hirdetés

Hallásvesztés, neuropátia, élettartam

Az időskori halláscsökkenés és a perifériás neuropátia az idősebb felnőtteknél az egyensúly és a járás befolyásolásával közvetlenül és közvetve is csökkenti a hosszú élettartamot.

hirdetés

A University of Oklahoma Health Sciences Center munkatársainak a Journal of the American Geriatrics Society című folyóiratban 2024. augusztus 14-én online megjelent munkájukban 793 olyan idősebb felnőtt adatait elemezték, akiket 1999-ben az OKLAHOMA-tanulmányokban részt vevő alapellátási praxisokban láttak el.

A résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet, és a fizikális vizsgálat mellett időzített járástesztet is végeztek (50 láb), valamint vizsgálták a perifériás idegműködésüket, az egyensúlyukat és a hallásukat vizsgálatán estek át. A hallásküszöböt 20, 25 és 40 dB-nél, illetve 500, 1000, 2000 és 4000 Hz-es hangfrekvencián vizsgálták.

A kutatók 22 éven keresztül követték a halálozási adatokat.

James W. Mold és munkatársai összességében a résztvevők 83%-a tapasztalt halláskárosodást. A hallókészülékek rendszeres használata igen kis arányú volt, a közepes és súlyos halláskárosodásban szenvedőknek csak 19%-a, illetve 55%-a számolt be arról, hogy visel ilyen segédeszközt.

A halláskárosodás összefüggésbe hozható volt az egyensúlyzavarral (P=0,0014), a lassabb járással (P=0,0024) és a rövidebb túlélési idővel (P=0,0001). A középsúlyos vagy súlyos halláskárosodás erős kapcsolatban volt a túlélési idő csökkenésével (esélyhányados 1,36; P=0,001), ez a kapcsolat független volt a hallókészülékek használatától.

Perifériás neuropátia résztvevők 32%-ánál igazolódott. Ez az állapot szintén növelte a halálozás kockázatát a vizsgálati időszak alatt (kockázati arány [HR], 1,32; P=0,003). A halláskárosodással és perifériás neuropátiával egyaránt küzdő résztvevőknél csökkent az egyensúly és a túlélési idő azokhoz képest is, akik csak a két károsodás egyikében szenvedtek (HR, 1,55; P<0,0001).

„Előrehaladott életkorban a perifériás neuropátiához hasonlóan halláskárosodás is csökkent élettartamhoz társul, valószínűleg részben az egyensúlyra gyakorolt kedvezőtlen hatáson keresztül” - írták a szerzők. „A halláscsökkenés és a perifériás neuropátia súlyos hatásainak felismerése további erőfeszítésekhez vezethet az okaik megértéséhez és a megelőzési és kezelési stratégiák javításához.”

Az 1999-ben gyűjtött adatállomány lehet, hogy nem teljesen reprezentálja az idősebb alapellátásban részesülő betegek jelenlegi kohorszát. A hangszigetelt helyiségek hiánya és a standard audiometriai értékelés egyes összetevőinek kizárása befolyásolhatta az alacsony frekvenciájú hangok hallásának mérését. Továbbá a fizikális vizsgálat kevésbé volt pontos mérőeszköz a perifériás neuropátia mérésére. A prediktorok időtartamára vagy súlyosságára és a halálozási okokra vonatkozó információk nem álltak rendelkezésre.

 

Forrás:

James W. Mold JW, Lawler FH, Liao X, Bard DE: Associations between hearing loss, peripheral neuropathy, balance, and survival in older primary care patients Journal of the American Geriatrics Society First published: 14 August 2024 https://doi.org/10.1111/jgs.19142

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.