hirdetés
hirdetés

Az emlőrák kemoterápiáját követő kognitív működési zavar, a „chemobrain”. Rövid áttekintés

A rákbetegséget túlélők száma folyamatosan növekszik az utóbbi évtizedekben, emiatt egyre jobban meg akarjuk érteni és megfelelően kezelni az onkológiai terápiák által okozott mellékhatásokat, melyek rombolják a beteg életminőségét. Az emlőrákos és egyéb daganatos betegek kezelése után fellépő kognitív zavar (a „chemobrain”) jól ismert mellékhatás. A rövid áttekintés igyekszik felhívni az egészségügyi dolgozók figyelmét a nem súlyos, de valós problémára. Magy Onkol 61:349–351, 2017

Kulcsszavak: emlőrák, kemoterápia, kognitív működési zavar, chemobrain

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Nagykálnai Tamás, Budapest XV. ker. Egészségügyi Intézményei, Onkológia
a szerző cikkei

Landherr László, Uzsoki utcai Kórház, Fővárosi Onkoradiológiai Központ, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.