hirdetés

Rákdiagnózis egy csepp vérből

Egy új vérvizsgálat során egyetlen csepp vér trombocitáinak RNS-éből sikerül a rákbetegséget kimutatni.

hirdetés

Európai kutatók szerint egyetlen csepp vér trombocitáinak RNS-éből ki lehet mutatni a rákbetegséget, különbséget lehet tenni az egyes típusok között, és ki lehet emelni a mutáns biomarkereket is. A 2015. november 9.-én a Cancer Cell című folyóiratban online megjelent tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy a „tumor által kitanított” trombociták RNS-ében olyan tumorhoz társult (bio)molekulákat lehet találni, melyek segítségével 96%-os pontossággal meg lehet különböztetni a daganatos egyént az egészségestől.

Ráadásul a vizsgálat segítségével nemcsak észlelni lehet a daganatot, de hatféle daganatot lehet 71%-os pontossággal megkülönböztetni, sőt, azonosítani lehet specifikus emlő- és tüdőrákos biomarkereket is.

A tanulmány egyik társszerzője, Dr. R. Jonas A. Nilsson (Department of Radiation Sciences, Oncology, Ůmea University, Svédország) hangsúlyozta a korai dignózisra alaklmas módszerek fontosságát, hisz segítségükkel a daganatos betegség kezelhetővé, mintegy krónikus betegséggé válik. Jelen eljárás az „liquid biopsziák” közé sorolható, melynek kapcsán a tumorsejtek szomatikus mutáns DNS-ének egyes darabjai a keringésbe kerülnek, és felismerhetővé, mérhetővé válnak.

Ma már ismert tény, hogy a keringő (ct)DNS segítségével igen korai stádiumban ki lehet mutatni a daganatokat, monitorozni lehet az áttéteket, és akár fel lehet ismerni a rezisztenciát is (Bettegowda), ugyanakkor ezek az eljárások egyelőre még nem használhatók a mindennapi klinikai gyakorlatban.

A tanulmánytól független szakértő, Dr. Terence Friedlander (Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center at the University of California, San Francisco) hangsúlyozta a ctDNS próba és a cikkben ismertetett mRNS próba közötti különbséget: "A jelenlegi ctDNS próbák általában előre meghatározott génprofilokra kíváncsiak, és a mutációkról nem mindig adnak információt. Ilyen módon ezek a ctDNS vizsgálatok nem tudnak különbséget tenni az egyes daganatok között, hanem inkább csak felvetik egy ismert daganaton belül a mutációk lehetőségét. Mivel nem minden daganatban vannak kimutatható mutációk, a jelenlegi ctDNS vizsgálatok nem alkalmasak az okkult rákos beteg kiszűrésére, és a daganatok definitív kezelése utáni kiújulások észlelésére sem.” A trombocita mRNS vizsgálat lényegesen többről szól, segítségével felismerhető a rákos beteg, elkülöníthetőek bizonyos daganattípusok  és észlelhetővé válik a kiújulás.

Dr. Jonas és munkacsoportja 55 egészséges donorból, valamint 39 lokalizált (és még kezeletlen) és 189 előrehaladott rákos betegből vettek vért. A betegek megoszlása a következő volt: 60 NSCLC, 41 kolorektális, 35 hasnyálmirigy, 39 emlő, 14 hepatobiliáris rákos és 39 glioblasztomás megbetegedett. Kevesebb, mint egy csepp vérből tisztítással 100-500 pg trombocita total mRNS-t nyertek SMARTer mRNA amplifikáció és szekvenálás részére. Különböző technikák segítségével 1072 mRNS segítségével rákot mutattak ki 96%-os szenzitivitással, 92%-os specificitással, és 95%-os pontossággal. Az egyes daganatos betegek és az egészséges donorok trombocita mRNS-szintjeit összevetve egy tumorspecifikus génlistát nyertek, melynek alapján 71%-os pontossággal (p<0,01) el tudták a különböző tumorokat különíteni egymástól. Bár a biomarker szintek igen alacsonyak, vagy éppenséggel nem detektálhatók, a kutatók biomarker-specifikus génlistát tudtak készíteni, melyek segítségével a HER2-amplifikált, PIK3CA mutáns és tripla-negatív emlőrákok között különbségeket tudtak tenni, vagy pl. nem kissejtes tüdőrákban el tudják különíteni a MET overexpressziót mutatókat (p<0,01).

Dr. Nilsson szerint a vizsgálat olyan pontosságú, hogy alkalmas lesz szűrésre, primer diagnózisra, a kezelési döntések előkészítésére és a kezelések hasznának longitudinális követésére. Mivel a vérmintából mutáns biomarkerek is kimutathatók, fontos szerepet fog játszani az egyénre szabott gyógymódok alkalmazásában. A technológia előbb-utóbb a klinikumban is használható lesz, mivel minden laboratórium képes trombocitákat izolálni.

Dr. Friedlander szerint az eljárás használható lesz annak eldöntésére is, hogy egy definitív műtéti vagy sugaras daganatkezelés után szükséges-e adjuváns kezelés, meg lehet majd találni egy ismeretlen eredetű daganatáttét esetén a primer daganatot, vagy pl. olyan, biopsziára alkalmatlan daganatokban (hasnyálmirigy, agy) ki lehet majd a mutációkat mutatni.    

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Cancer Cell

3. Science Translational Medicine  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.