Mesterséges intelligencia segít a prosztatarák felismerésében

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szeptember 21-én először engedélyezte egy olyan a mesterséges intelligencia (AI) szoftver forgalmazását, amely a rákdiagnosztikát segíti.

A Paige Prostate nevű program az első jóváhagyott patológiai AI rendszer, amelynek használatát nem a patológus helyettesítőjeként, hanem csak a patológus vizsgálati diagnózisának megerősítőjeként, alátámasztójaként engedélyezték. A Paige Prostate segítségével a patológusok digitálisan szkennelik és feltöltik a biopsziás mintákat tartalmazó felvételeket a számítógépükre, majd importálják azokat a programba, amely egy webböngészőn keresztül elérhető felhőalapú szolgáltatás.

A szoftver összehasonlítja a szövetmintákat a Memorial Sloan Kettering Rákközpontban gyűjtött szövetmintákat tartalmazó nagy adatbázissal (ezt az adatbázist a Rákközpont a Paige segítségével 2018-tól építi, akkor választották ki a céget a mesterséges intelligencia digitalizálásával és a patológiás diákon való alkalmazásával foglalkozó cégek közül a feladatra). A program olyan mintákat keres, amelyeket korábban már rákként diagnosztizáltak. Az ilyen mintákat megjelöli a patológusok számára, így egészen biztosan nem kerüli el a figyelmüket, és biztosak lehetnek abban, hogy megbízható diagnózist adhatnak.

Az FDA jóváhagyása egy tanulmányon alapult, amelyben 16 patológus 527 digitálisan szkennelt prosztata biopsziás mintát vizsgált meg; a minták közül 171 rákos volt, 356 pedig jóindulatú. Minden patológus két értékelést végzett, egyet a program segítségével és egyet anélkül. A szoftver átlagosan 7,3% -kal javította a rák felismerését az egyes diaképeken, a szoftver használata nélküli diagnózisokhoz képest. A szoftver használata nem befolyásolta a jóindulatú elváltozásokat tartalmazó metszetek azonosítását. Az FDA szerint az álnegatívitás  és álpozitívitás kockázatát csökkenti, hogy a program csak a szemmel történő patológiai diagnózis a kiegészítőjeként használható, és a diagnózis kimondásakor a patológusok figyelembe veszik a beteg kórtörténetét, egyéb laboratóriumi vizsgálataik eredményeit és valamennyi egyéb klinikai információt.

Forrás:  First AI Pathology Program Approved: Helps Detect Prostate Cancer - Medscape - Sep 22, 2021.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.