hirdetés

Gyógyulást jelző kalprotektin

A széklet kalprotektin szintjei jelzik a colitis ulcerosás betegekben a bélnyálkahártya gyógyulását, de túlságosan változóak ahhoz, hogy helyettesíthessék az endoszkópiát és a biopsziát.

hirdetés

A székletben levő kalprotektin (FP, fecal calprotectin) két kalciumkötő fehérje komplexe, és szintjét a klinikumban a belek fokozott gyulladásának detektálására használják. Bár az FP szint nem diagnosztikus értékű a colitis ulcerosára (UC, ulcerative colitis),  mérésével kizárhatók a nem gyulladásos állapotok, és kiválaszthatók azok a betegek, akiknek endoszkópiára és biopsziára van szükségük. Emellett az FP szint felhasználható a relapszus előrejelzésére és a gyógyszerekre (tumor nekrózis faktor antagonisták és szteroidok) adott válasz monitorozására.

Az FP mérése hasznos lehet a nyálkahártya gyógyulásának – ez a kezelések célja –  felmérésében is. Fekélyes vastagbélgyulladásban  jelenleg két indexszel szokták jellemezni a nyálkahártya gyógyulását, a Mayo Endoscopic Score-ral (MES) és az Ulcerative Colitis Endoscopic Index of Severity-vel (UCEIS). Azonban az endoszkópia invazív eljárás és szövődményekkel járhat, és az endoszkópiával még nem észlelhető enyhe nyálkahártya-gyulladás is jelezheti a relapszust, ezért a kutatók azt akarták felmérni, mennyire használható az FP az endoszkópiára utalandó betegek kiválasztásában.

Dr. Klaus Theede gasztroenterológus (Koppenhágai Egyetem Hvidovre Kórháza, Dánia) és munkatársai a Clinical Gastroenterology and Hepatology  novemberi számában megjelent közleményükben 120 UC-s beteget vontak be megfigyeléses keresztmetszeti vizsgálatukba. A vizsgálat során azt kívánták felmérni, hogy mennyire használható fel az FP a nyálkahártya gyógyulásának jellemzésére. Ehhez figyelembe vették a MES és az UCEIS pontszámokat, a betegség klinikai kiterjedését (parciális Mayo pontszám) és a szövettani gyulladásos aktivitást jellemző pontszámot (módosított Harpaz index).

Az eredmények szerint „minél kifejezettebb volt a betegség klinikai aktivitása, annál magasabb volt az FC koncentrációja (p<0,0001)”. A kutatók meghatároztak egy határértéket (FC

Azokban a betegekben, akiknél a szövettan igazolta a nyálkahártya gyógyulását, az FC határértékét 171 mg/kg-ban állapították meg: ennél az értéknél a pozitív prediktív érték 0,75 volt (95% CI: 0,50–0,89), a negatív prediktív érték pedig 0,90 (95% CI: 0,87–0,99). Mind a négy mérőszám (FC, MES, UCEIS, szövettani gyulladásos aktivitás) szinkronban volt: a magasabb szintek kiterjedtebb, súlyosabb betegséget jeleztek.

A vizsgálatnak több hiányossága is volt. Longitudinálisan nem követték a betegeket, és így nem tudták megállapítani az FC mint biomarker prognosztikus értékét. Az egyetlen székletminta és a betegenként egyszeri FC meghatározás alapján nem volt meghatározható az intraindividuális variabilitás, amely akár 39%-os is lehet. Az endoszkópiának csak egyetlen formáját alkalmazták, a flexibilis szigmoidoszkópiát. A szerzők azt a következtetést vonták le, hogy az FC előrejelezheti a nyálkahártya gyógyulását és a szövettani gyógyulást is, és UC-ben biomarkere a nyálkahártya-gyulladásnak, de jelenleg túlságosan változó a szintje ahhoz, hogy megbízhatóan helyettesítse az endoszkópiás vizsgálatot és a biopsziát.

Dr. Patrick van Rheenen, PhD, gyermek gasztroenterológus (Egyetemi Egészségügyi Központ, Groningen, Hollandia) azért kritizálta a vizsgálatot, mert csak olyan betegeket válogattak be, akiknek szigmoidoszkópiára volt szükségük. Ennek vagy a betegség fellángolása lehetett az oka, vagy rákszűrés. Az utóbbi esetben a betegség minden bizonnyal inaktív volt. Vagyis a betegek az UC spektrumának két végén helyezkedtek el, és emiatt túlbecsülhették az FC értékét a mindennapi gyakorlathoz képest.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.