hirdetés

Hogyan javítható a PSA-szűrés rákpredikciós értéke?

A PSA értéket befolyásoló nem daganatos genetikai faktorok ismerete javíthatja a prosztatarák szűrés eredményeit.

hirdetés

A prosztatarák kimutatására szolgáló prosztata-specifikus antigén (PSA) teszt diagnosztikus értékét jelentősen növelheti a PSA szinteket befolyásoló, nem daganatos genetikai faktorok figyelembe vétele.

A PSA-vizsgálat szenzitivitása és specificitása nem túl jó, mivel a gyakran kimutatja a látens betegséget is, és néha nem jelzi az agresszív betegséget sem. A PSA-t a prosztata epitheliális szövetei választják ki, és értéke rák jelenlétében megemelkedhet – de megemelkedhet a gazdaszervezetnek a rákkal semmilyen összefüggésben nem lévő faktorai következtében is, mint amilyen a magasabb életkor, a fertőzések, a gyulladások, vagy éppen a jóindulatú prosztata hiperplázia, sőt értékét még bizonyos életmódbeli tényezők – alkohol, fűszeres ételek, kerékpározás – is befolyásolhatják. A PSA-val történő prosztatarák szűrés jelentősége ezért meglehetősen ellentmondásos. Az amerikai Preventive Services Task Force (USPTSF) azt ajánlja, hogy az 55-69 közötti férfiak PSA-ra alapozott szűrése egyéni megítélés igényel (grade C ajánlás), és a 70 fölöttieknél nem kell PSA-alapú szűrést végezni (D fokozatú ajánlás).

Az American Association for Cancer Research (AACR) 2022-es találkozóján Dr. Linda Kachuri (University of California, San Francisco) elmondta, amennyiben a vizsgált személy PSA értékét örökletes genetikai tényezőkkel társítjuk, jóval pontosabban észlelhetjük azokat a PSA változásokat, amelyek valóban a prosztatarák következtében jöttek létre.  A „poligenikus score” (PGS, a géneken alapuló kockázati beosztás) alkalmazásával javul a klinikailag jelentős betegségek kimutatása és csökken a hamis-pozitív eredmények gyakorisága.

Kachuri és munkatársai egy 95.768, prosztatarák mentes férfi PSA-jának normál hullámzását és a genetikai „signature”-jaik összefüggését vizsgálták amerikai, brit és svéd adatok felhasználásával. Összesen 129, PSA-val összefüggő genetikai variánst igazoltak, melyek közül 82 eddig ismeretlen volt. A genetikai variánsok felhasználásával egy „poligenikus score”-t alakítottak ki az emelkedett PSA-k mellé társuló személyi prediszpozíciók, fogékonyságok mérésére. A „poligenetikus score” használhatóságát két nagy rák-prevenciós vizsgálatban: a Prostate Cancer Prevention Trial (PCPT)-ban (5737 résztvevő) és a SELECT rák-prevenciós vizsgálatban (22.247 résztvevő) is megerősítették. A poligenikus score a PCPT betegeinek 7,3%-ánál, a SELECT betegeinek 8,7%-ánál értékelte a kiindulási PSA szintek eltéréseit.  Az eltérések egyik vizsgálatban sem függtek össze a prosztatarákkal, ami azt jelentette, hogy benignus tényezők miatt következtek be.

Figyelték, hogy a poligenikus score segít-e a klinikaileg jelentős daganatok kimutatásában, és csökkenti-e az túlzott diagnózisok számát, ezért a score-t a Kaiser Permanente betegein is vizsgálták, ahol minden beteg esetén tumor biopsziát végeztek. A genetikailag igazított PSA segítségével 5 biopsziából 1 (ami végül negatívnak bizonyult) elhagyható lenne. A genetikailag igazított PSA score pontosabban határozná meg az agresszív daganatokat, mint az egyedüli kiindulási PSA, vagy a PGS269-cel végzett genetikai kockázati score.

A legfontosabb az, hogy a genetikai kockázati score bevonásával az agresszív betegség lehető legjobb előrejelzését adhatjuk. A vizsgálat résztvevőinek jelentős része európai felmenőkkel rendelkezett, ezért az elemzést afro-amerikai, hispán/latino felmenőkkel rendelkezőkre is ki akarják terjeszteni.

A szekció moderátora Dr. Louis M. Weiner (Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, Washington D.C.) örvendetesnek találta, hogy a poligenikus score a szűrés javulásával kecsegtet, de felvetette, hogy ez a nagyon izgalmas, de egy nagyon bonyolult, személyre szóló genetikai vizsgálat hogyan vonható be a prosztatarák szűrésbe. Az előadó szerint a genetikai próbák és mérések ma már sok különböző  összefüggésben és sok egészségügyi rendszerben használatosak, és ehhez a vizsgálathoz nincs szükség a teljes genom szekvenálására. Ma már könnyen társítható genotipizáláshoz, ami nem túl drága és könnyebb kivitelezni.

Forrás:     

Osterweil N. Genetically adjusted PSA may improve prostate cancer screening. Medscape Medical News > Conference News > AACR 2022. April 14, 2022.

AACR Annual Meeting 2022: Abstract 1441. Presented April 11, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.