hirdetés

Az idős, súlyos beteg halálának várható időpontja

A AMA Network Open-ben megjelent tanulmány szerint a sürgősségi osztályok orvosai jó eséllyel előre tudják, hogy 65 évesnél idősebb betegeik közül kik fognak egy hónapon belül meghalni.

hirdetés

Az életük utolsó hónapjait élő, idős, súlyos betegségben szenvedő és/vagy súlyos állapotban lévő betegek nagy számban és nagy valószínűséggel kerülnek be a kórházak sürgősségi osztályaira. Nagyjából háromnegyedüket veszik fel az egészségügyi intézmények életük azon fordulópontján, amikor már felgyorsul a fizikai hanyatlás. A sürgősségi osztályokra kerülő idős, súlyos betegek nagy többségénél nem dokumentálják, hogy mik a betegek további céljai (pl. olyan sokáig szeretne élni, amíg csak lehet, vagy palliatív kezelést kér, stb.), és azt sem kérdezik meg a betegektől, hogyan vélekednek sorsukról. Sokan ajánlják, hogy ilyenkor az orvosok és ápolók folytassanak komoly beszélgetést a beteggel, hisz ily módon rövidülhetne a kórházi benntartózkodás, kisebb számban vetnének be az élet vége felé agresszív terápiákat, a beteg korábban bekerülhetne a hospice ápolásba, és kb. 36%-kal csökkennének az élet utolsó napjainak egészségügyi kiadásai (ez az USA-ban az élet utolsó hetében mintegy 1040 dollárral kevesebb kiadást jelentene).

Dr. Kei Ouchi (Department of Emergency Medicine, Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts) és munkatársai közleményükben arról számoltak be, hogy feltették a sürgősségi osztályok orvosainak azt a meghökkentő kérdést: meg tudják-e mondani, mely betegük fog egy hónapon belül meghalni. Az orvosok válaszait összevetették a National Death Index aktuális számaival. Portland központi egészségügyi centrumában (Maine állam) végzett prospektív kohorsz vizsgálatot azokra a 65 évesnél idősebb betegekre terjesztették ki, akik 2014. január 1. és 2015. december 31. között kerültek be a sürgősségi osztályra. Az orvosok a betegek felvételekor kitöltött elektronikus kórlapon válaszolták meg a betegek halálának várható időpontjára vonatkozó kérdést. A kérdéses időszakban az osztály 10.737 idős beteget látott el (összesen 16.223 alkalommal), 5132 betegnek (31,6%) volt a Charlson Comorbidity Index score-ja 2, vagy annál magasabb. A felvétel utáni első hónapban 893-an (8,3%) haltak meg, 6 hónapon belül 17,2%-os, 12 hónapon belül 22,5%-os volt a halálozás. Az orvosok 2104 betegnél (19,6%) válaszolták azt, hogy nem lennének meglepve, ha a beteg 1 hónapon belül meghalna, ezek közül a betegek közül 533-an valóban elhalálozott. A kutatók többváltozós analízist is végeztek, melynek során a betegek életkorát, nemét, etnikumát, felvételi diagnózisát és kísérő betegségeit vették figyelembe. Ennek során kimutatták, hogy az 1 hónapon belüli elhalálozás jóval nagyobb arányban következett be azoknál a betegeknél, akiknél az orvos nem találta volna meglepőnek a közeli halál bekövetkeztét (OR: 2,4, 95%CI 2,2-2,7, P<0,001). A sürgősségi osztály orvosai azt is jó eséllyel meg tudták becsülni, hogy melyik beteg fog az elkövetkező 6-12 hónapban meghalni.

A meghökkentő kérdés szenzitivitása csak 20%, specificitása 93%, pozitív és negatív prediktív értékei 43% és 82%, pontossága 78%, de komoly segítség lehet a sürgősségi osztályokon, mert gyorsan el lehet dönteni, hogy egy további palliatív kezeléstől melyik betegnél várható túlélési haszon, és melyiknél nem. Két újkeletű vizsgálat is azt mutatja, hogy az 1 hónapon belüli halálozás felülbecsülése nem okoz kárt a betegek további ellátásában.

Dr. James Downar (University of Ottawa, Ontario, Kanada) és munkatársai azt ismertették, hogy a Kanadában zajló Risk Evaluation for Support: Predictions for Elder life in the Community Tool (RESPECT) vizsgálat milyen algoritmusokat használ az otthoni ápolásra szoruló, vagy a közösségi ápolási otthonokban gondozott idős betegek állapotának és sorsának felbecsüléséhez. A RESPECT vizsgálatban a családtagok vagy az ápolási otthonokban dolgozó gondozók regisztrálják a beteg állapotának fontosabb változásait, melynek alapján az orvosok meg tudják határozni, mely betegeknél magas az egy hónapon belül várható elhalálozás kockázata, és ezt tudják közölni a palliatív ellátást végző szolgálatokkal.

Források:

1. Lewis R. ED docs can identify patients likely to die within 1 month. Medscape Medical News. September 13, 2019.

2. Kei Ouchi, Strout T, Haydar S, et al. Association of emergency clinicians' assessment of mortality risk with actual 1-month mortality among older adults admitted to the hospital. JAMA Network Open. 2019;2(9):e1911139. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.11139

3. Downar J, Wegier P, Tanuseputro P. Early identification of people who would benefit from a palliative approach—moving from surprise to routine. JAMA Network Open. 2019;2(9):e1911146. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.11146

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.