hirdetés

Oxitocin Alzheimer-kórra?

Laboratóriumi körülmények között az agyszövetmintákhoz adott oxitocin helyreállította az agysejteknek az emlékezet és tanulás szempontjából alapvető jelentőségű „plaszticitását”.

hirdetés

A hypothalamus által termelt oxitocin fontos szerepet játszik a szülés, szoptatás és szociális kötődés szabályozásában. A szervezet szexuális aktivitás során is termel oxitocint, mely részt vehet a romantikus érzések kialakulásában, ezért „szerelemhormonnak” is szokás nevezni. Az oxitocinnak szerepe van a szociális készségek kialakulásában, és hiányát összefüggésbe hozzák szociális szorongás és autizmus jelentkezésével.

Kevésbé ismert tény, hogy az oxitocin befolyásolja a memóriát is: egy korábbi egérkísérletben azt találták, hogy e hormon adagolásával javítható a hosszú távú térbeli tanulás és emlékezet.

Nemrégiben a tokiói egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy oxitocin adagolásával megelőzhető-e az idegsejtek károsodása az Alzheimer-kór korai stádiumában.

Az Alzheimer-betegség a demenciával járó állapotok leggyakoribb formája, mely az Egyesült Államokban 5,5 millió, és világszerte is sok-sok millió embert érint. A progresszív memóriavesztéssel és kognitív hanyatlással járó Alzheimer-kór okát kutató hipotézisek közül az egyik legnépszerűbb a béta-amiloidnak nevezett toxikus fehérje agyi felhalmozódásának tulajdonít szerepet a betegség kialakulásában, bár egy újabb kutatás megkérdőjelezte ezt az elképzelést. Egy régebbi vizsgálatban szintetikus béta-amiloidot fecskendezve patkányok agyszövetébe tanulási és memóriazavarokat tapasztaltak. Egy 2000-ben nyilvánosságra hozott másik vizsgálatban azt találták, hogy béta-amiloid hatására gátlás alá kerül az a folyamat, mely lehetővé teszi az idegsejtek számára az emlékezés képességét. Feltételezik, hogy a béta-amiloid az idegsejtek „plaszticitásának” károsítása révén gátolja azok működését.

Utóbbi vizsgálatukban japán kutatók azt igazolták, hogy kísérleti egerek hippocampusából származó agyi sejteket béta-amiloiddal perfundálva csökkenthető a sejtek „plaszticitása”. Később az is kiderült, hogy oxitocin adásával az agysejtek károsodása visszájára fordítható. Egy újabb vizsgálat keretében pedig azt kutatták, hogy az oxitocin direkt hatást fejt-e ki az idegsejtek „plaszticitásának” helyreállítása révén. Ennek felderítése érdekében az agyszövet béta-amiloiddal történő perfúziója előtt a szöveteket olyan vegyülettel előkezelték, mely gátolja az idegsejteken lévő oxitocinreceptorokat. Az előkezelést követően az oxitocin -a várakozásoknak megfelelően - többé már nem volt képes helyreállítani az idegsejtek elveszített plaszticitását.

„Nemrégiben derült fény arra, hogy az oxitocin részt vesz a tanulási és memóriafolyamatokban, azonban korábban még nem történtek olyan vizsgálatok, melyek az oxitocin hatását elemezték volna a béta-amiloid által indukált kognitív károsodásra – mondja a Biochemical and Biophysical Research Communications című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálat vezetője, Akiyoshi Saitoh professzor. – Vizsgálatunk a világon elsőként igazolta, hogy ez a folyamat oxitocin adásával a visszájára fordítható.”

A szerzők szerint az oxitocin alkalmas lehet az Alzheimer-kórt kísérő memóriavesztés kezelésére. „Jelenleg nem áll rendelkezésünkre megfelelő szer a demencia kezelésére, ezért olyan új terápiás lehetőségek kifejlesztése szükséges, melyek újszerű hatásmechanizmus révén érnek célt. Mostani kutatásaink alapján talán az oxitocin lehet ez az új szer a kognitív zavarokat, köztük az Alzheimer-kórt kísérő memóriavesztés terápiájában.” 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.