hirdetés

Új orális hormonkészítmény prosztatarákra

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az előrehaladott, hormonszenzitív prosztatarák kezelésére szolgáló Orgovyx (relugolix) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) február 21-24-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a prosztatarák kezelésére szolgáló Orgovyx (relugolix, 120 mg filmbevonatú tabletta) készítmény engedélyének kiadására (kérelmező: Myovant Sciences Ireland Limited). A teljes indikáció szerint az Orgovyx felnőtt betegek előrehaladott, hormonszenzitív prosztatarákjának kezelésére alkalmazható. A készítmény alkalmazását a prosztatarák kezelésében tapasztalattal rendelkező szakorvos kezdheti meg a beteg szoros felügyelete mellett.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2020. december 18-án engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező itt a Myovant Sciences Inc. volt. Az Orgovyx újdonsága, hogy amerikai engedélyezése pillanatában ez volt az első és egyetlen hormonterápia az előrehaladott prosztatarák kezelésében.

 

A készítmény hatóanyagáról

Az Orgovyx hatóanyaga, a relugolix (ATC kód: L02BX04) egy orálisan szedhető gonadotropin felszabadító hormon gátló, amely kompetitíven és reverzibilisen kötődik a hipofízis GnRH receptoraihoz, ezáltal gyorsan csökkentve a gonadotropinok – a luteinizáló hormon (LH) és a folliculus stimuláló hormon (FSH) – felszabadulását, és gátolva a here tesztoszterontermelését. A prosztatakarcinómáról ismert, hogy érzékeny az androgénekre, és reagál az androgénforrást kiiktató kezelésre. A GnRH-agonistáktól eltérően a GnRH-antagonisták a kezelés megkezdése után nem idéznek elő kiugrást az LH szintjében, ami a tesztoszteronszint hirtelen megemelkedésével illetve a tumor stimulációjával, valamint a tünetek lehetséges fellángolásával járna.

 

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

Az FDA az Orgovyx engedélyét a fázis III., multicentrikus, randomizált, párhuzamos csoportos HERO klinikai vizsgálat (NCT03085095) eredményei alapján adta ki. A vizsgálatba 1134 beteget vontak be, és nem placebót, hanem szubkután injekcióval adagolt leuprolid-acetátot használtak komparátor készítményként. A napi 120 mg-os dózisban adagolt relugolix hatásosságát és biztonságosságát olyan előrehaladott androgénszenzitív prosztatarákban szenvedő férfiaknál értékelték, akiknél legalább egy éves (48 hetes) folyamatos androgéndeprivációs terápiára volt szükség. A klinikai vizsgálatról és eredményeiről részletesebben korábbi cikkünkben számoltunk be: Orálisan szedhető készítmény előrehaladott prosztatarákban.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a februári ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 21-24 February 2022

EMA CHMP pending decisions: Orgovyx

FDA approves relugolix for advanced prostate cancer

FDA Approves First Oral Hormone Therapy for Treating Advanced Prostate Cancer

A Study to Evaluate the Safety and Efficacy of Relugolix in Men With Advanced Prostate Cancer (HERO)

Oral Relugolix for Androgen-Deprivation Therapy in Advanced Prostate Cancer

Impact of age on efficacy and safety of relugolix: A subgroup analysis from the randomized, phase 3 hero study versus leuprolide in men with advanced prostate cancer.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.