt kapcsolat okait keresve a vizsgálatot vezető Kristine Yaffe, a Kaliforniai Egyetem kutatója több lehetséges magyarázatot kézenfekvőnek tart. Az anémia következtében romlik a szövetek vérellátása, köztük az agyszöveté is. Ez a memóriafunkciók és a gondolkodási képességek károsodásához vezethet, sőt, a neuronpusztuláshoz is hozzájárulhat. Mint mondja, korábban is több tanulmányban felvetődött, hogy kapcsolat lehet az anémia és a kognitív képességek gyorsabb hanyatlása között. A vesebetegség következtében kialakuló anémiát több esetben kapcsolatba hozták a demencia kialakulásával, és a vérszegénység egyik oki tényezőjéről, a B12-vitamin-hiányról is leírták, hogy összefüggésben áll az Alzheimer-demencia megjelenésével.

Az, hogy az anémia gyors felismerésével és kezelésével kivédhető-e a demenciatünetek megjelenése, egyelőre nem tisztázott. A fokozott odafigyelés azonban mindenképpen indokolt, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 65 év felett a vérszegénység előfordulási gyakorisága megközelíti a 25 százalékot. Az anémiával járó fáradtság, szédelgés, légszomj megszüntetése rövid távon is pozitív eredmény, a kognitív hanyatlás esetleges kivédése pedig hosszú távú előny lehet.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.