hirdetés

Alacsony kockázatú prosztatarák: gyógyszer vagy aktív betegkövetés?

Korábban a prosztatarákos betegnél – még alacsony kockázat esetén is gyakran műtétet/sugárkezelést végeztek annak ellenére, hogy a kezelésekből esetleg súlyos mellékhatások származnak.

hirdetés

Az utóbbi években eltávolodtunk az azonnali kezelések indításától. Az alacsony kockázatú prosztatarákos betegek kb. 60%-ánál csupán aktívan követik (AS) a beteget. Az American Urological Association azt szorgalmazza, hogy ezt az arány a közeli jövőben érje el a 80%-ot, mivel egyre több kutatás igazolja, hogy az alacsony kockázatú prosztatarák lassan növekszik és nem igazán rosszindulatú természetű.

A gyógyszergyári háttérrel rendelkező kutatások természetesen az ilyen betegek újszerű kezelésének kérdésein gondolkoznak. Az AS helyett a szájon át szedhető androgén receptor gátlókat (ARI, apalutamid, enzalutamid, darolutamid) vizsgálják. Ezek a szerek ugyanakkor az előrehaladott prosztatarák kezelésére vannak törzskönyvezve, az egy éves kezelés költsége a 150.000 – USD-t is elérheti. Egyes onkológiai szakértők figyelmeztetnek is arra, hogy gyógyszereket (AR gátlókat) nem tanácsos rendelni olyan betegeknek felírni, akiknek nincs szükségük rá, kevésbé agresszív korai, lokalizált prosztatatumorok esetén az aktív betegkövetés javallt - mondja többek között Dr. Christopher Booth (Queen’s University Cancer Research Institute, Kingston, Ontario, Kanada). „Az aktív betegkövetés (AS) jelentősen fejlődött korai prosztatarákban az utóbbi két évtizedben, lehetőség adódott a gondozási frekvencia csökkentésére, a mellékhatások csökkentek, közben a várható kedvező kimenetel megmaradt.”

Dr. Channing Paller klinikai onkológus (Johns Hopkins University, Baltimore) szerint a kis kockázatú, vagy kedvező prognózisú prosztatarákos betegek csak progresszió esetén igényelnek kezelést, hormonkezelést csak a klinikailag jelentős mellékhatások kialakulásáig alkalmaz.

Számos friss közlemény foglalkozik az alacsony-, vagy közepes kockázatú prosztatarákos hormonális kezelésével, pl. a JAMA Oncology júniusi számában közölték az ENACT vizsgálat eredményeit, melyben az ARI enzalutamidot hasonlították össze az AS-sel 227 alacsony-, vagy közepes malignitású prosztatarákos betegen. A vizsgálatot még az aktív betegkövetés széleskörű elterjedése előtti időben, 2016-ban indították. A vizsgálat sikeresnek bizonyult: az AS-hez képest a gyógyszer 46%-kal csökkentette a prosztatarák patológiai, vagy terápiás progressziójának kockázatát. Ugyanakkor a gyógyszer – mivel átmegy a vér-liquor barrieren – jelentős mellékhatásokkal járt: energia-, és a libido-hiány, hasi elhízás, a kardiovaszkuláris kockázatok és komplikációk rosszabbodása, depresszió, csontritkulás, hőhullámok. Az ENACT vezetője, a Carolina Urologic Research Center (Myrtle Beach, Dél-Karolina) orvosigazgatója elmondta, hogy sok beteg tiltakozott az AS karba kerülés ellen a ráktól való szorongás miatt, és ezért kiesett a vizsgálatból. Az AS-ben résztvevő betegek kb. 30%-a 5 éven belül meg kellett szakítotani az aktív betegkövetést, mivel daganatuk progrediált, és az urológusok a nagy volumenű, de alacsony kockázatú daganat kezelésének azonnali megindítását javasolták.

Dr. Michael Schweitzer klinikai onkológus (University of Washington of Seattle) 2020-ban egy „pilot” vizsgálatban kimutatta, hogy az apalutamid szupprimálni képes a prosztatarákot az olyan betegekben is, akik egyébként AS-re lennének alkalmasak. Mivel az FDA törzskönyvezési megfogalmazása nem teljesen egyértelmű, pontosabban meg kell határoznunk azokat, akiknek szükségük van a gyógyszeres kezelésre, a gyógyszeres kezelés nélküli műtétre, vagy sugárkezelésre.

Az ENACT vizsgálatban a Pfizer Oncology-val együttműködött Astellas cég szóvivője kijelentette, hogy a cég nem tervez további vizsgálatokat korai prosztatarákban.  A darolutamidot gyártó Bayer Healthcare szóvivője kifejtette, hogy a gyógyszer nem jut át a vér-agy gáton és a cég támogatja a független Dana Farber Cancer Institute (Boston) közepes kockázatú prosztatarákokban végzett vizsgálatát.

Egy minimális toxicitású ARI ugyanakkor előmozdítaná a dolgokat.

Pamela Munster klinikai onkológus (University of California, San Francisco) az Alessa Therapeutic cég alapítója elmondta, hogy kifejlesztettek egy Biolen nevű, szilikon-alapú, a hatóanyagot közvetlenül a prosztatába leadó „seed” (mag, szemcse, golyócska) készítményt, vizsgálatokban igazolták, hogy ezzel megelőzhetők az ARI-k mellékhatásai.

Az úttörő urológus sebész, Dr. William Catalona (Northwestern University Feinberg School of Medicine) szerint az ARI-k bármely formája lassítja a prosztatarák progresszióját, a közepes kockázatú tumor gyakrabban és gyorsabban progrediál. Az ilyen betegek legtöbbje enzalutamidot szed és nem érzi túl jól magát. Sokan extrém fáradtságról panaszkodik, nem is hajlandó szedni a gyógyszert. A gynecomastia szintén problémákat okoz. A legtöbb beteg leginkább a gyógyszeres mellékhatások miatt választja az aktív betegkövetést. Jól ismert kutatók által vezetett, neves lapokban megjelenő prospektív, randomizált vizsgálatok 1-es szintű bizonyítékaira lenne szükség.

Forrás:

Wolinsky H. Drugs or active surveillance for low-risk prostate cancer? Medscape Medical News. July 22, 2022.

Shore ND, Renzulli J, Fleshner NE, et al. Active surveillance plus enzalutamide monotherap vs active surveillance alone in patients with low-risk or intermediate-risk localized prostate cancer. The ENACT randomized clinical trial. JAMA Oncology Published online June 16, 2022. doi:10.1001/jamaoncol.2022.1641

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.