hirdetés

Sclerosis multiplex betegségaktivitás növekedésének megállítása

Egy második generációs anti-CD40L monoklonális antitest kezelés mellett szokatlanul nagymértékben csökkent a sclerosis multiplex (SM) MRI-n mérhető betegségaktivitásának progressziója.

hirdetés

A kutatók a legmagasabb dózist kapó betegeknél 48 hét után szinte egyáltalán nem észleltek új agyi elváltozásokat. A betegség ilyen szintű elnyomása mellett nem volt bizonyíték a fertőzés kockázatának növekedésére, ezen kívül nem voltak thrombotikus események, ami egy ugyanezen osztályba tartozó, első generációs gyógyszer szedésekor megfigyelhető volt. A 4 hetente 1200 mg frexalimabot kapó betegek 96%-ában 48 hét múltán sem alakultak ki új gadolinium-pozitív (Gd+ T1) elváltozások, és az éves visszaesési arányok szintén alacsonyak voltak- számolt be az eredményekről Dr. Yang Mao-Draayer, az Oklahoma Medical Research Foundation's Multiple Sclerosis Center of Excellence igazgatója május 30-án a Consortium of Multiple Sclerosis Centers (CSMC) 2024-es éves találkozóján.

A kettős vak, randomizált, 2. fázisú vizsgálatban 125, egyidejűleg más SM-terápiában részesülő beteget 4:4:4:4:1 arányban osztottak be véletlenszerűen 4 csoportba. Az első csoport egy feltöltő adag után 4 hetente 1200 mg frexalimabot kapott intravénásan, a második csoport egy feltöltő adag után 2 hetente 300 mg frexalimabot kapott szubkután, e két csoporthoz két megfelelő placebo kart társítottak.

Az elsődleges végpont az új Gd+ T1 léziók aránya volt, ami a vak vizsgálat végén a 12. hetén 0,2 volt a nagyobb dózisú és 0,3 a kisebb dózisú kezelésben részesültek csoportjában, és 1,4 az összevont placebocsoportban. A 48 héten az eredmények még jobbak voltak. A 12. héttől kezdve a nagy dózisú csoportban a Gd+ T1 elváltozások aránya tovább csökkent, a 24. héten 0,1, a 48. héten pedig 0,0 volt. Az alacsonyabb dózisú csoportban szintén fokozatos csökkenés volt tapasztalható az idő múlásával, és a 48. héten 0,2 volt az érték. Az éves visszaesési arány a 48. héten 0,4 volt.

A placebocsoportokban a betegség aktivitásának ugyanilyen típusú elnyomása volt megfigyelhető, miután 12 hét végén aktív terápiára váltottak. A 24 hétre az új Gd+ T1 léziók száma a magasabb dózisra váltott placebopácienseknél 0,3-ra, az alacsonyabb dózisra váltott betegeknél pedig 1,0-ra csökkent. A 48. hétre az arányok mindkét váltókarban 0,2 voltak.

Az új Gd+ T1 elváltozásoktól mentes betegek aránya a 48. héten 96% volt a folyamatosan a legmagasabb dózisú frexalimabot kapó csoportban, 87% a folyamatosan az alacsonyabb dózist kapó csoportban, 90% a azokban, akik 12 hétig placebót, majd a legmagasabb dózisú frexalimabot kapták és 92% azokban, akiknél a placebó kezelést a kisebb dózisú frexalimabra váltották.

A T2-elváltozás térfogata a kiindulási értéktől a 48. hétig stabil volt a frexalimabot továbbra is kapó betegeknél, és csökkent azokban a résztvevőkben, akiknél a placebo kezelést a 12. héten frexalimabra váltották.

Évtizedek óta keresik, hogy az adaptív és a veleszületett immunválaszokat egyaránt szabályozó CD40-CD40L ko-stimulációs útvonal lehet-e az SM-terápiák egyik potenciális célpontja. Az SM-et kiváltó gyulladásban fontos szerepet emelkedett játszó, emelkedett CD40L szint csökkentésére kifejlesztett első generációs monoklonális antitest ígéretesnek tűnt, de egy első fázisú vizsgálatban a thromboembóliás események fokozott kockázatát eredményezte.

A második generációs hatóanyag kifejlesztésekor ügyeltek arra, hogy a szer ne lépjen kölcsönhatásba a vérlemezkékkel, ugyanis ez a tényező volt az első generációs szer sikertelenségének, a thrombózis kockázatnövelő hatásának oka. Az első generációs szerhez hasonlóan a frexalimab is alig vagy egyáltalán nem befolyásolta a limfociták számát vagy az immunglobulin G és az immunglobulin M szintjét. Mindkettő stabil maradt a 12 hetes kontrollált vizsgálat során és a folyamatban lévő nyílt kiterjesztés során is, mondta Mao-Draayer.

Talán részben ez is az oka a kevés mellékhatásnak. A legfontosabb, hogy a frexalimabbal kapcsolatban eddig nem volt thromboembóliás esemény, de a nyomon során, a 12 hetes kontrollált vizsgálatban nyert adatok szerint a fertőzések és például az orrgaratgyulladás aránya is hasonló volt a placebó mellett tapasztaltakhoz, és a hosszabb távú megfigyelés során sem emelkedett. Fejfájás és COVID-19 fertőzés szintén a placebóhoz hasonló arányban fordultak elő. Jelenleg két fázis 3. vizsgálat van folyamatban a szerrel: a FREXALT relapszáló-remittáló SM-es betegekkel, míg a FREVIV-be nem visszaeső, másodlagosan progresszív SM-ben szenvedő betegeket vontak be.

A vizsgálatot kommentáló Dr. Jeffrey Cohen, a Cleveland Clinic Mellen Center for Multiple Sclerosis igazgatója, az eredmények méltatása mellett megjegyezte, hogy még ha a limfocitaszámot nem is befolyásolja, az immunmoduláló útvonal, amelyen keresztül a frexalimab kifejti előnyét, másfajta kockázatokat jelenthet, amelyekre a fázis 3 vizsgálatok deríthetnek fényt.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.