hirdetés

Covid-19 és a melanóma: egy év tapasztalatai az Országos Onkológiai Intézetben

A Covid-19-világjárvány számos indirekt negatív következményt von maga után, különösen az olyan vulnerábilis betegcsoportok számára, mint a daganattal küzdő páciensek. Vizsgálatunkban a 2020 márciusa és 2021 áprilisa közötti időszakban centrumunkban kezelt, előrehaladott melanómában szenvedő betegek kórlefolyását elemeztük. A fenti időszakban 382 beteg részesült centrumunkban melanóma miatt szisztémás kezelésben; közülük 24-en fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal a terápia során. Hat beteg III-as, 18 páciens IV-es stádiumban részesült kezelésben, immunterápiát 14 beteg, célzott kezelést és kemoterápiát 5, illetve 4 beteg kapott. A fertőzött betegeink közül 7 esetben (29%) okozta a beteg halálát a vírusinfekció, átlagosan 12 nap alatt. Védőoltást 3 betegünk kapott, az infekció lefolyása mindhárom esetben tünetmentesnek vagy enyhének bizonyult. Előrehaladott daganatban szenvedő betegeink között a SARS-CoV-2 vírusinfekció halálozása jelentősen meghaladta a korcsoportarányos népesség esetén tapasztalt halálozást. Bár a vizsgált időszakban csak betegeink kis csoportja részesülhetett oltásban, körükben haláleset vagy súlyos lefolyású infekció nem fordult elő. Magy Onkol 66:141-145, 2022

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BALATONI TÍMEA1,2, KISPÁL MIHÁLY1,2, MADURKA ILDIKÓ3, LISZKAY GABRIELLA1,2, Országos Onkológiai Intézet, ¹Onkodermatológiai Osztály, 2Nemzeti Tumorbiológiai Laboratórium, 3Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.