hirdetés

Vizsgálati génterápiás eljárás Parkinson-kór kezelésére

Adenovírusokkal specifikusan megjelölt agyi hálózatot aktivál az új módszer az L-Dopa terápia mellékhatásai nélkül.

hirdetés

A Cell folyóiratban november 2-án jelent meg a Kínai Tudományos Akadémia berkein belül működő Shenzen Institute of Advanced Technology (SIAT) kutatóinak cikke, amelyben egy olyan génterápiás módszert ismertetnek, amely Parkinson-kórban a betegség által érintett hálózatok szelektív manipulálásával képes a központi motoros tünetek enyhítésére.

A középagyi dopaminerg neuronok pusztulásával járó Parkinson-kór világszerte több mint 6 millió embert érint, mára az egyik leggyakoribb neurodegeneratív betegséggé vált az idős populáció körében. A dopaminreceptor D1-et és D2-t expresszáló neuronok (D1-MSN, illetve D2-MSN; medium spiny neurons) a striatumban található neuronok 90%-át teszik ki. Mind a D1-MSN, mind a D2-MSN dopaminerg innervációt kap a substantia nigra pars compacta (SNc) felől, mégis ellentétes szerepet játszanak a mozgásszabályozásban. A D1-MSN-ek, amelyek a globus pallidus belső szegmensére (GPi) és a substantia nigra pars reticulata (SNr) régióját idegzik be, alkotják a közvetlen pályát és elősegítik az akaratlagos mozgást. Ezzel szemben a D2-MSN-ek, amelyek a globus pallidus külső szegmensére (GPe) vetülnek, alkotják az indirekt pályát, és a mozgás gátlását közvetítik. Parkinson-kórban a dopamin kimerülése a közvetlen pálya hipoaktivitását és az indirekt pálya hiperaktivitását okozza, ami jellemző motoros tünetekhez vezet.

A dopaminrendszer működését helyreállító levodopa (L-Dopa) alapú kezelés számít jelenleg a Parkinson-kór fő terápiájának. Sajnos azonban a hosszú távú L-Dopa-kezelésben részesülő betegek szinte mindegyike szenved motoros szövődményektől (pl. motoros fluktuációk és diszkinézia). Ezért nagy szükség van pontos, hatékony és stabil kezelésekre.

Mivel az SNr sűrű projekciót kap a D1-MSN-ekből és nem kap projekciót a D2-MSN-ekből, a kutatók ötlete az volt, hogy a D1-MSN neuronokat szelektíven meg lehetne jelölni retrográd adeno-asszociált vírusok (AAV-k) SNr-be történő befecskendezésével, majd az AAV-k által megjelölt neuronokba kizárólag a neuronális aktivitást szabályozó elemeket lehetne bevinni.

A fenti célok elérése érdekében a kutatók egy új AAV-kapszidot (AAV8R12) fejlesztettek ki a striatumban lévő D1-MSN hatékony jelölésére, valamint egy új, erős D1-MSN-aktivitással rendelkező G88P2/3/7 promótert kapcsoltak hozzá. Az aktiváló gyógyszer szisztémás beadásához illeszkedő rM3Ds kemogenetikai effektorral ez a génterápiás stratégia képes volt a D1-MSN specifikus aktiválására és így a D1-MSN által közvetített direkt útvonal funkciójának felerősítésére.

A D1-MSN-eket célzó hálózatspecifikus megközelítés alkalmazása után a Parkinson-kórban szenvedő főemlős modellekben jelentősen javultak az olyan tipikus motoros tünetek, mint a bradikinézia, a merevség és a remegés (bradikinézia jelentősen csökkent, a remegés teljesen megszűnt, és a motoros készségek helyreálltak). Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az L-Dopa kezeléssel ellentétben, amely nem specifikusan aktiválja a dopaminrendszert mind az agyban, mind a perifériás szervekben, ez az új megközelítés célzottan lenne képes manipulálni a D1-MSN által mediált közvetlen motoros útvonalat.

Terápiás hatékonysága mellett ez a génterápiás eljárás az L-Dopa kezeléshez képest gyorsabban hat, és hosszabb ideig tart. A tünetek enyhülése egyetlen gyógyszer beadása után több mint 24 órán át tart, szemben az L-Dopa tipikus hatórás terápiás ablakával. Az L-Dopa-kezelés után jellemzően jelentkező motoros szövődmények, mint például a diszkinézia, a génterápia hosszabb ideig (azaz nyolc hónapon át) történő alkalmazása után sem jelentkeztek állati modellszervezetekben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Circuit-specific gene therapy brings new hope for treatment of Parkinson's disease

Circuit-specific gene therapy reverses core symptoms in a primate Parkinson’s disease model

Irodalmi hivatkozás:

Circuit-specific gene therapy reverses core symptoms in a primate Parkinson's disease model, Cell (2023). DOI: 10.1016/j.cell.2023.10.004. www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(23)01086-3

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.