hirdetés

Az okostelefon túlzott használata káros hatással van a kéz működésére, a nervus medianusra és a szorítóerőre

Itt vannak az ünnepek, és rovatunk egy könnyedebb, de tudományosan megalapozott közlemény bemutatásával jelentkezik. Adatok szerint egy egyetemista is eltölt 3 órát naponta okostelefonjának nyomogatásával – internetet használ, sms-eket és e-maileket küld leginkább. Van-e ennek káros mozgásszervi következménye? A közlemény erre ad választ.

hirdetés

Dr. Speer GáborKorábbi adatokból az derült ki, hogy azok az egyetemisták, akik napi 3,5 óránál több időt töltenek el okostelefonjuk gombjainak nyomkodásával (e-mail, sms, szörfölés az interneten), jóval gyakrabban panaszolnak hüvelykujjukban fájdalmat, mint azok, akik kevesebb időt szánnak erre a tevékenységre. Ezenkívül az okostelefon ter­mészetszerű egykezes tartásából és ugyan­ezen kéz hüvelykujjának használatából adódó ismétlődő extenziós-flexiós csuklómozgás megterheli a kezet. Ez a repetitív csukló­mozgás köztudomásúan egyik kiváltója a kéz csuklóalagút-szindrómájának. (1)

Esettanulmányok arról számolnak be, hogy a billentyűzethez való hozzáérések száma összefügg az első carpo-metacarpalis ízület oszteoartritiszének és a De Quervain-tenoszinovitisznek az előfordulásával. Egy friss tanulmány szerint a m. flexor pollicis longus ínja vastagabb azok között, akik gyakran hasz­nálják az okostelefonjukat üzenet küldésére. A szerzők feltételezték, hogy az okostelefon billentyűinek túlzott használata a m. flexor pollicis longus ín és a hüvelykujj ízületeinek, illetve a nervus medianusnak a károsodását okozza – a csukló állandósuló, nem termé­szetes pozíciója miatt. Ezt kívánták igazolni. (2)

Az ismertetett vizsgálat szerzői 102 egyetemista körében ultrahanggal vizsgál­ták a m. flexor pollicis longus ínjának és a n. medianusnak az állapotát, a kéz és a hüvelyk­ujj funkcionalitását. Három csoportot alakí­tottak ki: okostelefon-billentyűzetet gyakran és ritkán használók, valamint okostelefonnal nem rendelkezők. A résztvevők közül 66-an voltak egykezes okostelefon-használók, és 36 alanynak nem volt okostelefonja.

Az okostelefon-használatot az ún. okos­telefon-függési skála (smartphone addiction scale, SAS) segítségével mérték. Minél maga­sabb a végső osztályzat (érték) ezen a 33 kér­désből álló, az egyes kérdéseket 1 és 6 pont között értékelő Likert-skálán, annál nagyobb az okostelefontól való függés veszélye. Azok, akik legalább 84 pontot kaptak, gyakori hasz­nálónak, az ennél alacsonyabb pontszámot szerzők ritka használónak minősültek.

A kéz funkcionalitását klinikailag is érté­kelték az ún. Duruöz Hand Index (DHI) hasz­nálatával. Ez szintén egy kérdőív, 18 kérdés­ből áll, és a napi aktivitások kapcsán kérdez a kézműködésre. A résztvevők vizuális analóg skálán (VAS) értékelték azt, hogy az elmúlt héten mennyire éreztek a telefont használó domináns) kezükben fájdalmat, amikor nyu­galomban volt a kezük, és amikor használták azt. A domináns kéz fogó-és szorítóerejét több módszerrel vizsgálták. Ultrahanggal el­lenőrizték a n. medianust, a m. flexor pollicis longus ínját és a hüvelykujj ízületeit, hogy ezek patológiás állapotát keressék. Ha az ult­rahang alapján felmerült tenoszinovitisz vagy szinovitisz gyanúja, akkor Dopplerrel vizsgál­ták a kezet tovább, ahogyan azt a European League Against Rheumatism (EULAR) ajánlása megfogalmazza.

A gyakori okostelefon-használók fáj­dalom panasza a VAS skálán szignifikánsan nagyobb volt a másik két csoport ilyen pa­naszainál, de a másik két csoport között nem volt különbség a fájdalomban. A m. flexor pollicis longus ínja is vastagabb volt a gyakori használók között. Az SAS értékek korreláltak a kézmozgáskor jelzett VAS fájdalomérzet erősségével. Tendinózist vagy tendinitiszt az ultrahang egy esetben sem mutatott ki. Az okostelefon használatának ideje fordítottan korrelált a kéz szorítóerejével és a n. medianus vastagságával, sőt ez utóbbi a domináns ké­zen általában vastagabb volt, mint a másikon, függetlenül attól, hogy használt-e az illető okostelefont – bár az okostelefon-tulajdono­sok között a különbség jóval nagyobb volt. Mindezek az ín és az ideg megterhelésére utalnak.

Az eredményekből jól látszik: ahogy az okostelefon-billentyűzet használatának napi ideje nő, úgy fokozódik a fájdalomskálán jelzett érték és úgy romlik a kéz funkciója, csökken a szorítóereje. Ezenkívül a billentyű­zet gyakori használata elősegíti a m. flexor pollicis longus ínjának és a n. medianusnak a megvastagodását is. Így vezet a gyakori billentyűhasználat a fogóerő csökkenésé­hez és a hüvelykujj fájdalmához. A szerzők ezt az új patomechanizmusú kórképet a „smartphonopathy” (okostelefonopátia) elnevezéssel illették.

Egyre több fiatal használ okostelefont, és adatok azt is igazolják, hogy az egyete­misták jelenleg 3 órát töltenek naponta az eszköz szöveges használatával. A közleménnyel arra hívom fel a figyelmet, hogy bár az okostelefonnak egyre nagyobb szerepe lesz az egészségünk megőrzésében, betegsége­ink menedzselésében, de bármilyen „okos” a telefonunk, tudnunk kell okosan használni. Immár ismerve a közleményt, ha ügyelünk a napi okostelefon-használat idejére és mód­jára (pl. gyakrabban használjuk a másik ke­zünket), megelőzhetjük kezünk funkcionális károsodását.

Levelezési cím: http://artmedus.com This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1.
Bower JA, et al. An MRI evaluation of carpal tunnel dimensions in healthy wrists: implications for carpal tunnel syndrome. Clin Biomech 2006;21:816–825
2. İnal EE, et al. Effects of smartphone overuse on hand function, pinch strength, and the median nerve. Muscle Nerve 2015;52:183–188

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.