Szoftver a prosztatarák gyors diagnózisának támogatására

FDA-engedélyt kapott egy amerikai start-up cég mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvere, a prosztatarák korai diagnózisát segítő ProstatIDTM.

Az Omaha (Nebraska állam, USA) székhelyű, mágnesrezonanciás orvosi eszközök fejlesztésére specializálódott Bot Image start-up cég egy olyan mesterséges intelligenciát alkalmazó CAD szoftvert készített, amely jelentősen képes javítani a prosztatarák kimutatásának és diagnózisának pontosságát és sebességét. A ProstatIDTM névre keresztelt szoftver üzemszerű működése során a hagyományos mágnesrezonanciás képalkotó vizsgálatot és a mesterséges intelligenciát ötvözi.

Dr. Randall W. Jones, a Bot Image vezérigazgatója szerint a prosztatarák szűrési és diagnosztikai módszerei alig változtak az elmúlt 30 év során, még annak ellenére sem, hogy számos bizonyíték mutatott már rá a modern technológiák hatékonyságára és a régi módszerek hiábavalóságára. Jones szerint ez sajnálatos módon csak az Egyesült Államokban számtalan férfi felesleges és korai halálához vezetett. A ProstatIDTM egy új, innovatív lépést jelent az életek megmentéséért folytatott küzdelemben.

A szoftver algoritmusát több ezer MRI-képsorozat, radiológiai leletértékelés, irányított biopszia és patológiai laboreredmény elemzésével tanították be, így a program képes felismerni és mérni a prosztata térfogatát, illetve megkülönböztetni a gyanús daganatos elváltozásokat. Az eredményekhez a program hozzárendel egy onkológiai valószínűségi értéket, illetve javasol egy PI-RADS (Prostate Imaging Reporting and Data System) pontszámként ismert diagnosztikai értéket. Az eddigi két, az Egyesült Államok több pontjáról bevont, összesen 25 radiológus részvételével elvégzett klinikai vizsgálatban bizonyítást nyert, hogy a szoftver alkalmazása jelentősen javítja a radiológiai értelmezési pontosságot, ami a jobb diagnózisban és a téves pozitív eredmények kisebb arányában volt mérhető. A pontosságon kívül pedig a módszer alkalmazása óriási idő- és költségmegtakarítást jelenthet a beteg és az egészségügyi szolgáltató számára, ráadásul a korai és pontos felismerés révén potenciálisan életeket menthet. Ezeket az eredményeket tartotta szem előtt az FDA, amikor augusztus 8-án engedélyezte a szoftver forgalomba hozatalát.

A ProstatIDTM azon képessége, hogy a korábbi mintázatok alapján önállóan képes felismerni az elváltozásokat és onkológiai valószínűséget rendelni a prosztatarákgyanús MRI esetekhez, messze túlmutat azokon a már rendelkezésre álló technológiai megoldásokon, amelyek csak abban segítették az orvosokat, hogy javították a prosztatáról készült MRI-felvételek képeit, vagy elősegítették a prosztatáról készült felvételek szegmentálását, de magában a prosztatarák felismerésben és a diagnózisban nem nyújtottak támogatást.

A jobb diagnózis érdekében a ProstatIDTM gépi tanulásos algoritmusa az MR-felvételeken különböző színekkel jeleníti meg a normális és abnormálisnak vélt szövetrészeket. A szoftver használatához a radiológusnak a Bot Image valamelyik felhő alapú szerverére kell csatlakoznia, ehhez csak egy biztonságos VPN-kapcsolat szükséges a radiológiai osztály szervere (vagy külön MRI-rendszere) és a ProstatID szerver között. A ProstatIDTM egy SaaS szoftver (szolgáltatott vagy lekérhető szoftver), ami azt jelenti, hogy nincs szükség telepítésre, maga az alkalmazás a Bot Image szerverein fut, és itt tárolódnak el az adatok is. Ennek előnye, hogy a program mindig a legújabb frissítésekkel rendelkezik, és csekélyebb az esetleges adatvesztés esélye is. A radiológus az MRI felvétel feltöltését követően egy órán belül egy mesterséges intelligencia által generált jelentést kap kézhez.

A Bot Image távlati tervei között hasonló mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftverek fejlesztése szerepel stroke, különböző májbetegségek, COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) és egyéb daganatos betegségek diagnosztikájának támogatására.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA clears AI software for spotting prostate cancer in MRI scans

Omaha-Based MRI Medical Device Company, Bot Image, Receives FDA Clearance for Artificial Intelligence Software Used in Detection and Diagnosis of Prostate Cancer

RadNet scores 2 FDA clearances for AI programs in breast, prostate cancers

Paige nets European OK for AI to spot prostate cancer biomarkers

FDA approves Bot Image’s AI software for the detection and diagnosis of prostate cancer

Introducing QT Prostate MRI - Your solution for quality training of prostate MRI interpretation.

FDA Clears Bot Image’s AI Software for Detection of Prostate Cancer

AI-Driven Software ProstatID by Bot Image Receives FDA Clearance for Diagnosis and Detection of Prostate Cancer

Bot Image's ProstatID AI Software Gains FDA Nod

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.