hirdetés

Az erősebb, tartósabb oltóanyagokért

A vakcinák hatékonyságának és tartósságának javítása érdekében a Stanford kutatói egy új vakcinasegédanyagot fejlesztettek ki.

hirdetés

A segédanyag kétféle adjuvánst - a vakcina hatékonyságát javító összetevőt - kombinál egy új, testre szabható rendszerben. A laboratóriumi tesztekben a kísérleti adalékanyag javította a COVID-19 és a HIV-vakcina jelöltek hatékonyságát, és a kutatók szerint adaptálható lehet a különböző kórokozókkal szembeni immunválaszok serkentésére, illetve a későbbiekben a vakcinák finomhangolására is felhasználható a veszélyeztetett csoportok: kisgyermekek, idősebb felnőttek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára.

A kutatók az oltóanyagok példaként az influenza- vagy a COVID-vakcinák példáját felhozva hiányosságként említik, hogy nem képesek tartós immunitást vagy immunitást létrehozni a közeli rokon törzsek ellen. E hiányosság szerintük a többi között például hatásosabb vakcina-adjuvánsok megtervezésével is kiküszöbölhető lenne. E téren egyre nagyobb tudományos érdeklődés övezi a különböző adjuvánsok kombinálását az immunstimuláló hatás fokozása érdekében.

A stanfordi tudósok gömb alakú ketrec funkciójú nanorészecskéket fejlesztettek ki, amelyek szaponinokból, az adjuvánsok fejlesztésében gyakori immunstimuláló molekulákból készültek. Ezekhez a nanorészecskékhez toll-szerű receptor (TLR) agonistákat csatoltak, olyan molekulákat, amelyek a - különféle immunválaszokat serkentő hatásuk révén - a vakcinakutatás fókuszába kerültek.

Ou és kutatótársai az új adjuváns platformot COVID- és HIV-vakcinákban tesztelte, összehasonlításként a széles körben használt adjuvánst, alumíniumot tartalmazó vakcinákat vették elő (alumíniumot nem használnak az Egyesült Államokban kapható COVID-vakcinákban).

A nanorészecske-adjuvánsokkal ellátott vakcinák erősebb, hosszabb ideig tartó hatást váltottak ki.

Figyelemre méltó, hogy az új adjuváns rendszer és a SARS-CoV-2 vírusvakcina kombinációja egerekben hatékony volt az eredeti SARS-CoV-2 vírus, valamint a Delta, Omicron és más, a kezdeti járványt követő hónapokban és években megjelent változatok ellen.

„Mivel a nanorészecske-adjuváns platformunk hatásosabb, mint a hagyományos/klinikai vakcina-adjuvánsok” - mondta Ou - »arra számítottunk, hogy az egerek széles körben semlegesítő antitesteket és jobb szélességű válaszokat fognak termelni«.

Az adjuvánsok 100 éve

Az első vakcina-adjuvánsok alumíniumsók voltak, amelyeket az 1920-as években a pertussis, a diftéria és a tetanusz elleni oltásokba kevertek. Az alumíniumot ma is számos vakcinában használják, többek között a diftéria, a tetanusz és a pertussis elleni oltásokban, a hepatitis A és B, a humán papillomavírus és a pneumococcus elleni oltásokban.

Az 1990-es évek óta azonban új adjuvánsok jelentek meg a színen. A Novavax COVID-19 adjuvált oltóanyagában szappanburokfából nyert szaponin alapú vegyületeket használnak; a hepatitis B elleni Heplisav-B vakcinában szintetikus DNS-adjuvánst; a Fluad és Fluad Tetra influenza elleni vakcinákban pedig szkvalént. Más vakcinák, köztük a bárányhimlő, kolera, kanyaró, mumpsz, rubeola elleni vakcinák, valamint a Pfizer-BioNTech és a Moderna mRNS-alapú COVID vakcinái nem tartalmaznak adjuvánsokat.

A TLR-agonisták a közelmúltban a vakcinatudomány kutatási forró pontjává váltak, mivel aktiválják a veleszületett immunrendszert (a különböző kombinációk az immunrendszer különböző részeit aktiválják), és fokozott készültségi állapotba hozzák, ami nagyobb antitesttermelést és hosszabb ideig tartó védelmet eredményezhet.

A TLR-agonisták az Alzheimer-kór, az allergia, a rák és még a függőség ellen is ígéretesnek bizonyultak. Az Inimmune TLR-agonistákat alkalmazó kísérleti immunterápiája az előrehaladott szolid tumorok ellen a közelmúltban már az emberi vizsgálatok fázisába jutott és a vállalat vizsgálja az allergiás nátha TLR-agonista terápiáját.

Az erők egyesítése

Az új tanulmányban a kutatók a TLR-agonisták öt különböző, szaponin nanorészecske-vázra akasztott kombinációját tesztelték. Mindegyik kombináció kissé eltérő választ váltott ki az immunsejtekből. „Immunrendszerünk különböző downstream immunválaszokat generál aszerint, hogy mely TLR-ek aktiválódnak” – írják a szerzők.

„Különböző típusú kórokozók elleni küzdelemhez különböző immunválaszokra van szükségünk”. „Attól függően, hogy a vakcinát milyen specifikus vírus/betegség ellen fejlesztették ki, egy adott TLR aktiválása jobb védelmet nyújthat, mint egy másik TLR aktiválása.”

Egy szaponin és egy TLR-agonista kombinációja már korábban is sikeres volt. A GSK az AS01 adjuvánsában, a Shingrix herpesz zoster elleni vakcinában használta ezt a kombinációt. Az élő attenuált sárgaláz elleni vakcina, amelyet világszerte több mint 600 millió embernek adnak be, és amelyet a valaha kifejlesztett egyik legerősebb vakcinának tartanak, több TLR-agonistát használ.

Az oltóanyagok testre szabása

A TLR-agonisták testre szabhatósága is fontos. Az emberi immunrendszer drámaian változik a születéstől a gyermekkoron át a felnőttkorba és az idősebb korba érve. A maximális hatékonyság és biztonság érdekében a vakcinákat az oltandó populációkra kell szabni. A TLRA-k [TLR-agonisták] rendkívül értékes eszközt jelentenek a vakcinák eszköztárában. A használt nanorészecske-platform könnyen felhasználható különböző TLR-agonista adjuváns-kombinációk tesztelésére vakcinákban.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.