hirdetés

COVID-vakcina és SM relapszuskockázat

Francia adatok szerint a COVID-19 emlékeztető oltás beadását követően a magas SM-aktivitású betegeknél kis mértékben megnövekedett a visszaesés kockázata.

hirdetés

A COVID-19 vakcinázás és a sclerosis multiplex (SM) kiújulásának fokozott kockázata között a legtöbb betegnél nincs kapcsolat. A COVID-19 emlékeztető oltás beadását követően azonban kis mértékben megnövekedett a visszaesés kockázata a magas MS-aktivitású betegeknél.

Dr. Xavier Moisset és munkatársai (Clermont-Ferrand-i Clermont Auvergne Egyetem, Franciaország) megfigyeléses vizsgálatot végeztek a francia Nemzeti Egészségügyi Adatrendszer adatainak felhasználásával a COVID-vakcina és SM relapszus kockázata közti kapcsolat felderítésére. A kutatók 2021. január 1-jén 124 545 SM-beteget azonosítottak, ezen betegek 82,3%-a legalább egy adag COVID-19 elleni vakcinát kapott. Elemzésük a COVID-19 vakcina első három dózisát követő adatokra terjedt ki.

Az elsődleges végpont a kórházi felvételt és nagy dózisú kortikoszteroidokkal történő kezelést igénylő SM-kiújulás volt az egyes vakcinaadagokat követő 45 napos kockázati időszakon belül.

A COVID-19 vakcina első vagy második adagja, illetve az emlékeztető adagja sem növelte a betegség relapszusának kockázatát. Egy alcsoport-elemzés szerint viszont az emlékeztető dózis 28%-kal magasabb visszaesési kockázattal járt azoknál a betegeknél, akiknek az előző 2 évben két vagy több pelapszusuk volt (incidenciaarány, 1,28; P=0,006), különösen igaz volt ez azokra, akik nem részesültek gyógyszeres kezelésben.

Ezen eredmények megerősítése érdekében a kutatók egy eset-idő kontrollvizsgálatot is végeztek, amely nem mutatta ki a visszaesés kockázatának növekedését a három dózis egyikét követően sem.

A kutatók összefüggést találtak a védőoltás és a visszaesés kockázatának csökkenése között (esélyhányados, 0,90; P = .01).

A szerzők szerint eredményeik szerint ezek a vakcinák SM-betegekben is a visszaesés kockázata miatti aggodalom nélkül alkalmazhatók, ami azt jelenti, hogy az SM-betegek szükség esetén kaphatnak emlékeztető oltásokat, akkor is, ha az emlékeztető oltásokat a jövőben meg kell ismételni«.

Az elemzés legfőbb korlátja, hogy a szerzők a kórházi ellátási és a gyógyszer-támogatási adatokra támaszkodtak, amelyekből hiányoztak a klinikai információk. Előfordulhatott, hogy a kevésbé súlyos visszaeséseket aluljelentették, és az új fellángolásokat tévesen tényleges visszaesésként azonosították.

 

Forrás:

Xavier Moisset X, Leray E, Chenaf C, et al.: Risk of Relapse After COVID-19 Vaccination Among Patients With Multiple Sclerosis in France A Self-Controlled Case Series Neurology, August 14, 2024 https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000209662

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.