hirdetés

Monoklonális antitestekkel az Epstein-Barr vírus ellen

Akár EBV elleni vakcinák gyártása is megkezdődhet két mesterségesen előállított monoklonális antitesttel végzett új kutatási eredmények alapján.

hirdetés

Az Immunity folyóiratban március 12-én jelent meg a National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) kutatóinak cikke, amelyben arról számoltak be, hogy két mesterségesen előállított monoklonális antitest (mAb) és az Epstein-Barr-vírus (EBV) egyik alapvető fehérjéje közötti kölcsönhatások vizsgálata során olyan célpontokat fedeztek fel, amelyeket ki lehetne használni a rendkívül gyakori vírus elleni kezelések és vakcinák tervezésénél.

A világ népességének mintegy 95%-a fertőzött az EBV-vel. Ez a vírus tartósan a szervezetben marad, jellemzően a B-limfocitákban, vagyis az immunrendszer antitesteket termelő sejtjeiben, valamint a torkot és a garatot bélelő sejtekben. Az EBV néha B-sejtes rákos megbetegedésekhez, köztük Burkitt-, Hodgkin- és non-Hodgkin-limfómákhoz, illetve gyomor- vagy orr-garatrákhoz vezethet. Nemrégiben azt is kimutatták, hogy az EBV-fertőzés jelentősen növeli a sclerosis multiplex kialakulásának kockázatát. Az EBV-fertőzés megelőzésére egyelőre nincs sem védőoltás, sem specifikus kezelés.

A mostani tanulmányban a NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) kutatói a gp42 nevű vírusfehérjét vizsgálták, amelyet a vírus a B-sejtek megfertőzéséhez használ. Elméletileg egy olyan vakcina vagy antitest-alapú kezelés, amely képes blokkolni a gp42 azon képességét, hogy a B-sejtekhez kötődjön vagy azokkal fuzionáljon, megakadályozná az EBV-fertőzést, és ezáltal a vírus azon képességét, hogy ezekben a sejtekben perzisztáljon. A kutatócsoport két gp42-specifikus mAb-ot (A10 és 4C12) állított elő, és röntgenkrisztallográfiával szemléltette, hogyan lépnek kölcsönhatásba a gp42-vel.

A kristályszerkezetek elemzései azt mutatták, hogy a két mAb a gp42 különböző, egymást nem átfedő helyeivel lépett kölcsönhatásba. Az A10 monoklonális antitest a gp42-nek a receptorkötődéshez szükséges helyét blokkolta, míg a 4C12 egy másik, a membránfúzióban szerepet játszó helyhez kötődve avatkozott be a vírus működésébe.

Ezután a tudósok az A10-et, a 4C12-t és számos egyéb monoklonális antitestet egereken tesztelték, hogy képesek-e megakadályozni az EBV-fertőzést és az EBV-vel asszociálható limfómákat. Az A10-es mAb szinte teljes védelmet nyújtott az EBV-fertőzéssel szemben, és egyik egérnél sem alakult ki lymphoproliferatív betegség vagy limfóma. Ezzel szemben a többi antitesttel kezelt egerek közül majdnem mindegyik megfertőződött, és néhányuknál lymphoproliferatív betegség vagy lymphoma is kialakult.

Ha a jövőbeni vizsgálatok azt mutatják, hogy a mAb A10 biztonságos és hatékony az embereken, akkor klinikai alkalmazásra kerülhet, különösen az EBV-vel még nem fertőződött személyeken, az immunhiányos, köztük is elsősorban a súlyos, kombinált immunhiányban szenvedő betegeknél vagy a transzplantációban részesülő személyeknél. Az ilyen betegségben szenvedő embereknél fennáll a veszélye annak, hogy a vírussal való első találkozás során súlyos vagy halálos kimenetelű EBV-betegség alakul ki. A vizsgált monoklonális antitestet profilaktikusan is lehetne alkalmazni az EBV-fertőzések megelőzésére vagy jobb ellenőrzésére ilyen esetekben.

A tanulmányt készítő csoport szerint a gp42 sebezhető helyeinek azonosítása megnyitja az utat olyan vakcinák tervezése előtt is, amelyek az újonnan leírt helyek egyike vagy mindkettő ellen antitestek termelődését válthatják ki a szervezetben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists find weak points on Epstein-Barr virus

Epstein-Barr virus gp42 antibodies reveal sites of vulnerability for receptor binding and fusion to B cells

Irodalmi hivatkozás:

Wei Bu et al, Epstein-Barr Virus gp42 Antibodies Reveal Sites of Vulnerability for Receptor Binding and Fusion to B Cells, Immunity (2024). DOI: 10.1016/j.immuni.2024.02.008

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.