hirdetés

Rákdiagnózis kilélegzett levegőből

A kezdeti vizsgálatok adatainak meta-analízise azt mutatja, hogy a daganatos betegségek észlelését célzó kilégzési-próbák érzékenysége és specificitása viszonylag magas.

hirdetés

Jelenleg még csak kísérleti stádiumban vannak illetve fejlesztés alatt állnak azok az eljárások, amelyek a kilélegzett levegőben keresik a rákos megbetegedések kimutatására alkalmas biomarkereket. A gyakorlatban többféle olyan eljárást is használnak, ami a kilélegzett levegő egyes komponenseiből von le következtetéseket, pl. az alkoholfogyasztás mérésére jól ismert az „alkoholszonda”, a Helicobacter pylori- fertőzés kimutatására a szén 13 urea mérése szolgál (UBT-teszt), és asztma igazolása, illetve a kezelés részleteinek eldöntése pedig a kilélegzett nitrogén-monoxid mennyisége alapján történik.

Dr. George Hanna (Imperial College, London) vezette kutatócsoportjának JAMA Oncology-ban megjelent meta-analízise szerint a kilélegzett levegőben az azonosítandó, illékony szerves anyagok (VOC, volatile organic compounds) kimutatása és mennyisége jelezheti a daganatos betegségek fennállását.

A kilélegzett levegő onkológiai megbetegedések kimutatására szánt vizsgálatainak kidolgozásán jelenleg még különböző orvoscsoportok munkálkodnak, hivatalosan még nincs elfogadott , elismert módszer. Dr. Hanna és munkatársai 63 Fázis I biomarker vizsgálatot értékeltek ki. A rákbetegség kimutatását célzó vizsgálatokban a ROC (Receiver Operating Characteristic - a diagnosztikai próbák hatékonyságának jellemzésére használt statisztikai módszer) görbe alatti átlagos területet mérték a kilélegzett illékony szerves anyagok értékelésére. Az összegzett szenzitivitás 79% volt (95%CI 77%-81%), míg az összegzett specificitás 89%-nak adódott (95%CI 88%-90%), ami a többi diagnosztikai módszerrel összehasonlítva igen jónak mondható. (Például a hüvelykenet Pap tesztjének szenzitivitása 73%, specificitása 90%, a vér PSA értékének szenzitivitása 21%, specificitása 91%, a mammográfia szenzitivitása 68%, specificitása 75%.)

A nagy meta-analízisbe csak az olyan vizsgálatokat vették be, melyekben a daganatos betegek által kilélegzett levegőben meghatározott VOC-ok eltéréseit mérték, a nem megnevezett specifikus VOC-okat mérő vizsgálatokat kihagyták az összegzésből.

Dr. Victor van Berkel (University of Louisville in Kentucky) a tanulmány értékelésekor elmondta, hogy kételkedik az eredmények értékében. „Nem vagyok biztos benne, hogy milyen következtetést vonjunk le az adatokból”, hiszen különböző próbák, különböző daganatos betegek különböző mechanizmussal létrejött kilélegzett anyagainak keverékéből vontak le szenzitivitási és specificitási következtetéseket

Dr. Berkel és csoportja egyébként évek óta dolgozik egy olyan módszeren, melyben a kilélegzett levegő karbonil-tartalmát (a karbonil-csoportba tartozó vegyületekben a szénatom kettős kötéssel oxigénatomhoz kapcsolódik) mérik tüdőrák kimutatására, és melyről már előzetes közleményük is megjelent 2015-ben. Egy másik munkacsoport 2018 tavaszán publikált dolgozatában 335 betegen 85%-os pontossággal mutatták ki a nyelőcső- és gyomorrákot.

Dr. Hanna is leírta, hogy a különböző daganatoknak különböző biomarkerei vannak. A legfőbb akadályok leküzdése érdekében standardizálni szeretnék a különböző kilégzési mintavételi próbákat, minőségi ellenőrzést szerveznek az eljárás széles körű elfogadtatása és klinikai bevezetése érdekében. Az Egyesült Királyság National Institute for Health and Care Excellence előírásainak megfelelően 18.000 emberen tervezik, hogy nyelőcső- és gyomorrák gyors felbecsülésére végeznek vizsgálatot.

A kilégzési próbák onkológiai használatának lehetőségeit a szerzők a következőkben látják: a kilégzési próba lehetne egy szűrés alapja, mert nem invazív, így feltehetően több személy venne részt a vizsgálaton. A nem tipikus tünetekkel jelentkező betegeket két csoportra lehetne választani (triage): a légzéspróba alapján a daganatos gyanú esetén részletes kivizsgálást kell eneindítani, a többi betegnél elégséges az egyszerűbb kivizsgálás. A légzési próbát továbbá használni lehetne a rákbetegség kezelésére adott válasz mérésére, illetve a kiújulás detektálására. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. JAMA Oncology

3. The Journal Thoracic and Cardiovascular Surgery 

4. JAMA Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.