hirdetés

Biológiai dózisbecslés a sugárterápiában alkalmazott különböző sugárminőségű fotonnyaláboknál

Lineáris gyorsítóknál az utóbbi évtizedekben elterjedt a ki- egyenlítő szűrő nélküli mód használata, de ennek ellenére a biológiai hatás vizsgálatával kevesen foglalkoztak. Kísérle- teinkben a szűrővel, illetve szűrő nélküli mód összehasonlí- tását a perifériás vér limfocitáinak besugárzásával végeztük. Vizsgálatunkban ugyanazon egészséges személy periferiális vér limfocitáit sugaraztuk be lineáris gyorsítóval különböző dózisteljesítménnyel (3,57–23,08 Gy/min), két gyorsítófe- szültséggel (6 és 10 MV), szűrővel (FF mód) és szűrő nélkül (FFF mód). A sugárhatásra képződő kromoszómaaberrációk (dicentrikus és ring kromoszómák) számának dózis-hatás összefüggését lineáris-kvadratikus modellel vizsgáltuk. CABAS (Chromosomal Aberration Calculation Software) szoft- vert alkalmaztunk a görbék elkészítéséhez. Meghatároztuk és összehasonlítottuk a görbék együtthatóit és egyenleteit, majd azokat irodalmi adatokkal is összevetettük. Szignifikáns különbségeket találtunk az aberrációk számában a különböző besugárzási paramétereknél, eredményeink alapján az FFF módnak 10−20%-kal nagyobb a biológiai hatása, mint az FF módnak. A kapott eredményeket a sugárterápiás kezelé- seknél, ill. sugárbaleset esetén a biológiai dózis becslésére használhatjuk fel. Magy Onkol 65:30-37, 2021

Kulcsszavak: lineáris gyorsító, szűrő nélküli mód, biológiai dozimetria, dicentrikus és ring kromoszómák, lineáris-kvad- ratikus modell

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Farkas Gyöngyi , Országos Onkológiai Intézet, Klinikai Sugárbiológiai és Onkocytogenetikai Osztály
a szerző cikkei

Székely Gábor, Országos Onkológiai Intézet, 1Klinikai Sugárbiológiai és Onkocytogenetikai Osztály
a szerző cikkei

Pócza Tamás, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ, Budapest
a szerző cikkei

Kocsis S. Zsuzsa, Országos Onkológiai Intézet, Klinikai Sugárbiológiai és Onkocytogenetikai Osztály
a szerző cikkei

Mihály Dalma, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ, Budapest
a szerző cikkei

Pesznyák Csilla, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum; BME TTK, Nukleáris Technika Tanszék, Budapest
a szerző cikkei

Kun-Gazda Márta, Országos Onkológiai Intézet, Klinikai Sugárbiológiai és Onkocytogenetikai Osztály
a szerző cikkei

Major Tibor, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ
a szerző cikkei

Polgár Csaba, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ, Semmelweis Egyetem, Onkológiai Tanszék, Budapest
a szerző cikkei

Jurányi Zsolt, Országos Onkológiai Intézet, Klinikai Sugárbiológiai és Onkocytogenetikai Osztály
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.