hirdetés

Fontos a halláskárosodás észlelése, orvoslása

A kezeletlen halláskárosodás növeli a demencia kockázatát középkorú és idősebb felnőtteknél – erősíti meg egy új kutatás.

hirdetés

Egy, az Egyesült Királyságban végzett kiterjedt megfigyeléses tanulmány kimutatta, hogy a halláskárosodásban szenvedőknél 42%-kal nagyobb a demencia kockázata a halláskárosodással nem rendelkező társaikhoz képest. A demencia kockázata nem volt növekedett kockázat azoknál a hallássérülteknél, akik hallókészüléket használtak.

A Lancet Public Health folyóiratban április 13- án közzétett tanulmány, annak apropóján született, hogy egyes adatok szerint a halláskárosodás a világszerte előforduló demenciás esetek körülbelül 8%-ával hozható összefüggésbe.

Jelen tanulmányhoz a kutatók az Egyesült Királyság Biobankjából 437.704, túlnyomórész kaukázusi személy longitudinális adatait elemezték (54% nő; átlagos életkor a kiinduláskor 56 év). A kohorsz nagyjából háromnegyedének nem volt halláskárosodása, a valamilyen szintű halláskárosodásban szenvedő egynegyedének 12%-a használt hallókészüléket. A releváns kofaktorokkal történt kiigazítást követően a hallókészüléket nem használó hallássérülteknél megnőtt a minden okú demencia kockázata a halláskárosodással nem rendelkező személyekéhez képest (kockázati arány [HR], 1,42; 95% CI, 1,29-1,56). Nem tapasztaltak megnövekedett kockázatot azoknál a hallássérülteknél, akik hallókészüléket használtak (HR, 1,04; 95% CI, 0,98-1,10).

A hallókészülék-használat pozitív összefüggését figyelték meg a minden okú demencia és az ok-specifikus demencia altípusaiban, beleértve az Alzheimer-kórt, a vaszkuláris demenciát és a nem-Alzheimer-kóros, nem vaszkuláris demenciát. Az adatok arra is rámutatnak, hogy a hallókészülék-használat demencia elleni védelme nagy valószínűséggel a hallókészülékek közvetlen hatásaiból ered, nem pedig a közvetett faktorokból (társadalmi elszigeteltség, a magány és a rossz hangulat). Az is fontos következtetés, hogy a hallókészüléket a hallászavar észlelésekor haladéktalanul el kell kezdeni viselni. Ennek érdekében tudatosítani kell az emberekben a halláskárosodás és a demenciával való lehetséges összefüggését, csökkenteni kellene a hallókészülékek költségét, és támogatni kellene az az alapellátásban dolgozók által végzendő hallásvizsgálatokat.

Gill Livingston és Sergi Costafreda (University College London) a bizonyítékokat meggyőzőnek találták arról, hogy a halláskárosodás kezelése ígéretes módja a demencia kockázatának csökkentésének. Ők is hangsúlyozták, hogy jobban figyeljünk a halláskárosodás idejekorán történő észlelésére, felfedezésére és elfogadottabbá váljon a hallókészülék használata.

Charles Marshall (Queen Mary University of London) szerint a tanulmány megfigyeléses jellege azonban nem elegendő annak bizonyítására, hogy a hallókészülékek valóban csökkentik a demencia kockázatát. Azt is problémásnak tartja, hogy a hallókészülékek által kiadott kissé torz hanghoz az agynak alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy a hallókészülék hasznos legyen. A demencia jövőbeni kialakulásának kockázata esetén az agyban korai elváltozások léphetnek fel, ami nehezíti ezt az alkalmazkodást, és ez oda vezethetnek, hogy a rászoruló nem használja a hallókészüléket.

 

 

Articles| Volume 8, Issue 5, E329-E338, May 2023

Fan Jiang F, Mishra SR, Shrestha N, et al. Association between hearing aid use and all-cause and cause-specific dementia: an analysis of the UK Biobank cohort. The Lancet Public Health Volume 8, Issue 5, E329-E338, May 2023

Open Access Published:April 13, 2023DOI:https://doi.org/10.1016/S2468-2667(23)00048-8

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.