hirdetés

A környezeti zajok hatása a demencia előfordulására

A zajos lakókörnyezetben élő idősek jobban ki vannak téve az Alzheimer-kór és más típusú demenciák kockázatának, mint csendesebb környezetben élő társaik .

 

hirdetés

Egy most megjelent vizsgálat szerzői egy sor tényező hatását elemezték abból a szempontból, hogy ezek megléte esetén növekszik-e a demencia kockázata. E faktorok között szerepelt többek között a mozgásszegény, ülő életmód, a levegőszennyezettség és a magányosság. Korábban már történtek hasonló epidemiológiai elemzések, azt azonban csak kevéssé vizsgálták, hogy a járműforgalom vagy az építkezések okozta környezeti zaj miként befolyásolja az időskorúak kognitív képességeit.

Az Alzheimer’s & Dementia című lapban nyilvánosságra hozott kutatás úttörőnek számít ezen a téren, különösen annak a ténynek az ismeretében, hogy például az Egyesült Államokban több mint 1 millió ember él olyan lakókörnyezetben, melynek zajszintje meghaladja azt a határértéket, amelyet a környezetvédelmi hatóságok szabnak meg a halláskárosodást még nem okozó  zajszint mértékének.

A közlemény szerzői hangsúlyozzák, hogy a zaj és a demencia közötti összefüggésekre vonatkozó megállapításaik még erősen előzetesnek tekinthetők, de mindenképpen arra figyelmeztetnek, hogy a zajártalom befolyásolhatja az idősödés folyamán egyre inkább megmutatkozó kognitív kockázatokat.

A vizsgálat során 5227, legalább 65 éves személy kognitív képességeit mérték fel hároméves ciklusokban a Chicago Health and Aging Project keretében, melybe a vizsgálat 1993-ban történt elindítása óta több mint tízezer idős felnőttet vontak be Chicago környezetéből. Felmérték annak a lakókörnyezetnek a zajszintjét, ahol az adott résztvevő a vizsgálatot megelőző öt évben élt. A zajszinten túl többek között az etnikai hovatartozást, a fizikai aktivitást és az anyagi helyzetet is figyelembe vették – ezek ugyanis mind befolyásolhatják a demencia kockázatát.

A befolyásoló faktorokkal történt korrekció után azt az eredményt kapták,  hogy a legmagasabb napközbeni zajszinttel jellemezhető körzetekben élő idős felnőttek körében 36%-kal nagyobb az enyhe kognitív károsodás és 29%-kal az Alzheimer-betegség előfordulásának kockázata.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a tipikus városi környezetben megfigyelhető magasabb zajszint befolyásolhatja az időskorúak agyműködését, illetve megnehezíti számukra azt, hogy segítség nélkül elláthassák napi feladataikat” – hangsúlyozza a közlemény rangidős szerzője, Sara Adar, a University of Michigan School of Public Health epidemiológusa.

A környezeti zajszint és a demencia közötti korreláció magyarázataként a szerzők több lehetőséget is figyelembe vettek. Egy 2015-ben megjelent vizsgálat szerint például krónikus zajexpozíciónak kitett kísérleti állatokban felgyorsul a béta-amiloid termelése, ez a fehérje pedig igazoltan jelentős szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában. A kutatók korábban számos kedvezőtlen egészségi kimenetellel is kapcsolatba hozták a túlzott zajexpozíciót, többek között a magas vérnyomással és az alvászavarokkal. Az is bizonyítottnak látszik, hogy az érrendszer állapota és a pihenés hiánya ugyancsak befolyásolhatja a demencia rizikóját.

A most nyilvánosságra hozott tanulmány szerzői azt remélik, hogy további kutatásaik eredményeként pontosabban tisztázható a zajártalom és a demencia közötti összefüggés, és az erre vonatkozó adatok birtokában rá lehet bírni majd a döntéshozókat, hogy változtassanak zajártalommal kapcsolatos stratégiájukon. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.