hirdetés

Új szerológiai marker Parkinson-kór kimutatására

A mitokondriális DNS sérülései gyors, megbízható biomarkernek tűnnek a Parkinson-kór súlyosságának megállapításában.

hirdetés

A Science Translational Medicine folyóirat augusztus 30-án jelentette meg a Duke University kutatóinak tanulmányát, amelyben a mitokondriális dezoxiribonukleinsav (mtDNS) sérüléseinek a Parkinson-kór (PD) szerológiai markereként való potenciálját vizsgálták egy új teszt, a Mito DNADX segítségével. A Parkinson-kór a dopaminerg neuronok progresszív elvesztésével járó neurodegeneratív mozgásszervi betegség, amely többek között remegést, mozgási merevséget, bradikinéziát és testtartási instabilitást okoz. A betegség súlyosságának megállapításához és a betegségmódosító terápiák sikerének elősegítéséhez nagy átmenő teljesítményű, gyorsan eredményt adó tesztekre, markerekre van szükség.

A mitokondriális diszfunkció jelentős szerepet játszik a Parkinson-kór patogenezisében, az mtDNS károsodását Parkinson-kóros neurontenyészetekben és állatmodellekben is megfigyelték. A vérmintákon alapuló molekuláris markerek kifejlesztése változást hozhat a klinikai állapotértékelésben és fokozhatja a betegséget módosító terápiák sikerét is.

A mostani tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a polimeráz láncreakció (PCR) alapú DNADX-teszt alkalmazásával lehetséges-e az mtDNS-károsodás pontos, valós idejű számszerűsítése. és ezen keresztül a Parkinson-kór súlyosságának osztályozása. Ezért a kutatók DNS-polimeráz enzimet és fluoreszcens festékeket használó DNADX-teszt alkalmazásával idiopátiás Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a mitokondriális genomot célzó PCR-fragmentumok amplifikációját végezték, amelyekben a kontrollokhoz képest súlyosabb fokú mtDNS-károsodást figyeltek meg. Az mtDNS-elváltozások száma a hidrogén-peroxid (H2O2) koncentrációjától függött, ezért a kutatók a DNADX-teszt eredményeit összehasonlították a hidrogén-peroxiddal kezelt humán embrionális vese 293 (HEK293) sejtekből kinyert dúsított mtDNS-minták felhasználásával végzett, hagyományosan a DNS-károsodás számszerűsítésére használt tesztek eredményeivel is.

A kutatócsoport azt is megvizsgálta, hogy a perifériás mtDNS-károsodás növekedése megfigyelhető-e az LRRK2-G2019S mutációt hordozó személyek között, akiknél a Parkinson-kórt vagy már megállapították, vagy még nem, és ezeket összehasonlították az idiopátiás Parkinson-kórban szenvedő betegek csoportjával. Annak vizsgálatára, hogy az mtDNS-károsodás más neurodegeneratív betegségek markereként is használható-e, a kutatók korban illeszkedő, egészséges kontrollszemélyeket, valamint Alzheimer-kóros betegektől származó mintákat is vizsgáltak.

Az eredmények szerint az idiopátiás Parkinson-kórban szenvedő betegekből és a Parkinson-kór kialakulásával asszociálható LRRK2 (leucingazdag repeat kináz 2) aminosav-szubsztitúciót tartalmazó betegekből nyert mintákban fokozott mtDNS-károsodást figyeltek meg a hasonló korú kontrollokhoz képest. Érdekesség, hogy ez a károsodás a betegség diagnózisától függetlenül is előfordulhatott.

Parkinson-kóros egérmodellekben és az idiopátiás Parkinson-kóros betegekből származó sejtek in vitro vizsgálatai során kiderült, hogy egy kismolekulás LRRK2-gátló (MLi-2) már 24 órán belül jelentős mértékben képes csökkenteni az mtDNS-károsodás mértékét.

A Parkinson-kóros betegeknél minden betegcsoportban fokozott mtDNS-károsodást mutattak ki, de az LRRK2 mutációt hordozó egyéneknél a károsodás még súlyosabb volt, míg az egészséges kontrolloknál az mtDNS-elváltozások mért mennyisége alacsonynak és időben állandónak bizonyult.

A kutatók következtetései szerint az LRRK2 fontos szerepet játszik a mitokondriális gének homeosztázisában, ezért volt az LRRK2 mutáció hordozóinál magasabb az mtDNS-károsodás szintje. Az egészséges kontrolloknál a mitokondriális DNS-elváltozások előfordulása a vizsgált időszakban állandó maradt, míg az idiopátiás Parkinson-kórban szenvedő egyének vérmintái fokozott mtDNS-károsodást mutattak. A kutatók szerint az mtDNS-károsodás értékelésére szolgáló DNADX-teszt alkalmazása értékes technika lehet a Parkinson-kór diagnosztizálásában és az LRRK2-kinázgátlókra adott farmakodinamikai válasz mérésében. Továbbá  in vitro vizsgálatok során azt is sikerült kimutatni, hogy az LRRK2-kináz gátlása csökkentette az mtDNS-károsodást az idiopátiás Parkinson-kórban szenvedő betegekből származó sejtekben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New blood test pinpoints Parkinson's disease through mitochondrial DNA damage

A blood-based marker of mitochondrial DNA damage in Parkinson’s disease

Irodalmi hivatkozás:

Qi, R., Sammler, E., Gonzalez-Hunt, C. P., et al. (2023). A blood-based marker of mitochondrial DNA damage in Parkinson’s disease. Science Translational Medicine 15. doi:10.1126/scitranslmed.abo1557

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.