hirdetés

Új pneumococcus vakcina felnőtteknek

Az FDA jóváhagyta az invazív pneumococcus betegség és a felnőttkori tüdőgyulladás megelőzésére szolgáló új vakcinát.

hirdetés

A pneumococcus elleni vakcinák kifejlesztésének kezdete óta a gyermekek védelme a legfontosabb szempont. A felnőttek számára adaptált pneumococcus elleni oltás kifejlesztése már régóta váratott magára. A fertőzés elleni első vakcina, egy poliszacharid típusú oltóanyag 1977-ben került piacra. A 2000-ben megjelent az első konjugált vakcina, a Prevnar 7 (PCV7), jelentősen csökkentette a betegségterhet mind a gyermekek, mind a felnőttek körében. Míg azonban a későbbi, további szerotípusokat tartalmazó konjugált vakcinák (az FDA és az EMA által 2021-ben engedélyezett Vaxneuvance 15-valens pneumococcalis poliszacharid konjugált vakcina (ATC kód: J07AL02), mely a Streptococcus pneumoniae 15 szerotípusa ellen nyújt védelmet (1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F, 22F, 23F és 33F szerotípusok) továbbá a Prevnar 13 és a Prevnar 20-valens vakcina, amelyet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala 2021-ben, az EMA 2022-ben Apexxnar néven engedélyezett) egyre hatékonyabban védték a gyermekeket, ugyanez nem volt igaz a felnőttek esetében, ugyanis a gyermekeknél betegséget okozó szerotípusok valójában mások, mint a felnőtteknél betegséget okozó szerotípusok. 

A Capvaxive (Pneumococcal 21-valens konjugált vakcina) 21 szerotípus ellen véd, amelyek a felnőtteknél invazív pneumococcus betegséget okozó 21 szerotípus ellen véd. Ezek a törzsek az 50 éves vagy idősebb felnőttek körében az invazív pneumococcus megbetegedések mintegy 84%-át, a 65 éves vagy idősebb felnőttek körében pedig az esetek mintegy 85%-át okozzák, közölte az injektálható gyógyszer gyártója a Merck.

A gyógyszergyártó cég szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 150 000 felnőtt kerül kórházba pneumococcus okozta tüdőgyulladás miatt. A súlyos szövődmények, köztük a bakteriémia és a pneumococcus okozta agyhártyagyulladás esetén a kórházba kerültek halálozási aránya 14%.

"A felnőttkori megbetegedések nagy részét olyan szerotípusok okozzák, amelyek nem szerepelnek más jóváhagyott pneumococcus konjugált vakcinákban" - mondta a közleményben Dr. Walter Orenstein, az Emory Egyetem emeritus professzora, a Merck tudományos tanácsadó bizottságának tagja. Ezért a CAPVAXIVE tervezése során pont azokat a szerotípusokat rakták az oltóanyagba, amelyek a felnőttek invazív pneumococcus megbetegedéseinek többségét okozzák, hogy ezzel segítsék a felnőttek védelmét az invazív pneumococcus megbetegedések és a pneumococcus okozta tüdőgyulladás ellen.

A Capvaxive engedélyezését négy fázis 3 vizsgálat támasztja alá, köztük egy olyan, amely a vakcinára adott immunválaszokat a Prevnar 20-ra adott immunválaszokkal mérte össze. A vizsgálat kimutatta, hogy a V116 által kiváltott immunválasz nem rosszabb a két vakcinában közös 10 szerotípus esetén és jobb a 11 egyedi szerotípus közül 10-nél. A V116-ban nyolc olyan szerotípus van: a 15A, 15C, 16F, 23A, 23B, 24F, 31 és 35B, amely egyetlen jelenleg engedélyezett vakcinában sem szerepel. Ez a nyolc szerotípus felelős a 65 éves és idősebb felnőtteknél előforduló invazív pneumococcusos megbetegedések 30%-áért." - mondta Dr. Heather Platt, a Merck pneumococcus elleni vakcina vezető kutatója a Fierce Pharma-nak adott interjúban. A tesztelés azt mutatta, hogy a Capvaxive-ot a tesztelt személyek jól tolerálták, a Merck szerint a fő jelentések a fájdalomról, ahol az oltást kapták, fáradtságról, fejfájásról és izomfájdalmakról szóltak.

A Reuters szerint a Merck szerint a Capvaxive nagykereskedelmi beszerzési ára dózisonként 287 dollár, de a CDC ajánlása révén az idősek ingyen juthatnak hozzá. A Capvaxive fő versenytársa várhatóan a Pfizer oltása, a Prevnar 20 lesz, amelyet 2021-ben engedélyeztek 18 éves vagy idősebb felnőtteknél történő alkalmazásra.

 

Forrás:

Reuters, Medscape, Fiercepharma

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.