hirdetés

Új készítmény prosztatarák diagnózisára

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a prosztatarák diagnózisára szolgáló Locametz (gozetotid) készítményt, amely gallium 68-mal jelölve alkalmas a prosztata specifikus membrán antigén elváltozások kimutatására.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) október 10-13-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a prosztatarák diagnózisára szolgáló Locametz (25 µg-os készlet radiológiai felhasználásra) készítményre (kérelmező: Novartis Europharm Limited). A teljes indikáció szerint a Locametz gallium 68-mal történő megjelölést követően, a prosztata specifikus membrán antigén (PSMA) pozitív elváltozások pozitron-emissziós tomográfiával (PET) történő kimutatására javallott prosztatarákos (PCa) felnőtteknél a következő esetekben:

  • A nagy kockázatú PCa-ban szenvedő betegek elsődleges stádium-meghatározására az elsődleges kuratív terápia előtt,
  • a PCa kiújulásának gyanúja esetén olyan betegeknél, akiknél a szérum prosztataspecifikus antigén (PSA) szintje az elsődleges kuratív terápiát követően emelkedést mutat,
  • PSMA-pozitív progresszív, metasztatikus kasztrációrezisztens prosztatarákban (mCRPC) szenvedő betegek azonosítására, akiknél a PSMA célzott terápia javallott.

A készítményt kizárólag erre a célra alkalmas, kijelölt nukleáris medicina létesítményben, a nukleáris medicina képalkotó szerek használatában és kezelésében technikai szakértelemmel rendelkező, képzett egészségügyi szakemberek adhatják be.

 

A hatóanyagról (gozetotid)

A Locametz hatóanyagát, a gozetotidot (ATC kód: V09IX14) eredetileg a Német Rákkutató Intézet (Deutsches Krebsforschungszentrum) Heidelbergben működő laboratóriumában fejlesztették ki, majd az ausztrál, Melbourne székhelyű Telix Pharmaceuticals Limited tökéletesítette, és az Egyesült Államokban is ők engedélyeztették 2021. december 20-án Illuccix néven. A PSMA-11 néven is ismert injekciót az engedélyeztetést megelőzően több mint 600 betegen próbálták ki.

A Locametz előnyei közé tartozik, hogy a radioaktív gallium 68 izotóppal történő jelölést követően szobahőmérsékleten is 4 órán át stabil marad, és az Eckert & Ziegler GalliaPharm® vagy az IRE ELIT Galli Eo® generátorok használatával precíz képalkotó vizsgálat folytatható a prosztatarák gyanús metasztázisainak feltérképezésére, valamint a rekurrencia kimutatására. A készítmény felhasználása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a fáradtság, hányinger, székrekedés és a hányás voltak.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az október ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 10-13 October 2022

EMA CHMP positive opinion for Locametz

Locametz gallium Ga 68 gozetotide – Novartis

Illuccix – Guided by illumination

FDA Approves Illuccix (gallium Ga 68 gozetotide) for Prostate Cancer Imaging

Telix Pharmaceuticals Submits New Drug Application to US FDA for Prostate Cancer Imaging Product

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.