hirdetés

Csökken az emlőrákos halálozás

Az utóbbi másfél évtizedben az USA-ban folyamatosan csökkent az emlőrákos halálozás.

hirdetés

Egy 2018. január 9.-én, a JAMA-ban online megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban 2000 és 2012 között 37%-kal csökkent az emlőrákos halálozás, ami egyrészt a sikeres szűrésnek, másrészt az új terápiás eljárásoknak köszönhető. (Bár az emlőrák miatti halálozás -részben a 2001-ben bevezetett szervezett emlőszűrésnek, részben az új terápiáknak köszönhetően- hazánkban is csökkent, lemaradásunk - a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet 2015-ös egészségjelentése szerint- az EU13-hoz és EU15-höz képest folyamatosan nőtt.) A halálozás csökkenésének csaknem kétharmada, összesen 63%-a különböző terápiák sikere: 31% köszönhető a kemoterápiának, 27% az endokrin terápiának és 4% a trastuzumabnak. A kezelések eredményességének javulását jelzi, hogy ugyanezen munkacsoport a 2005-ben megjelent tanulmányában még úgy találta, hogy az emlőrákos halálozás csökkentésében az adjuváns kezelés 54%-kal, a szűrés pedig 46%-kal szerepel (Berry DA, Cronin KA, Plevritis SK, et al. Effect of screening and adjuvant therapy on mortality from breast cancer. N Engl J Med 2005;353:1784-1792). Bár 2000 óta vezették be a digitális mammográfiát a szűrésekben, ami jelentősen javította a megtalált betegek arányát, a kezelési lehetőségek tárháza még jobban növekedett: ekkortájt terjedtek el az aromatáz-gátlók és a trastuzumab is az adjuváns terápiákban.

A vezető szerző, Dr. Sylvia K. Plevritis (James H. Clark Center, Stanford, California) munkacsoportja mellett további 5, egymástól független amerikai munkacsoport dolgozta fel az emlőrákos betegek adatait – tekintetbe véve számtalan változót (gyakoriság, etnikum, receptor státusz, szűrés gyakoriság, kezelési szokások, stb.).

Az eredményeket részletesebben elemezve nem váratlan, hogy az emlőrákok különböző molekuláris altípusaiban némileg eltérő volt a szűrés és a kezelés daganatcsökkentő szerepének részaránya: ER+/HER2 negatív emlőrákokban a szűrésnek 36%-os a kezelés viszont 64%-os volt a "részvételi aránya" az emlőrákos halálozás csökkentésében. Ugyanígy az ER+/HER2+ emlődaganatok esetén a szűrés 31%-kal, a kezelés viszont 69%-kal segítette az emlőrákos halálozás csökkentését (trastuzumab szerepe!), ezek az értékek ER-/HER2- esetekben 48%-nak, illetve 52%-nak adódtak.

Plevritis doktornő a Medscape Medical News-nak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy „meg kellene tudni jósolni az egyes nők emlőrákos kockázatát, és azt is, hogy egy adott egyénnél melyik alcsoportban való megbetegedésre nagyobb a kockázat. Ha ez lehetővé válna, akkor többé-kevésbé személyre szólóan tudnánk a szűréseket is megszervezni."

Dr. Deborah J Rhodes szerint (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) a szűrések szerepe az emlőrákos halálozás csökkentésében mostanában kisebb, mint régebben volt, de súlyos tévedés lenne a szűrés szerepét alábecsülni. A szűrés olcsó, és bárhol használható, és a nem denz emlőkben abszolút alkalmas a rák felfedezésére, ugyanakkor denz emlők esetén nem túl sikeres eszköz. Sajnos, a denz emlők esetén az emlőszövet és a rák egyformán néz ki a képen, akár filmen, akár digitálisan, akár 3D-ben nézzük, márpedig az Egyesült Államokban a nők felének denz emlői vannak.. Ilyen – nagy kockázatú - esetekben még sok funkcionális technika áll rendelkezésre, pl. az MR, a PET, és egyebek. Mindenesetre változatlan tény, hogy a korán felfedezett, ilyen módon a korán kezelt emlőrák esetén kisebb beavatkozás is elégséges, kisebb a morbiditás, és kevesebb a mortalitás is.    

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.