hirdetés

Budesonid IgA nefropátiában

Az FDA bejelentette, hogy a felnőttek primér IgA nefropátiájában a gyors progresszió kockázatával járó proteinuria csökkentése érdekében meggyorsította a budesonid tartalmú, késletetett kibocsájtású kapszula (Tarpeyo) jóváhagyását.

hirdetés

Mivel az IgA nefropátia ritka betegség, a kezelésére most elsőként törzskönyvezésre kerülő Tarpeyo is „árva” gyógyszernek minősül. A szert gyártó Caliditas cég 2022 elejére várja a szer megjelenését az USA-ban. Bár az FDA szerint még nem igazolódott, hogy a Tarpeyo lassítja-e a veseműködés romlását IgA nefropátiában, de a hatóság arra alapozza a gyorsított eljárást, hogy a gyógyszer csökkenti a renin-angiotenzin rendszer (RAS) blokkolókat maximális tolerálható adagban szedő betegek proteinuriáját. A folyamatban lévő vizsgálatok a remények szerint igazolni fogják azt, hogy a gyógyszer IgA nefropátiában lassítja veseműködés romlását.

A jóváhagyás a korai vizsgálati eredményeken alapul

A 19 ország 146 központjában 2018 novembere és 2019 decembere között végzett Nefigard vizsgálatban 199 primér IgA nefropátiában szenvedő beteg 9 hónapon keresztül vagy napi 16 mg budesonidot vagy placebót kapott (e betegek csak egy részét képezik a Nefigard-ba bevonni kívánt 360 betegnek). A vizsgálat elsődleges végpontja (vizelet fehérje/kreatinin arány (UPCR), vagy a proteinuria) középértékben 31%-kal csökkent a kiinduláshoz képest a budesonid csoportban, míg a placebo csoportban csak 5%-os volt a csökkentés. Ez összességében azt jelentette, hogy 9 hónap után átlagosan 27%-kal csökkent a proteinuria a 16 mg-os budesonid csoportban a placebót szedő csoporthoz képest (P=0,0005) – számoltak be egy 2020. novemberi sajtótájékoztatón.

Alapvetően fontos másodlagos vizsgálati végpont az eGFR alakulása volt: a 9 hónap alatt a kezelt csoportban az eGFR stabilizációja, a placebo csoportban 7%-os romlása következett be (P=0,0029). Abszolut értékben ez azt jelentette, hogy 9 hónap után a kezelt csoportban 0,17 ml/min/1,73 m² csökkenés, a placebo csoportban viszont 4,04 ml/min/1,73 m² csökkenés következett be. A gyártó cég mindamellett az új, késleltetett kibocsájtású budesonid jó tolerálhatóságáról számolt be – a budesonid ismert biztonságossági profilja mellett. Most jóval kevesebben léptek ki a vizsgálatból, mint a hatóanyag régebbi, Fázis II/b vizsgálatából. Az FDA egyéb biztonságossági kérdésekre is rámutatott:

  • A Tarpeyo egy kortikoszteroid, ami az egyéb kortikoszteroidoknak megfelelő mellékhatásokkal jár, pl. a hiperkortikolizmussal és a mellékvese szuppresszióval. Mérsékelt, vagy súlyos májműködési zavar is felléphet.
  • A Tarpeyo immunszuppresszív szer, ezért nem használható tuberculosisban, kezeletlen gombás, bakteriális, szisztémás vírusos fertőzésekben, parazitás fertőzésekben, de pl. szemészeti herpes simplexben sem. Tarpeyo szedése alatt a beteg kerülje az aktív, könnyen átvihető fertőzéseket. A gyógyszer csökkentheti az egyes vakcinákra adott immunválaszt.
  • A Tarpeyo leggyakoribb mellékhatása a vérnyomásemelkedés, a kezek-lábak megduzzadása, izomgörcsök, akne, bőr-gyulladások, testsúly-gyarapodás, arc-duzzanat, fáradtság, fokozott szőrnövekedés az orr és a száj körül.

Egy másik, 503 fős TESTING nevű vizsgálatban egy szájon át szedhető glukokortikoidról, a metilprednisolonról mutatták ki, hogy primer IgA nefropátiában szintén lelassítja a vesefunkciók romlását: két különböző adagban kb. 50%-kal csökkentette a vesefunkciók romlásának kombinált értékeit a placebóhoz képest. A vizsgálat interim analízisekor (262 résztevőnél) azt észlelték, hogy a gyógyszer nagyobb adagja mellett elviselhetetlenül megszaporodtak az immunszupresszió miatt bekövetkezett fertőzések, ezért a magasabb dózisokkal történő vizsgálatot meg is szakították.

A szteroidok használata különös óvatosságot igényel IgA nefropátiában

A Kidney Disease Improving Global Outcomes (KDIGO) előző, 2021-ben megjelent ajánlása felhívta a figyelmet, hogy „elsődlegesen egy sokoldalú és optimális kezelésre kell fókuszálni”. A javaslatokat később kiegészítették avval, hogy ha a beteg proteinuriája egy legalább 90 napos optimális kezelés ellenére is fennáll, akkor igen nagy a kockázata annak, hogy a betegnél progresszíve romlani fog a veseműködés és egy 6 hónapos glukokortikoid kezelést kell bevezetni (grade 2B) – vagy a beteget egy terápiás vizsgálatba kell besorolni. A guideline még hozzáteszi, hogy nincs igazolva a glukokortikoidok klinikai haszna IgA nefropátiában, ezért csak kiemelkedő óvatossággal adhatók – és bizonyos betegeknél teljesen el is kell kerülni azok alkalmazását.

A budesonid helyi hatású szer, szisztémás hatása igen korlátozott. Az orális budesonid készítmények évek óta FDA jóváhagyással rendelkeznek gyulladásos bélbetegségben és bizonyos egyéb betegségekben is.

Forrás:

Zoler ML. Oral steroid gets FDA approval for IgA nephropathy. Medscape Medical News > FDA approvals. December 17, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.