COVID-19-megbetegedés és a Parkinson-kór kockázata

Új adatok szólnak amellett, hogy a COVID-19 egyik neurológiai komplikációja a Parkinson-betegség lehet.

Dr. Patrik Brundin (Van Andel Research Institute in Grand Rapids, Michigan) és munkatársai négy olyan  – viszonylag fiatal – COVID-os beteget kezeltek, akiknél a fertőzés utáni 2-5. hétben klinikailag jellemző parkinsonizmus jelent meg, izoláltan illetve más neurológiai eltérésekkel együtt. A négyből három esetet 2020. októberében ismertettek a Trends in Neurosciences c. lapban online megjelent közleményükben.

Az érintett három beteg 35, 45 és 58 éves volt, és súlyos légúti fertőzés miatt mindhárman kórházi kezelésre szorultak. A három beteg közül kettőnél a parkinsonizmus tünetei a tradicionális dopaminerg gyógyszerekre enyhültek, a harmadik beteg spontán módon teljesen rendbejött. Agyi képalkotókkal mindhárom esetben a „nigrostriális” dopamin-rendszer csökkent működését lehetett kimutatni, mint azt Parkinson-kórban látjuk. Egyik beteg családjában sem fordult elő Parkinson-kór, és egyik betegnek sem volt a Parkinson megjelenésére utaló prodromális tünete sem. Egy betegnél genetikai próbát is végeztek és nem találtak a Parkinson-kór kockázatára utaló variánst.

Ezek a COVID-19 fertőzésben jelentkező Parkinson tünetek jóval fiatalabbakon jelentkeztek, mint azt az átlagos Parkinson-kór esetén megszokhattuk, nem volt semmilyen előjelük és nem a betegek családi anamnézisében sem szerepelt Parkinson-kór. Az is figyelemre méltó, hogy a Parkinson-kór rendszerint lassan kialakuló és progrediáló betegség, de a COVID-os betegekben gyorsan alakult ki.

A szerzők úgy vélik, hogy a  COVID-betegség nem csak egy akut állapot, amit vagy túlélünk, vagy nem, hanem a túlélő sok emberek egy részénél hosszantartó következményeket, közük neurológiai tüneteket –pl. a ködös agy és a depresszió- okozhat, ami agyi károsodást tükrözhet. Így van ez a  Parkinson tüneteivel is, amik esetleg csak később alakulnak ki. Ezek az esetleges súlyos hosszú távú következmények arra késztetnek, hogy lehetőleg kerüljük el a vírust. Ezért nem tartják jó elképzelésnek, hogy a nyáj-immunitás úgy alakuljon ki, hogy a népesség jelentős hányada essen át a fertőzésen.

A hosszútávú neurológiai következmények is alátámasztják, hogy a COVID-19-et lehetőség szerint a legaggresszívebben kell kezelni. Amennyiben csökkenteni tudjuk a gyulladásos választ, az segíthet a neurológiai komplikációk számának csökkentésében is.

Ugyanakkor a szerzők megjegyzik, hogy ezek az esetek még nem bizonyítják a COVID és a Parkinson közötti ok-okozati összefüggést. Lehet, hogy a néhány beteg eleve predesztinálva volt a Parkinson-kórra, csökkent náluk a nigrális dopamin-receptorok mennyisége, motoros tünetek is kialakultak és a vírus csak meggyorsította a már folyamatban lévő neurodegeneratív folyamatot, bár a megfertőződöttség bebizonyosodása és a súlyos motoros tünetek rapid megjelenése között eltelt rövid idő mégis inkább ok-okozati összefüggésre utal.

Bár COVID-ot követő akut parkinsonizmust fentieken kívül nem írtak le, de egyre gyűlik a COVID-ban elhunyt betegek posztmortem anyaga. Egy ilyen neuropathológiai vizsgálat 43 esetben talált az agytörzsben mikrogliális aktivációt és citotoxikus T-sejtes inváziót, melyek Parkinson-kórban fordulnak elő.

A szerzők a COVID és a Parkinson kapcsolatának 3 lehetséges mechanizmusát írják le. Először: a vírus hiperkoagulációt okozhat, melynek következtében minden szervben kis infarktusok keletkezhetnek, az agyban is, mely Parkinsont indíthat. A vírus továbbá az idegsejtekben védekező választ válthat ki, ami az alfa szinuklein szaporodásához és felhalmozódásához vezet – ami a Parkinson jellegzetessége. Végül, egy masszív szisztémás gyulladás is beindíthatja a folyamatot. Ezek együttesen „valóságos vihar” okozására képesek. Egyre több bizonyíték szól az alfa-szinuklein immunfolyamatokban betöltött szerepéről, mennyiségét a vírusos fertőzések befolyásolják: pl. a nyugat-nílusi vírus által okozott encephalitisben szintén felhalmozódik az alfa-szinuklein. Az alfa-szinuklein COVID-betegségben történő felszaporodásáról egyelőre csak kevés COVID-ban elhunyt beteg adatai állnak rendelkezésre.

Más vírusfertőzésekhez is társulhat Parkinson-kór. A hepatitis C fertőzések epidemiológiai vizsgálatai során korábban a Parkinson emelkedett kockázatát írták le, ami már a modern antivirális kezelések mellett nem észlelhető. A szerzők javasolják a COVID-os betegek neurológiai megfigyelését.

Források:

Hughes S. COVID-19 linked to increased risk for Parkinson’s. Medscape Medical News. November 05, 2020.

Brundin P, Nath A, Beckham JD. Is COVID-19 a perfect storm for Parkinson’s disease? Trends in Neurosciences 2020;43(12):931-933.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.