hirdetés

Colitis ulcerosa: klinikailag hatásos a tofacitinib

Lesz-e új típusú, hatásos gyógyszerünk a fekélyes vastagbélgyulladás ellen a mezalaminra, glükokortikoidokra, azatioprinra, a tumornekrózis faktor gátlószereire nem jól reagáló betegek számára? Sikeres terápiás stratégia lesz-e a Janus-kinázok (JAK) gátlása a reumatológián és több más szakterületen túl a gasztroenterológiában is? A most publikált nyolchetes, II. fázisú klinikai vizsgálat az igenlő választ vetíti előre.

hirdetés

A New England Journal of Medicine-ben 2012. augusztus 16-án közreadott tanulmány  a Pfizer új, még nem törzskönyvezett Janus-kináz-inhibitora, a tofacitinib szerteágazó klinikai vizsgálatainak sorába illeszkedik. A Janus-kináznak (JAK) nevezett nem receptor típusú tirozin-kinázok négy ismert képviselője közül a JAK1, JAK2 és JAK3 enzimet gátló, in vitro a JAK1-re és JAK3-ra specifikus, szájon át szedhető gyógyszer az eddigi klinikai vizsgálatokban ígéretesen szerepelt transzplantált betegek szervkilökődésének megelőzésében, a reumatoid artritisz és a pszoriázis terápiájában. A gyógyszert a III. fázisú ORAL vizsgálat eredményei alapján először a reumatoid artritisz kezelésére törzskönyvezheti az FDA és az EMA. A gyulladásos bélbetegségek közül előzetesen csak a fekélyes vastagbélgyulladás ellen tűnt hatásosnak a tofacitinib, Crohn-betegségben nem értek el vele szignifikáns klinikai hatást.

A Janus-kinázok (JAK) a sejtfelszíni citokinreceptorok által közvetített jelátviteli folyamatokban vesznek részt az ún. JAK-STAT jelátviteli útvonal elemeiként, mint a membránreceptorok és a génexpressziót közvetlenül befolyásoló STAT fehérjék (signal transducer and activator of transcription: jelátvivő és transzkripciós aktivátor fehérjék) közötti összekötő láncszemek. A JAK1 és JAK3 kinázt csak azok a citokinek aktiválják, amelyek sejtfelszíni receptorai az I. típusba tartoznak és tartalmazzák a „közös gamma-láncnak” (γc) nevezett fehérjealegységet. Köztük van fél tucat fontos interleukin: IL-2, -4, -7, -9, -15, -21. A JAK3 kináz expressziója gyakorlatilag a hemopoetikus sejtekre korlátozódik. A felsorolt citokinek a limfociták aktiválását, működését, proliferációját közvetítik, közös jelátviteli útjuk blokkolása a T- és B-sejt-funkció gátlásához vezet, a regulatorikus (régebbi nevükön: szuppresszor) T-sejtek működésének fennmaradása mellett.

A kettős vak, placebokontrollos dóziskereső vizsgálatban 194, közepesen súlyos vagy súlyos aktív fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő beteget (6–12 pont a Mayo-skálán, ezen belül 2 vagy 3 pontos szigmoidoszkópiás lelet) kezeltek 8 hétig a tofacitinib különböző dózisaival (0,5 mg, 3 mg, 10 mg, 15 mg naponta kétszer), illetve placebóval. Az elsődleges kimeneti változóként értékelt 8 hét utáni klinikai válasz kritériuma a Mayo-skálán a kezdeti állapothoz képest bekövetkezett legalább 3 pontos és legalább 30%-os javulás és a rektális vérzés részpontszámának legalább 1 pontos javulása vagy 1-nél nem nagyobb értéke volt. A betegek a vizsgálat ideje alatt változatlan dózisban szedhették az orális mezalamint, illetve az orális prednisont (max. napi 30 mg), de az azatioprin, 6-merkaptopurin, methotrexat szedését közvetlenül a vizsgálat előtt, az anti-TNF gyógyszerek alkalmazását pedig a vizsgálat kezdete előtt 8 héttel föl kellett függeszteniük.

A tofacitinibet (a legkisebbtől a legnagyobb dózisig) 31, 33, 33, illetve 49 beteg kapta, a placebocsoportba 48 beteg került. A 194 beteg közül 157-en fejezték be a vizsgálatot. A vizsgálati szerrel párhuzamosan aminoszalicilátot a betegek 67,5%-a, glükokortikoidot a betegek 43,8%-a szedett. A klinikai válasz aránya és az endoszkópos válasz aránya szignifikánsan nagyobb volt a 15 mg-os dózist szedő csoportban, mint a placebót szedő betegek között (78% vs. 42%, p<0,001, illetve 78% vs. 46%, p=0,001). Ezekben a paraméterekben a tofacitinib kisebb dózisainak hatása nem volt szignifikáns. A klinikai remissziós rátát és az endoszkópos remissziós rátát a legkisebb dózis kivételével mindegyik aktív kezelés szignifikánsan javította a placebóhoz viszonyítva. A klinikai remisszió (Mayo-pontszám max. 2, minden részpontszám ≤1) rátája a placebocsoportban talált 10%-kal szemben 30%-nak (3 mg), 48%-nak (10 mg), illetve 41%-nak (15 mg), az endoszkópos remisszió (endoszkópos részpontszám: 0) rátája a placebocsoportban talált 2%-kal szemben 18%-nak (3 mg), 30%-nak (10 mg), illetve 27%-nak (15 mg) adódott. A tofacitinib hatására csökkent a szérum C-reaktív protein szintje és a kalprotektin székletben mért koncentrációja, javult a „gyulladásos bélbetegség kérdőív” (Inflammatory Bowel Disease Questionnaire) pontszáma.

A vizsgálat során észlelt mellékhatások a 8 hetes tofacitinib-kezelés elfogadható biztonságosságát jelezték. Hat-hat esetben influenza, illetve nazofaringitisz lépett fel. Az LDL-koleszterin és a HDL-koleszterin szintje a tofacitinib hatására a vizsgálat 8 hete alatt szignifikánsan és dózisfüggő módon emelkedett. A neutrofil granulociták száma három aktív szerrel kezelt betegnél csökkent 1500/mm3 alá. Súlyos szövődmény (posztoperatív tályog, illetve anális tályog) két esetben alakult ki.

A vizsgálat résztvevőinek többsége nem reagált a hagyományos terápiára – az ilyen betegek egy része a gyógyszeres lehetőségek kimerítése után végül kolektómiára szorul. William Sandborn (Kaliforniai Egyetem, San Diego), a közlemény vezető szerzője szerint „ilyenkor korlátozottak a terápiás lehetőségeink, és nagy reményeket fűzhetünk ahhoz, ha új típusú gyógyszer jelenik meg a palettán. … Rövid távú vizsgálatunk adatai azt mutatják, hogy a szer biztonságossága hasonló a szteroidokéhoz, az immunszuppresszív szerekéhez és az anti-TNF szerekéhez. A tofacitinib biztonságossági profiljának pontosabb felderítése nagyobb esetszámú és hosszabb távú vizsgálatok feladata lesz.”

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.