hirdetés

Csontáttétes prosztatarák kezelése

A „csontvédő” gyógyszerek meghosszabbíthatják a túlélést kasztráció-rezisztens, csontáttétes prosztatarákban.

hirdetés

A JAMA Network Open-ben júliusban közölt tanulmány szerint jelentős túlélési előnnyel járhat, ha a csontáttétekkel járó előrehaladott prosztatarákos betegnek az u.n. „kasztráció-rezisztens” (androgén-elvonásra már nem reagáló) állapot utáni progresszióban csontvédő gyógyszereket írunk fel és elsővonalú kezelést kezdünk abirateron acetáttal.

Egy retrospektív vizsgálat kimutatta, hogy ha az abirateron plusz prednison mellé a zoledronsavat és a denosumabot is tartalmazó csontfelszívódás-gátlókat (bone resorption inhibitors, BRI) adunk, akkor szignifikánsan, átlagosan kb. 9 hónappal meghosszabbodik a teljes túlélés (OS). azon betegek túléléséhez képest, akik az abirateron plusz prednison mellé nem kaptak „csontvédő” szereket.

Dr. Edoardo Francini (Firenzei Egyetem, Olaszország) és munkatársai hangsúlyozzák: a nemzetközi ajánlások is azt javasolják, hogy minden prosztatarákos betegnek adjunk csontfelszívódás-gátlókat, amennyiben csontáttétekkel járó kasztráció-rezisztens állapotba kerülnek. A szerzők szerint nem bizonyított, hogy a BRI-k önmagukban is javítanák a csontáttétes, kasztráció-rezisztens prosztatarákos (mCRPC-s) betegek túlélését, de a rákellenes kezelésekhez hozzáadott BRI-k túlélési előnnyel járhatnak.

Ennek bizonyítására az olasz kutatók nyolc kanadai, amerikai és európai nagy intézet csontáttétes, mCRPC-s betegeinek anyagából kiválasztották azokat, akik a leggyakoribb első vonalú kezelésben, abirateron (és mellé prednison) kezelésben részesültek. A betegeket két csoportba sorolták aszerint, hogy kaptak-e csontfelszívódás-gátló szereket, és a bevontakat megkülönböztették betegség volumene (nagy vagy kicsi) szerint is. A nyilvántartások alapján 529 férfi (71,0%) kapott kizárólag a kasztrációrezisztensnek (endokrin kezelésre nem reagálónak) tartott betegségére, az androgén-bioszintézist szelektíven gátló abirateron-acetátot (és prednisont), és 216 beteg (29,0%) kapott az abirateron mellett csontanyagcserére ható szereket is. Az átlagos követés 23,5 hónap volt.

A BRI kezelést is kapóknál szignifikánsan hosszabb volt az OS az egyedüli abirateront kapókhoz képest: 31,8 hónap vs 23,0 hónap (HR: 0,65, P<0,001).  Még ennél is jelentősebb volt a túlélési előny a nagy volumenű áttétekben szenvedőknél: 33,6 hónap vs 19,7 hónap (HR: 0,51, P<0,001). Ezek alapján kasztráció-rezisztens mCRPC-ben az abirateron acetát plusz prednison mellé – a nemzetközi ajánlásokkal egybehangzóan- mindenképp adni kell a BRI-ket is, hisz ezzel jelentősen meghosszabbíthatjuk a betegek túlélését.

Dr. Samuel Takvorian és Dr. Naomi Haas (University of Pennsylvania) szerkesztőségi közleményükben kiemelték, hogy a vizsgálat igazolta a csontokra ható, célzott gyógyszerek fontosságát a hétköznapi gyakorlatban. A két gyógyszer működése eltérő: a biszfoszfonátok közé tartozó zoledronsav a csonthoz kötődve lassítja a csontban bekövetkező változás sebességét, elsősorban a csontszövet lebontásáért felelős sejtek, az osteoclastok proliferációját, a denosumab pedig egy monoklonális antitest, az osteoclastok aktiválásában szerepet játszó RANKL -ligandumokhoz kötődve és azt gátolva csökkenti az osteolastok képződését és működését. Ez csökkenti a csontvesztést és fenntartja

a csonterőt, ezáltal csökkenti a csonttörések valószínűségét. A zoledronsav mellé gyakran akut-fázis reakció társul és ellenőrizni kell a vesefunkciót, míg a denosumab mellett magasabb a hipokalcémia kockázata. Az állcsonti osteonecrosis nagyjából egyező arányban alakul ki mindkét gyógyszer szedése mellett.

Bármelyik gyógyszer használható csontáttétekkel járó, kasztráció-rezisztens prosztatarákban, de a gyógyszerek ára jelentősen eltér: a zoledronsav évi költsége mindössze 140 USD, a denosumabé évi 29.000 USD. Jelentősen eltér a két gyógyszer alkalmazása is, ami szintén befolyásolhatja a választást. A zoledronsavat pl. 15 perces infúzióban, 3 havonta kell intravénásan adni, míg a denosumabot sűrűbben, havonta kell alkalmazni, de egyszerű szubkután injekcióban. 

Forrás:

Mulcahy N. Bone drugs for prostate cancer may result in survival benefit. Medscape Medical News. July 28, 2021.

Francini E, Montagnani F, Nuzzo PV, et al. Association of concomitant bone resorption inhibitors with overall survival among patients with metastatic castration-resistant prostate cancer and bone metastases receiving abiraterone acetate with prednisolone as first-line therapy. JAMA Network Open. 2021;4(7):e2116536. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.16536.

Takvorian SU, Haas NB. Use of bone resorption inhibitors in metastatic castration-resistant prostate cancer – 20 years later, and the answer is still yes. JAMA Network Open. 2021;4(7):e2117159. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.17159

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.