hirdetés

Az ismeretlen eredetű krónikus köhögés csökkentése

A most folyó klinikai vizsgálatokban a gefapixant nevű új molekula csökkentette a régóta fennálló, tisztázatlan eredetű krónikus köhögést.

 

hirdetés

Gibson és munkatársai egy 2016-ban megjelent közleményben a felnőttek „tisztázatlan eredetű krónikus köhögését” úgy definiálták, amely 8 héten túl is fennáll, és okát a kivizsgálás során sem sikerül igazolni. A kórképre akkor nem volt elfogadott gyógymód, bár a legmegfelelőbb kezelés kialakításának érdekében széleskörű klinikai vizsgálatok zajlottak. A felnőttek akár 4-10%-a is érintett lehet.

Egy fázis IIb vizsgálat szerint a gefapixant (Afferent Pharmaceuticals/Merck) nevű új molekula segítségével enyhíthető a felnőtt betegek akár már 15 éve fennálló krónikus köhögése. A gefapixant a purinerg receptorok családjába tartozó P2X3 agonista, amely hatásosan blokkolja a köhögési reflexben résztvevő receptort, és már az előzetes vizsgálatok szerint is a két héten keresztül adott napi 2 x 600 mg adag lényegesen csökkentette a köhögések frekvenciáját, de valószínűleg - legalább is a későbbi vizsgálatok tanúsága szerint - a napi 2 x 50 mg dózis is elegendőnek látszik.

A cikkben ismertetett 12 hetes, randomizált, kettős vak, placebóval ellenőrzött, multicentrikus vizsgálatban a gefapixant három különböző adagját használták az UK és az USA 44 centrumában, ismeretlen eredetű krónikus köhögésben szenvedő betegeken. A vizsgálatba 253 tisztázatlan eredetű krónikus köhögésben szenvedő személyt vettek be 2015 decembere és 2016 júliusa között, átlagos életkoruk 60,2 év volt, 73%-uk (n=193) volt a nőbeteg. A vizsgálatba nem vontak be jelenleg is dohányzó betegeket, illetve olyanokat, akik a dohányzást a vizsgálat megkezdése előtti 6 hónapon belül hagyták abba. Kizáró ok volt a vizsgálat megkezdése előtti néhányban szedett bármilyen opioid-származék, és a 4 héten belül elszenvedett mindenfajta légúti fertőzés.

A bevont betegek krónikus köhögése átlagosan 14,5 éve állt fenn. A betegek 84 napon keresztül random módon gefapixantot, vagy placebót (n=63) kaptak. A gefapixantot három különféle napi adagban alkalmazták: 2 x 7,5 mg (n=64), 2 x 20 mg (n=63), vagy 2 x 50 mg (n=63). A betegek állapotát az első, a 28., a 42., az 56., a 70., a 84., és a 85. napokon mérték fel. A köhögési frekvenciát egyrészt a betegek naplójával, másrészt négy, 24 órás hangfelvétellel igazolták. A kezelés megkezdése előtt a betegek óránként 24-29-szer köhögtek (!). 84 nap eltelte után a placebo csoportban óránként 18 köhögés, a 2 x 50 mg-os gefapixant csoportban óránként 11 köhögés volt mérhető, azaz a placebóhoz képest mínusz 37,0%-os relatív redukció volt kimutatható (95%CI: -53,3-től - 14,9, P=0,0027), a kiinduláshoz képest pedig még erőteljesebb csökkenés, mínusz 57,6% (-47,2-től -65,9) volt látható. A két, kisebb adaggal kezelt csoportban a köhögés gyakoriságának különbsége nem volt szignifikáns sem egymáshoz, sem a placebóhoz képest. Leggyakoribb mellékhatás az ízérzés csökkenése volt, az adagoktól függően változott: placebo esetén 5%-ban, 7,5 mg-os gefapixant adagoknál 10%-ban, 20 mg adagoknál 33%-ban, 50 mg-os adagoknál 48%-ban figyelték meg. Az 50 mg-os csoportból emiatt a mellékhatás miatt 10 beteg megszakította a kezelést.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Jaclyn Smith (University of Manchester, UK) közölte, hogy folyamatban van egy fázis III vizsgálat szervezése is, melyben több betegen és hosszabb időtartamú adagolás mellett fogják tanulmányozni a szer hatását a gyártó cég (Afferent Pharmaceuticals/Merck) támogatásával.

A tanulmányhoz felkért kommentátor Dr. Richard Irwin (University of Massachusetts Medical School in Worcester) és munkatársai a vizsgálat egyik erősségének tartják a köhögési frekvencia korrekt - akusztikus eszközzel történt - mérését. Egyértelmű, hogy a gefapixant dózisfüggő módon csökkenti a köhögések számát – bár egy bizonyos csökkenés a placebo csoportban is megfigyelhető volt, amit ebben és más vizsgálatokban is figyelembe kell venni, de az 50 mg-os csoport eredménye még ennek a placebo csoportban megfigyelt köhögési frekvencia csökkenésnek a figyelembe vétele után is szignifikáns. A folyamatban lévő Fázis III vizsgálat igen fontos, megerősítheti az 50 mg-os adag létjogosultságát, és arra is választ találhat, hogy az ízlelést károsító mellékhatás hogyan befolyásolható.

Amíg nem elérhetőek hatásos, új molekulák, addig a kommentátorok szerint a jelenlegi irányelveket kell követni: a krónikusan köhögők kezelésében jártas beszéd-terapeuta segítségével multimodálisan javítani a kommunikációt és ezt esetleg kiegészíteni gabapentinnel, pregabalinnal, amitriptilinnel történő off-label neuromodulátoros kezeléssel, vagy, ha ezek nem elérhetőek, akkor esetleg morfinnal. Mielőtt bármelyik gyógyszeres kezelésbe kezdenénk, fontos, hogy átbeszéljük a betegekkel a kezelések lehetséges kockázatait és hasznát, és ezeket a kezelés során folyamatosan újraértékeljük.

Dr. Smith és munkatársai a fázis IIb tanulmány előzetes adatait az American Thoracic Society (ATS) International Conference-en már előadták Washington DC-ben 2017-ben.

Források:

1. Frellick M. New drug may help releive log-term cough, early trial suggests. Medscape Medical News. February 25, 2020.

2. Simth JA, Kitt MM, Birring SS, et al. Gefapixant, a P2X3 receptor antagonist, for the treatment of refractory or unexplained chronic cough: a randomised, double-blind, controlled, parallel-group, phase 2b trial. Lancet Respiratory Medicine. Published online February 25, 2020.

3. Irwin RS, French CL, Madison JM. Managing unexplained chronic cough in adults: what are the unmet needs? Lancet Respiratory Medicine. Published February 25, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30083-7

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.