hirdetés

Az új diabetes gyógyszerek kardiorenális előnyei

A 2-es típusú diabetesben szenvedő, krónikus vesebetegségek javasolt a nátrium glukóz kotranszporter-2 (SGLT2) gátlók és a glukagon-like peptid-1 (GLP-1) receptor agonisták alkalmazása.  

hirdetés

A fontosabb klinikai vizsgálatok eredményei szerint az SGLT2 gátlók és a GLP-1 receptor agonisták biztonságosak és jelentősen csökkentik a kardiovaszkuláris (CV) események kialakulásának illetve az ezek miatti elhalálozásnak a kockázatát, ugyanakkor lassítják a krónikus vesebetegségnek a végstádiumhoz, a dialízishez, a transzplantációhoz és a halálhoz vezető progresszióját. Tehát a 2-es típusú diabetesben szenvedő és krónikus vesebetegséggel (CKD) küzdő betegek szívének és veséjének védelmében az American Heart Association (AHA) ezek használatát javasolja.

Az AHA szakmai nyilatkozata a Circulation c. lapban jelent meg online. Dr.  Janani Rangaswami (Einstein Medical Center and Sidney Kimmel College of Thomas Jefferson University, Philadelphia), a nyilatkozatot megfogalmazó csoport vezetője hangsúlyozta, hogy igen megbízható adatok támasztják alá a két újabb antihiperglikémiás csoport szívre és a vesékre gyakorolt szignifikáns előnyeit. A legújabb adatok szerint a szerek előnyösen hatnak krónikus vesebetegségben és szívelégtelenségben szenvedő nem diabeteses betegekben is. „Ezek az adatok megváltoztatják a kardiológiában és a nefrológiában szokásos gyakorlatot, új korszak nyílik meg a szív- és vesebetegségek lefolyását módosító kezelésekben."

Pillantás az ajánlásokra

  • Már korán és folyamatosan mérje fel azon CVD-s és CKD-s betegek kockázatát, akiknél előnyök várhatóak az SGLT-2 gátló, vagy GLP-1 receptor antagonista kezelésektől.
  • Igazítsa az egyes kezeléseket a betegekhez. Az  adott, kiegyensúlyozott gyógyszerhatás mellett egy specifikus SGLT2 gátló, vagy egy GLP-1 receptor agonista kiválasztását a megfizethetőség és a kiszerelés befolyásolhatja.  
  • Igazítsa az összes gyógyszert ezekhez a szerekhez, kerülje a 2-es típusú diabetesben gyakran előforduló polipragmáziát. Az egyidejűleg szedett gyógyszerek közül hagyja el azokat, amelyeket lehet.
  • Magyarázza el betegének a hiperglikémia kockázatait és tanítsa meg, hogy milyen jelek esetén van szükség sürgős beavatkozásra.
  • Mérje és ellenőrizze rendszeresen a beteg vérnyomását.
  • Tárgyalja meg SGLT2 gátlót szedő betegével az euglikémiás diabetikus ketoacidózis (DKA),  valamint a klasszikus DKA kockázatát és tüneteit, és mondja el neki, hogy ezek nagyon ritka esetekben  halálhoz vezethetnek.
  • Erőteljesen hívja fel diabeteses betege figyelmét a lábápolás fontosságára és ismertesse vele mindazokat a lehetőségeket, amelyek segítségével megelőzhetőek a gyorsan elfertőződő és amputációhoz vezető lábszárfekélyek és hólyagok. Ellenőrizze rendszeresen ezek betartását és a beteg lábát.

A tanulmány szerzői a betegek két olyan további alcsoportját is megjelölték, akiknél az SGLT2 gátlókkal, vagy a GLP-1 receptor agonistákkal való kezeléstől előnyök várhatók: ők a szívelégtelenségben szenvedő, normális vagy csökkent ejekciós frakciójú diabeteses betegek, illetve a krónikus veseelégtelenségben szenvedő nem diabeteses betegek. De ezen magasabb kockázatú betegek esetén még igazolni kell az SGLT2 gátlókkal, vagy a GLP-1 receptor agonistákkal való kezeléstől feltételezett hasznosságát.

A nyilatkozat javasolják, hogy e hatóanyagoknak a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésébe való gyors és megfelelő integrációja érdekében, kardiológusok, nefrológusok, endokrinológusok, háziorvosok részvételével szülessen konszenzusos javaslat. Különösen a sérülékeny, magas kockázatú kardiorenális betegek érdekében szükséges egy kardio-renális-metabolikus gondozási modell létrehozása, de új terápiák csak lassan válnak a mindennapos klinikai gyakorlat szerves részévé. Pl. egy tavaly közölt nagy megfigyeléses vizsgálatban „kirívó” eltérést találtak a 2-es típusú diabetesnek a SGLT2 gátlók bizonyítékokon alapuló, guideline-ok által javasolt használata és a jelenlegi klinikai gyakorlat között (McCoy). Ebben azt írták, hogy paradox módon a CVD-s betegek, a szívelégtelenségben szenvedők, a magas vérnyomásosok, a CDK-sok és a hipoglikémiára hajlamosoknak ritkábban kaptak az USA-ban SGLT2 gátlót, mint a többi beteg.

Források:

Brooks M. AHA scientific statement highlights cardiorenal benefit of new diabetes drugs. Medscape Medical News. September 28, 2020.

Rangaswami J, Bhalla CV, de Boer IH, et al. Cardiorenal protection with the newer antidiabetic agents in patients with diabetes and chronic kidney disease: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2020;142:e000–e000. doi: 10.1161/CIR.0000000000000920.

McCoy RG, Dykhoff HJ, Sangaralingham L, et al. Adoption of new glucose-lowering medications in the U.S. – The case of SGLT2 inhibitors: nationwide cohort study. Published online 22 Nov 2019. https://doi.org/10.1089/dia.2019.0213

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.