hirdetés

Nanorészecskés immunterápia prosztatarákban

Az új immunterápia meggátolja a tumorok hormonkezeléssel szembeni rezisztenciájának kialakulását.

hirdetés

A Journal for ImmunoTherapy of Cancer folyóirat augusztusi számában jelent meg a University of Sheffield kutatóinak cikke, amelyben prosztatarák kezelésében egy olyan innovatív, nanorészecskéket alkalmazó immunterápiát mutattak be, amely késleltetheti a hormonterápiával szembeni rezisztenciát, és segíthet a betegek túlélési idejének meghosszabbításában.

A prosztatarákkal diagnosztizált férfiak ezrei számára az androgéndeprivációs terápia (ADT) hatékony első vonalbeli kezelés. Bár kezdetben valóban hatékonyan korlátozza a rák növekedését és terjedését, egyes férfiaknál a daganat ellenállóvá válik a kezeléssel szemben, így a rák tovább terjed a szervezetben, és a betegség gyógyíthatatlanná válik. Az immunterápiás kezelések hatalmas sikereket értek el néhány rákos megbetegedésben, hosszú távú gyógyulást kínálva korábban kezelhetetlen tumorok esetén is, sajnos azonban ez a siker a prosztatarák kezelésében nem érvényesül. A mostani kutatás első lépése annak kiderítése volt, hogy miért van ez így.

A kutatócsoport a legmodernebb rendelkezésre álló technológiák, például multiplex immunfluoreszcencia felhasználásával azt kezdte tanulmányozni, hogy pontosan hogyan működnek az immunsejtek a prosztatadaganatokban, különösen az ADT kezelés után. Felfedezték, hogy az ADT során a fehérvérsejtek egyik típusa, az immunszuppresszív tulajdonságokkal rendelkező protumorális tumor-asszociált makrofágok (TAM-ok, protumoral tumor-associated macrophages) nagy számban halmozódnak fel a tumorokban található erek körül. Ilyen sejteket más ráktípusokban is megfigyeltek a tumorok körüli erekben, és csaknem minden esetben kimutatták, hogy számuk növekedése erős asszociációt mutat a relapszus valószínűségével. Ezért a kutatók egy olyan módszert dolgoztak ki, amelynek során antitestekkel bevont lipid nanorészecskék segítségével szelektíven (egy STING agonistát használva célpontként) juttathatnak egy olyan hatóanyagot (cGAMP) ezekbe a sejtekbe, amely a makrofágokat egy erős immunstimuláns, az interferon-béta kifejezésére készteti. Amikor ez felszabadul a tumorok belsejében, más immunsejteket, a tumorok elölésére alkalmas T-sejteket arra serkent, hogy elpusztítsák a rákos sejteket, ez pedig jelentősen késlelteti a kezeléssel szembeni rezisztencia kialakulását.

Dr. Hayley Luxton, a cikk egyik szerzője így nyilatkozott: “Csak az Egyesült Királyságban évente több mint 12 ezer férfi hal meg prosztatarákban, így égető szükség van új és hatékonyabb kezelésekre. Bár az immunterápiás módszerek alapjaiban változtatták meg más rákos megbetegedések kezelését, a prosztatarákos betegek esetében azonban az ilyen terápiák sikeressége meg sem közelíti a más betegségek esetében elért eredményeket. Különösen ezért lesz izgalmas meglátni, új eljárásunk hogyan teljesít majd a jövőbeni klinikai vizsgálatokban, és reméljük, hogy kulcsszerepet fog játszani abban, hogy végre ki tudjuk használni az immunterápiában rejlő potenciált a prosztatarák gyógyításában is."

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New hope for prostate cancer: New form of immunotherapy could prevent resistance to hormone therapy

Targeting a STING agonist to perivascular macrophages in prostate tumors delays resistance to androgen deprivation therapy

Irodalmi hivatkozás:

Haider Al-janabi et al, Targeting a STING agonist to perivascular macrophages in prostate tumors delays resistance to androgen deprivation therapy, Journal for ImmunoTherapy of Cancer (2024). DOI: 10.1136/jitc-2024-009368

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.