hirdetés

Légúti betegségek diagnosztikája mobilapplikációval

Egy okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás segítségével nagy pontossággal felismerhetők a gyermekkori légúti betegségek.

hirdetés

A ResApp diagnosztikus algoritmust az alsó légúti betegségek diagnosztikájára dolgozták ki. Az alsó légutak gyulladása (pl. bronchiolitis, pneumonia) gyakran súlyosabb formában jelentkeznek és mélyrehatóbb következményekkel járnak, mint a felső légúti megbetegedések. A hatékony kezelés szempontjából kritikus jelentőségű a légúti betegségek két típusának elkülönítése.

Az ezzel foglalkozó vizsgálat eredményei azt jelzik, hogy a felső és alsó légúti betegségek differenciálásában a ResApp mobilalkalmazás diagnosztikai pontossága meghaladja a 90 százalékot, míg a pontosság elérheti a 99 százalékot is, amikor azt kell eldönteni, hogy alsó légúti betegség áll-e fenn vagy nincs kimutatható légúti megbetegedés.

A hagyományos diagnosztika alapját a mellkasi hallgatózás, a kiegészítő paraméterek (pl. oxigénszaturáció) és a járulékos tesztek (pl. mellkasi röntgenvizsgálat, laboratóriumi paraméterek, köpetvizsgálat) képezik. A 218 légúti fertőzéses esetet felölelő adatbázis 24 olyan esetet is magában foglalt, amikor a tapasztalt klinikai gyermekgyógyászati team által végzett hallhatózás nem adott egyértelmű diagnózist, ezekben az esetekben további megfigyelések és tesztek voltak szükségesek a megbízható kórisme felállításához. Tizenkilenc esetben (80 százalék) a ResApp algoritmus további klinikai megfigyelések és járulékos vizsgálatok nélkül is képes volt diagnosztizálni az alsó légúti fertőzést.

Az alsó és felső légúti betegségek, illetve az egészséges gyermekek elkülönítésében a módszer összegzett pontossága 89 százaléknak bizonyult. Egyes klinikai szituációkban a pontosság még ennél is nagyobb volt: például a krupp, a vírus okozta tüdőgyulladás, a bronchiolitis és a felső légúti fertőzések differenciálásában a ResApp algoritmusok pontossága 90 és 98 százalék között változott. Azokban az esetekben, amikor az orvos először nem állapított meg betegséget, a későbbi kiegészítő klinikai tesztek azonban alsó légúti betegséget igazoltak, a módszer az esetek 98 százalékában nyújtott pontos diagnózist.

„Örömmel jelenthetjük, hogy az új módszer több mint 50 százalékkal pontosabb eredményt ad, mint a korábbi gyakorlat – mondja dr. Tony Keating, a ResApp vezérigazgatója. − Az aktualizált adatok ismét megerősítik az algoritmus klinikai pontosságát. Ezen kívül rendkívül sokat ígérőek az eredmények a bakteriális és atípusos pneumonia virális pneumoniától való elkülönítésében, mivel az adatok azt jelzik, hogy a ResApp algoritmus segítséget nyújthat a klinikusoknak a terápiás terv felállításához. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a ResApp jobban teljesít a légúti betegségek diagnosztikában, mint a hagyományos sztetoszkóp, és legalább olyan jó eredményt ad, mint drága és időigényes klinikai tesztek egész sora. Meg vagyunk győződve arról, hogy a ResApp pontossága a jövőben tovább javítható, ahogy egyre több betegnél kerül sor alkalmazására.”

A módszert eredetileg Udantha Abeyratne dolgozta ki abból a megfontolásból kiindulva, hogy a köhögés és a légzési hangok jellege alapvető információkat hordoz a légutak állapotáról. A hangelemzés alapján lehetővé válik számos krónikus és akut légúti betegség (pl. pneumonia, asztma, bronchiolitis és krónikus obstruktív tüdőbetegség [COPD]) diagnosztizálása és súlyosságának meghatározása.

Az új technológia alkalmazása különösen előnyös lehet a szegényebb országokban, ahol a tüdőbetegségek specifikusabb diagnosztikájára gyors és viszonylag olcsó eszközt jelenthet. A pneumonia évente több mint 950 000 ötévesnél fiatalabb gyermek életét követeli, legnagyobb részben Dél-Ázsiában és Afrika szub-szaharai régióiban. E halálesetek sok esetben arra vezethetők vissza, hogy jó minőségű egészségügyi ellátás hiányában késik a diagnózis felállítása.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) jelenleg is foglalkozik a ResApp alkalmazással, és a remények szerint az alkalmazás rövidesen megkapja a forgalomba hozatali engedélyt gyermekgyógyászati, majd eztán felnőtteknél történő alkalmazásra is.

A mostani vizsgálatról szóló sajtóanyagában a cég megjegyzi, hogy egyelőre előzetes eredményekről van szó, melyek a vizsgálat előrehaladtával, illetve a beválasztott résztvevők számának bővülésével változhatnak.

Az új alkalmazásról a The Journal of mHealthy című szaklapban számoltak be.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.