hirdetés

Új GnRH receptor analóg hormondependens prosztatarákra

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a hormondependens prosztatarák kezelésére szolgáló Camcevi (leuprorelin) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) március 21-24-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a hormondependens prosztatarák kezelésére szolgáló Camcevi (leuprorelin, 42 mg-os késleltetett feltáródású injekciós szuszpenzió) készítmény engedélyének kiadására (kérelmező: Accord Healthcare S.L.U.). A teljes indikáció szerint a Camcevi felnőtt férfiak előrehaladott, hormondependens prosztatarákjának kezelésére javallott, illetve sugárterápiával kombinálva magas kockázatú lokalizált és lokálisan előrehaladott hormondependens prosztatarák kezelésére javallott.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2021. május 26-án engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező itt a Foresee Pharmaceuticals volt.

 

A készítmény hatóanyagáról

A Camcevi hatóanyaga, a leuprorelin vagy leuprolid-mezilát (ATC kód: L02AE02) egy gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH) receptor analóg, mely gátolja az agyalapi mirigy gonadotropin-szekrécióját, és elnyomja a herékben zajló szteroidogenezist. A szer késleltetett, folyamatos feltáródása azért fontos, mert hosszú időn keresztül képes fenntartani a tesztoszteron kasztráció alatti (≤50 ng/dl) szintjét. A Camcevi egy hibrid készítmény, ami azt jelenti, hogy egy korábban már engedélyezett szerrel, jelen esetben a 2003. november 23-án jóváhagyott Eligarddal azonos hatóanyagot tartalmaz ugyan, ám a Camcevinél ez azonnal felhasználható kiszerelésben áll rendelkezésre, míg az Eligardot a szubkután injekciós beadása előtt keverni kellett. Ezen felül a most engedélyezett készítményben található só (leuprorelin-mezilát) is különbözik a régebbi szerétől (leuprorelin-acetát).

 

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

Az FDA a Camcevi forgalmazási engedélyét egy fázis III., összesen 137 előrehaladott prosztatarákban szenvedő beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálat eredményeire alapozva adta ki. Az elsődleges végpont azon betegek százalékos aránya volt, ahol a szérum tesztoszteron-koncentrációja a 28. napon 50 ng/dl alatti volt, illetve a 28-336 nap között ebben a tartományban maradt. Ezt a készítmény alkalmazását követően a betegek 97%-ánál sikerült elérni, a 28. napon mért átlagos tesztoszteron-koncentráció 17,6 ng/dl volt. A Camcevi alkalmazása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a hőhullámok, az injekció beadási helye körül jelentkező reakciók és a kimerültség voltak.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a márciusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 21-24 March 2022

CHMP summary of positive opinion for Camcevi

FDA Approves Camcevi (leuprolide mesylate) for the Treatment of Advanced Prostate Cancer

Foresee Pharmaceuticals Announces NDA for Camcevi™ 42mg Accepted for Review by the FDA

Foresee Pharmaceuticals Announces Submission of NDA for FDA Approval of LMIS 50 mg 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.